Helsingin Jalkapalloklubi jysäytti juhannusviikolla koko suomalaista jalkapalloyhteisöä vavisuttaneen siirtouutisen. Suomen A-maajoukkueen kaikkien aikojen paras maalintekijä Linda Sällström päätti palata Suomeen 14 vuoden tauon jälkeen.
Sällström lähti Suomesta vuonna 2007. Tuolloin 19-vuotias hyökkääjä siirtyi Tikkurilan Palloseurasta Ruotsiin, jossa kului kymmenen kautta. Ajanjakso päättyi Sällströmin omien sanojen mukaan "kolmenkympin kriisiin" ja siirtoon Pariisiin. Ajatus paluusta Suomeen kypsyi kolmantena vuonna Ranskassa.
– Korona-aikana tuli selkeämmin koti-ikävä ja kaipuu takaisin Suomeen. Tuntui, että täällä saa parhaiten yhdistettyä jalkapallon ja sosiaalisen elämän, jotta pystyisin sitten EM-kisoissa olemaan parhaalla tasolla, Sällström avaa.
– On tullut todettua, etten ole kone, joka pystyy sulkemaan kaiken pois mielestään. Jalkapallo ei ole koko elämä. Siihen on alkanut kaipaamaan muutakin ympärille, hän jatkaa.
33-vuotiaan Sällströmin paluu kotimaahan oli yllätys jopa naisten maajoukkueen päävalmentaja Anna Signeulille. Signeul on maajoukkuevalmentajana ahkerasti puskenut pelaajiaan ulkomaille kovempiin ympäristöihin, mutta vuosi ennen EM-kisoja hänen luottohyökkääjänsä otti sarjaportaissa taka-askeleen.
– Taisi se Annalle tulla sokkina, kun aluksi siitä hänelle sanoin. Sen jälkeen hän on ollut ymmärtäväinen ja tukenut päätöstä. Hän ymmärtää myös sen, että pitää voida hyvin kentän ulkopuolella, jotta pystyy nauttimaan jalkapallosta ja pelaamaan hyvin, Sällström sanoo.
Sopeutuminen vasta käynnissä
HJK-sopimuksen allekirjoittamisesta kesti vielä kolme viikkoa siihen, että kesän kansainvälinen siirtoaika alkoi ja Sällström sai peliluvan. Ensimmäinen viikko Suomessa meni lomaillessa, seuraavat kaksi harjoitellessa.
– Aika intensiivisiä viikkoja on ollut. Sopeutumista uuteen kotiin, maahan, joukkueeseen ja ympäristöön. Uudet pelikaverit, pelisysteemi ja sarja, joten aika paljon totuttelua on ollut, Sällström luettelee.
Heinäkuun puolivälissä Sällström pääsi pelaamaan tunnin 0–2-tappiossa Kansallisen liigan kärkijoukkuetta Kuopion Palloseuraa vastaan.
– Tuntui, etten oikein päässyt missään vaiheessa sisään peliin. En ollut tyytyväinen omaan pelisuoritukseen. Sopeutuminen voi viedä aikaa, kun tulin kesken kauden mukaan. Ehkei voikaan ihan vain rutiinilla mennä, vaan pitää koittaa olla kärsivällinen, Sällström miettii.
Yleisurheilumitalit futismitaleiksi
Sällström teki kesäkuussa HJK:n kanssa tämän kauden kattavan sopimuksen, jossa on optio kaudesta 2022. HJK:ssa hänellä on mahdollisuus saavuttaa Suomen mestaruus, johon 14 vuotta sitten TiPSin joukkueella ei ollut mahdollisuutta.
– Silloin TiPSin kanssa ei semmoisesta unelmoitukaan. En ole koskaan mitään voittanut, joten olisihan mestaruusjuhlatkin hieno kokea. Enemmän mulla on yleisurheilusta voitettua kuin futiksesta, että olisi kiva kääntää sitä toisinpäin, Sällström sanoo.
Nuorempana lahjakkaana yleisurheilijanakin tunnettu Sällström aikoo seurata kuluvia Tokion olympiakisoja sen verran kuin huippu-urheilijan ehdoilla eläessä on mahdollista. Suomea edustaa juniorivuosilta tuttuja kilpakumppaneita.
– Annimari Kortteen kanssa meillä oli tiukkoja kisoja ja itse asiassa en ole tainnut hänelle ikinä aidoissa hävitäkään. Tosi hienoa nähdä, että hän on pystynyt tuolla tasolla suorittamaan, Sällström kehuu.
– Aikaeron takia en ajatellut kaikkia öitä valvoa, mutta yritän seurata sen verran kuin pystyy. Totta kai kisat ja suomalaisten suoritukset kiinnostavat.