Joulunaika on yksi vilkkaimmista ajankohdista hätäkeskuksille, kun onnettomuuksia ja vaaratilanteita tapahtuu arkipäiviä enemmän.
MTV:n Uutisaamussa vierailleen Hätäkeskuslaitoksen johtajan Taito Vainion mukaan hätäkeskuksia kuormittavat muun muassa liikenneonnettomuudet, kynttilöiden ja ulkotulien aiheuttamat tulipalot sekä esimerkiksi sairauskohtaukset.
Vainio huomauttaa, että edes tuikkukynttilöitä ei saa jättää palamaan ilman valvontaa.
– Joidenkin tilastojen mukaan Suomessa on neljä kertaa enemmän tulipaloja jouluna kuin normaalisti.
Lue myös: Hätäkeskuspäivystäjän täytyy olla aina valmiudessa, oli kyseessä pilapuhelu tai kuolintaistelu: "Välillä jää miettimään, teinkö kaikkeni"
Yhtenä syynä kasvaviin hätäpuheluihin ja pelastustehtäviin on myös joulunpyhinä kasvava alkoholin käyttö, mikä näkyy ja kuuluu hätäkeskuksissa tehtävien määrässä.
– Tietysti juhlapyhät ovat sellaisia, jolloin käytetään alkoholia, ja se kyllä näkyy hätäkeskuksissa.
Vainion mukaan viime jouluna noin 60 prosenttia hälytystehtävistä oli ensihoidon tehtäviä, yli 30 prosenttia poliisitehtäviä, noin neljä prosenttia tulipaloja ja muita onnettomuuksia ja noin neljä prosenttia sosiaalitoimen tehtäviä.
Katso yllä olevalta videolta Hätäkeskuslaitoksen vinkit onnettomuuksien ehkäisyyn ja turvalliseen jouluun!
Turhat soitot kuormittavat
Hätäkeskuksia kuormittavat myös turhat soitot ja jopa pilapuhelut.
Vainio kehottaa ihmisiä lataamaan 112 Suomi -mobiilisovelluksen, josta löytyvät muun muassa kriisipäivystyksen ja myrkytystietokeskuksen puhelinnumerot.
– Hätäkeskukseen tulee soittaa silloin, kun tarvitset kiireellistä viranomaisapua, eli tilanne koskee joko henkeä tai terveyttä, omaisuutta tai ympäristöä tai on muutoin sellainen, että siihen tarvitaan viranomainen.