Älä hoida lämpöhalvausta näin: "Ei ole mitään hyötyä, pikemmin haittaa"

MTV Uutiset Livessä vieraillut yleislääkäri Toni Vänni kertoi, miten pitäisi toimia epäillessään hengenvaarallista lämpöhalvausta.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Lämmin sää voi kuivattaa ja kuumentaa elimistöä liiaksi, jolloin ihmistä uhkaavat lämpösairaudet: auringonpistos, lämpöuupumus ja lämpöhalvaus.

Jälkimmäisessä on kyse hengenvaarallisesta tilasta, jonka rajana pidetään peräsuolesta mitatun sisälämpötilan nousua 39 asteeseen.

Lämpöhalvauksen riskiä lisäävät muun muassa helteillä tapahtuva kova fyysinen ponnistelu, kuten rankka treeni tai työskentely suojavarusteissa, kosteassa ympäristössä oleskelu, pitkäaikaissairaudet sekä merkittävä ylipaino. 

Erityisen alttiita ovat pikkulapset, joiden elimistössä ei ole paljoa lämpöä säätelevää varantoa, Vänni selittää. Toisen riskiryhmän muodostavat iäkkäät, joiden elimistön nestepitoisuus on vähäinen ja lämmönsäätely heikompaa, minkä lisäksi heillä saattaa olla lääkityksiä ja perussairauksia, joihin yhdistettynä kuumuus voi koitua kohtaloksi.

– Lyhyt helleaalto saattaa lisätä jo parisataa ylimääräistä kuolemantapausta, Vänni sanoo.

Yllä olevalla videolla Vänni kertoo, miten lämpösairaudet oireilevat.

Varo kesäisiä vaaranpaikkoja

Helteillä jo omasta asunnosta voi muodostua vaaranpaikka, jos lämpötila nousee yli 30 asteeseen eikä ilmanvaihto toimi. Myös autosta voi tulla kesäkuumalla surmanloukku.

– Auto on äärettömän vaarallinen paikka niin kotieläimille kuin myös pienille lapsille, joita joskus jätetään autoon hetkeksi odottamaan. Hyvin lyhyetkin ajat voivat aiheuttaa vaaranpaikkoja.

Tavallisimmin lämpöhalvaus syntyy kuitenkin saunassa, jossa riskiä lisäävät alkoholin käyttö sekä sairauskohtaukset. 

– Ihminen menettää tajuntansa tai on sekava ja jää sinne saunan lauteille makaamaan. Siellä sitten tulee lämpöhalvaus ja jopa kuolemaan johtavia tapauksia, Vänni sanoo.

Sekavuus ja vilunväreet ovat yksiä lämpöhalvauksen oireista. On mahdollista, ettei lämmöstä tuupertunut ymmärrä hakeutua viileään vaan menee päinvastoin lämpimään tai vetää paksumpaa takkia ylleen.

Älä hoida lämpösairauksia näin

Huonovointisuus ja tajunnan tason heikkeneminen ovat oireita, joiden vuoksi kannattaa lähteä päivystykseen tai ainakin olla yhteydessä terveydenhuoltoon. Kotona voi hoitaa lieviä oireita.

Kuumelääkkeitä, kuten parasetamolia tai aspiriinia, ei lämpöhalvauksesta kärsivälle tulisi antaa. 

– (Niistä) Ei ole mitään hyötyä, pikemminkin haittaa. Nythän kysymyksessä ei ole kehon oma kuumeen kaltainen tila eli meidän lämmönsäätely toimii normaalisti, mutta ulkopuolinen lämpötila aiheuttaa sen oireen, Vänni selittää.

Kuumelääkkeiden haittoihin lukeutuu muun muassa kohonnut verenvuotoriski.

Toinen hoitovirhe liittyy nesteiden nauttimiseen. Lämpösairauksista kärsivien on tärkeää juoda nesteitä, mutta pelkkä puhdas vesi ei riitä. Pikemmin Vänni suosittelisi kivennäisvesien tyyppisiä juomia, jotka auttavat korjaamaan elimistön suolatasapainoa.

Katso videolta, miten lämpösairauksia tulisi hoitaa. Juttu jatkuu videon alla.

Mikäli vointi ei kotikonstein parane, kannattaa potilas viedä ammattilaisen pakeille. Mitä pikemmin ihminen saa oikeaa hoitoa, sen parempi. Tehohoitoa vaativasta lämpöhalvauksesta voi jäädä jälkioireita, kuten munuaisten vajaatoimintaa ja neurologisia ongelmia, vaikka selviäisikin hengissä. 

– Lämpöhalvauksissa tulee monielinvaurio käytännössä. Elimet vaurioituvat liiallisesta lämmöstä ja aivojen kudokset alkavat tuhoutumaan 43–45 asteen paikkeilla, Vänni sanoo.

Jälkioireet ovat valitettavasti melko pysyviä. Ihminen voi toki kuntoutua, mutta se kestää pitkään.

Lue myös:

    Uusimmat