Huumeet ovat nuortenkin parissa kasvava ongelma tieliikenteessä. Liikenneturvan kyselyn mukaan joka neljäs nuori tuntee tai tietää huumeiden vaikutuksen alaisena ajoneuvoa kuljettaneen.
Pääkuvan videoTältä näyttää autoilu rattijuopon silmin |
Rattijuopumus on muutakin kuin vain humaltuneena ajamista, sillä huumeet ovat olleet useamman vuoden ajan kasvava ongelma liikenteessä. Tilastojen mukaan jo noin kolmannes kaikista rattijuopumustapauksista vuonna 2017 johtui huumeiden käytöstä.
Liikenneturva kysyi keväällä 15-20-vuotiaiden nuorten mielipiteitä päihtyneenä ajamisesta. Peräti joka neljäs nuori eli 24 prosenttia raportoi tuntevansa tai tietävänsä henkilökohtaisesti jonkun, joka oli ajanut huumeissa.
– Tulos kertoo, että huumeet ovat kiinteä osa myös nuorten maailmaa. Tämä näkyy sitten liikenteessäkin. Päihteiden vaikutuksen alaisena ajaminen on aina merkittävä riskitekijä. On ihan sama, millä olet sekaisin – silloin et kuulu liikenteeseen, Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen sanoo.
Lähes jokainen kyselyyn vastannut nuori piti huumeiden vaikutuksen alaisena autoilemista kuitenkin vakavana tai erittäin vakavana rikkeenä. Kaveripiirin ja läheisten kielteisellä suhtautumisella voi olla ennaltaehkäisevä vaikutus päihtyneenä ajamiseen.
Kaverin rooli tärkeä rattijuopumuksen estämisessä
Päihteet näkyvät kesäliikenteessä ja nuorten onnettomuuksissa. Rattijuopumustapauksissa kuolleista ja loukkaantuneista yli kolmannes on 15-24-vuotiaita.
Kampanjointi onkin merkittävässä roolissa, kun luodaan rattijuopumuksen vastaista ilmapiiriä. Liikenneturva yhteistyökumppaneineen kampanjoi keskikesällä erityisesti nuorten selvän liikenteen puolesta.
#Rohkee-kampanjassa kannustetaan puuttumaan kaverin ajamiseen päihtyneenä. Tämä onnistuu vaikkapa ottamalla avaimet häneltä pois. Yli yhdeksän kymmenestä kyselyyn vastanneesta nuoresta kertoikin toivovansa, että omat kaverit tulisivat estämään aikeet ajaa päihtyneenä.
Loikkanen kertoo, että ystävien puuttuminen asiaan on merkittävässä roolissa, kun estetään rattijuopumusta.
– Rohkee tyyppi estää kaveria ajamasta päihtyneenä, oli tämä sitten kännissä tai kamoissa. Todennäköisesti kaverikin kiittää viimeistään seuraavana aamuna, Loikkanen toteaa.
#Rohkee-kampanjan takana vaikuttavat Liikenneturva, Liikennevirasto, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, poliisi, liikenne- ja viestintäministeriö, Liikennevakuutuskeskus ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry sekä Ehkäisevän päihdetyön verkosto.
Lähde: Liikenneturva