Liikenneturva: Väistä isoja eläimiä mahdollisuuksien mukaan, pienten eläinten kohdalla harkitse tarkkaan

Eläinten ja autojen väliset liikenneonnettomuudet ovat yleisiä Suomen teillä kesäisin. Liikenneturva muistuttaa, että jokaisen tielläliikkujan on huolehdittava turvallisuudesta mahdollisen törmäyksen sattuessa sekä tunnettava vastuunsa onnettomuuteen joutuneista eläimistä.

Kesällä autoteillä liikkuu ajoneuvojen lisäksi myös paljon eläimiä. Törmäyksiä luontokappaleiden kanssa voi ehkäistä omalla ajokäyttäytymisellä.

– Ajamalla nopeusrajoitusten mukaan ja pitämällä kunnon turvavälin saa pelivaraa äkkinäisiin tilanteisiin. Näin kuljettajalla on paremmat mahdollisuudet havaita tielle tullut eläin ja tarpeen mukaan väistää sitä, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski kertoo.

Aina on myös muistettava huolehtia omasta ja muiden tielläliikkujien turvallisuudesta. Esimerkiksi yllättäen tielle tulevien pieneläinten kohdalla kannattaa välttää äkkinäisiä väistöliikkeitä tai voimakkaita jarrutuksia peräänajojen ehkäisemiseksi.

– Isommat eläimet, kuten hirvet, peurat, kauriit ja porot, uhkaavat autossa olevien turvallisuutta ja väistäminen mahdollisuuksien mukaan on välttämätöntä. Pienten eläinten kohdalla on harkittava tarkkaan, kannattaako väistöliikettä tehdä, jotta ei aiheuttaisi vaaraa itselleen tai muille. On toimittava siten, ettei omalla toiminnallaan lisää riskejä, Kalmakoski muistuttaa.

Mieti, voitko pysähtyä turvallisesti

Jos ajaa eläimen yli, on kuljettajalla eettinen velvollisuus mennä katsomaan, miten eläimelle kävi. Tässä tapauksessa muu liikenne ja turvallisuus täytyy tietenkin ottaa huomioon. Pahasti loukkaantunut eläin on lopetettava. Asiasta voi ilmoittaa poliisille, joka hoitaa tehtävän autoilijan puolesta.

– Jos vahinko sattuu, on mietittävä, pystyykö paikalla ylipäätään turvallisesti pysähtymään tai siirtämään eläintä pois tieltä. Jos se on mahdollista, on huolehdittava siitä, että on itse mahdollisimman näkyvä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi huomioliivin ja autossa hätävilkkujen käyttöä, Kalmakoski sanoo.

Loukkaantuneet kotieläimet on toimitettava hoitoon päivystävälle eläinlääkärille. Kuolleesta lemmikkieläimestä on asiallista ilmoittaa eläinsuojeluvalvojalle tai poliisille.

Ison eläimen kanssa kolaroitaessa on aina ilmoitettava asiasta poliisille ja muuta liikennettä on varoitettava viemällä varoituskolmio asianmukaiseen paikkaan. Jos eläin on kuollut, voi sen siirtää mahdollisuuksien mukaan pientareelle.

– Hätäkeskukseen soittamalla saa viranomaisapua ja ohjeita tällaisiin tilanteisiin. Soitto helpottaa tapauksen jälkipuintia, Kalmakoski sanoo.

Lähde: Liikenneturva


---

Lue myös:

    Uusimmat