Toimi näin, jos näet hirven juoksemassa moottoritiellä

Ehtisitkö itse reagoida? Teron kamera tallensi, miten nopeasti hirvi ilmestyy tielle 0:55
KATSO MYÖS VIDEO: Ehtisitkö itse reagoida? Teron kamera tallensi, miten nopeasti hirvi vilahtaa tielle

Moottoritiellä, riista-aitojen välissä singahteleva hirvi on iso turvallisuusriski.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme auto- ja liikenneaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Jos hirvi on moottoritiellä riista-aitojen väärällä puolella, pitääkö siitä ilmoittaa jonnekin?

Vastaus: Riista-aidat lisäävät moottoritiellä ajamisen turvallisuutta olennaisesti. Niissä on kuitenkin aukkoja, joten on ihan mahdollista, että hirvi joskus pääsee livahtamaan ikään kuin aidan väärälle puolelle. 

Aukko riista-aidassa saattaa johtua yksittäisestä vauriosta, aidan huonosta kunnosta tai auki jätetystä portista. Sellainen on saatettu myös tarkoituksella jättää jo rakentamisvaiheessa, esimerkiksi liittymän kohdalle.

Soita 112

Aitojen välissä moottoritiellä hädissään poukkoileva hirvi on todella arvaamaton ja yllättää herkästi moottoritiellä ajavat. Tähän kun yhdistetään se, että moni kuljettaja on tuudittautunut moottoritiellä vallitsevaan turvallisuudentunteeseen ja luottaa riista-aitojen tuomaan turvaan, alkaa soppa olla valmis. 

Mikäli tällaisen tilanteen näkee, kannattaa aina soittaa 112:een. Hätäkeskuspäivystäjä arvioi tilanteen vakavuuden ja lähettää paikan päälle tarvittavat resurssit. Hirvi on tärkeää saada nopeasti pois moottoritiealueelta ennen kuin mitään vahinkoa ehtii tapahtua.

Tien penkkoja pitää tarkkailla riista-aidoista huolimatta

Aina ajettaessa tulisi keskittyä olennaiseen eli ajamiseen – epäolennaiset asiat, kuten matkapuhelimen, tabletin tai auton kosketusnäytön selaaminen, varastavat kuljettajan huomiota tarpeettomasti. Moottoritienopeuksissa auto etenee valtavan matkan jo sekunnin aikana – useammasta puhumattakaan.

Suunnataan siis katse riittävän kauas eteenpäin ja liikutellaan sitä aktiivisesti. Tien penkkoja pitää tarkkailla riista-aidoista huolimatta. 

Entä mitä pitää tehdä, jos näkee auton alle jääneen kituvan eläimen moottoritiellä?

Vastaus: Esteen poistaminen moottoritieltä ei ole mikään läpihuutojuttu. 

Jos auto on osunut eläimeen moottoritiellä ja eläin on jäänyt moottoritien ajokaistoille kitumaan, on tärkeää huolehtia omasta ja muun liikenteen turvallisuudesta. Tähän velvoitetaan tieliikennelaissakin:

Tielle ei saa panna eikä jättää mitään, mikä voi vaarantaa tai haitata liikennettä.

Jos tielle on joutunut liikennettä vaarantava tai haittaava este, jota ei voida heti poistaa, tienkäyttäjän on merkitsemällä tai muulla tavoin kiinnitettävä muiden tienkäyttäjien huomio esteeseen, kunnes se on saatu poistettua. Jos tiellä on este, josta saattaa aiheutua vakava vaara liikenteelle, esteestä on mahdollisuuksien mukaan lisäksi ilmoitettava hätäkeskukseen.

Laki siis velvoittaa tienkäyttäjää poistamaan esteen tai ainakin varoittamaan siitä muita – moottoritiellä se ei kuitenkaan ole kovin helppoa eikä turvallista.

Pysäyttäminen ja pysäköinti

Tieliikennelain mukaan pysäyttäminen ja pysäköinti moottoritiellä tai moottoriliikennetiellä on kielletty. Poikkeuksen tähän muodostaa liikennemerkillä osoitetut pysäköintipaikat sekä palvelu- tai levähdysalueet. 

Myös liikennemerkillä merkitylle linja-autopysäkille pysäyttäminen on sallittua matkustajan ottamista tai jättämistä varten. Pysäyttäminen on kuitenkin sallittua pakollisen liikenne-esteen, väistämisvelvollisuuden noudattamisen tai hätätilanteen vuoksi. 

Mikäli auton kanssa törmännyt kituva eläin lojuu vaarallisesti ajokaistalla, voidaan varmasti katsoa kyseessä olevan em. hätätilanne, joka sallii pysäyttämisen. Moottoritiellä pysäytettäessä on olennaista ajaa auto kokonaan pientareelle, mahdollisimman kauas ajoradasta.

Alla olevalla videolla kerrotaan neljä helppoa vinkkiä hirvikolaririskin pienentämiseen. Juttu jatkuu videon alla.

Varmista turvallisuus aiheuttamatta uusia vaaratilanteita

Omaa henkeä ei kannata lähteä riskeeraamaan vilkkaalle moottoritielle eli en lähtisi kotikonstein eläintä moottoritien ajoradalta siirtämään – isompi eläin ei edes kovin helpolla ole siirrettävissä, lopettamisesta puhumattakaan. 

Sen sijaan ilmoittaisin asiasta hätäkeskukseen ja pyrkisin apua odottaessa varoittamaan muuta liikennettä esteestä kytkemällä omaan autoon hätävilkut ja pystyttämällä varoituskolmion riittävän etäälle liikenteen tulosuuntaan. Ennen autosta nousemista on syytä pukeutua heijastinliiviin. 

Mikäli avun saapumista odottaa autossa, on tärkeää pitää turvavyöt kytkettyinä. Jos taas apua odotellaan ulkona, tulisi pysytellä mahdollisimman etäällä ajoradasta.

teppoboksi

Lue myös:

    Uusimmat