Jäällä liikkumiseen liittyy turvallisuusohjeita, joita on syytä noudattaa.
Jos suunnittelet jäälle menemistä, kertaa nämä turvallisuusojeet ensin.
Jään kantavuus tulee varmistaa ennen jäälle menemistä. Teräsjäätä tulee olla vähintään viisi senttimetriä, jotta se kestäisi aikuisen ihmisen. Moottorikelkka ja mönkijä vaativat vähintään 15 senttimetrin paksuisen jääkannen. Autoilla tulisi liikkua ainoastaan merkityillä jääteillä.
Koska jään vahvuus voi virtauksista ja pohjan laadusta johtuen vaihdella paljon lyhyelläkin matkalla, varmista, että jää on tarpeeksi vahvaa koko sillä alueella, missä aiot liikkua.
Jäälle lähtiessä kannattaa suunnitelmasta aina kertoa lähiomaiselle tai tuttavalle. Muista myös varustautua kunnolla. Pakkaa mukaasi:
- Jäänaskalit kaulalla tai rintataskussa valmiina.
- Metallipäinen, tukeva keppi, jolla voi kokeilla jään laatua sekä auttaa hädän tullen itseään ja toisia.
- Kelluttavaksi pakattu selkäreppu, jossa on mukana ainakin vesitiiviisti pakatut vaihtovaatteet. Pakkaa myös matkapuhelin vesitiiviiseen taskuun tai pussiin.
- Vähintään 20 metriä pitkä ja 5 millimetriä paksu heittoliina kannattaa pitää vakiovarusteena repun sivutaskussa, josta se on helppo tarvittaessa nopeasti heittää auttajalle tai autettavalle. Köyden toinen pää kiinnitetään valmiiksi repun yläosaan.
- Pakkaa mukaan myös pilli sekä kompassi ja kartta.
- Paljon jäällä liikkuvien paras turvavarustus on veneilijän pelastautumispuku, joka suojaa tuulelta ja sateelta. Vedessä se pitää kuivana ja pinnalla. Puku estää tehokkaasti kehon lämpötilan alenemista.
- Kylmettyneen auttamiseksi ja omaksikin lämmikkeeksi kannattaa jäälle ottaa mukaan kevyt hypotermia-pussi, joka päälle puettuna estää kehon lämmön haihtumisen
Jos jää pettää altasi, huuda heti apua tai puhalla pilliin, pysy rauhallisena ja pyri tulosuuntaasi. Riko jäätä niin paljon kuin se vartalolla särkyy. Kohota itsesi uintipotkuilla vaaka-asentoon ja vedä itsesi naskaleiden avulla jäälle. Kieri, ryömi ja konttaa, kunnes olet varmasti kestävällä jäällä. Hakeudu nopeasti lämpimään.
Lähteet: Rajavartiolaitos, Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto, Ilmatieteen laitos