Oliver Antman oli lapsitähti, jonka lahjat kävivät hyvin selväksi aikanaan myös FC Barcelonalle. Järkähtämätön määrätietoisuus ja tuhannet tunnit pallon kanssa ovat nostaneet hänet 21-vuotiaana A-maajoukkueeseen, mutta hyökkääjän matka kohti huippua on yhä pahasti kesken.
LUE MYÖS: Huuhkajat-tähti Joel Pohjanpalon seuran pelipaidat revitään käsistä – kuvailtu maailman tyylikkäimmäksi: "En muista, milloin olisi tullut niin paljon kyselyitä"
LUE MYÖS: Teemu Pukki tajusi kesällä nopeasti joutuvansa pettymään – puhuu nyt suoraan: "Ei kenelläkään ollut aikomuksia tarjota sellaisia summia"
Tänään ensimmäistä kertaa A-maajoukkueen pelaajana Olympiastadionin nurmelle asteleva Oliver Antman on koulupojasta asti pitänyt itsestään selvänä, että tämä päivä koittaa ennen pitkää.
21-vuotiaan Korson kasvatin poikkeuksellista päämäärätietoisuutta ei ole horjuttanut vuosien varrella mikään.
– En ole koskaan epäillyt sitä. Olen tiennyt, että tulee hyviä ja huonoja hetkiä, mutta olen aina uskonut siihen, että maajoukkuedebyytti tulee, ja että pääsen vielä korkealle uran aikana seurajoukkueessakin, Antman sanoo.
– Olen aina uskonut, että se tapahtuu. En tiennyt, milloin, mutta uskoin, että se tulee tapahtumaan.
Antmanin itseluottamus perustuu osin lahjakkuuteen mutta myös tuhansiin ja tuhansiin harjoitustunteihin, joissa potentiaali on jalostunut taidoksi.
Ominaisuuksiltaan Antman on kiehtova tulokas A-maajoukkueessa. Hän on nopea, taitava pallon kanssa, hyvä yksi vastaan yksi -tilanteissa ja hyvä pelaamaan vastustajan linjojen välisissä taskuissa. Luettelo toistuu niin pelaajan itsensä kuin häntä Pikkuhuuhkajissa valmentaneen Juha Malisen kuvailuissa.
– Oliver on harvinaislaatuinen. Meidän jalkapallomme kaipaa nopeita ja taitavia pelaajia yläkertaan. Tällaisia pelaajia ryhmässä pitäisi aina olla 3–4 kappaletta, Malinen näkee.
– Haluaisin Oliverin nähdä ehdottomasti tänään kentällä Romaniaa vastaan. En näe sille mitään estettä, etteikö hän pärjäisi.
Taitoa ja kokemusta Barcelonan kaduilta
Antman oli Suomen jalkapallossa eräänlainen lapsitähti. Hän sai valtakunnallista huomiota jo vuonna 2009, kun FC Barcelona oli kiinnittänyt huomiota sähäkästi pallon kanssa liikkuvaan kahdeksanvuotiaaseen. Seura oli kannustanut Antmanin perhettä muuttamaan Kataloniaan, jotta lupaava poika pääsisi maineikkaaseen akatemiaan La Masiaan.
Seurasiirtoa Blaugranaan ei koskaan tullut seuran jouduttua Uefan syyniin alaikäisten pelaajien värväämisessä, mutta vierailut Barcelonassa innoittivat korsolaisperheen muuttamaan yhdeksi vuodeksi kaupunkiin, kun Antman oli 12-vuotias.
– Se oli mielenkiintoista elämää. Joka päivä oli uusi seikkailu. Se oli omituinen mesta ja omituinen elämä, jota elettiin silloin.
– Siitä vuodesta parhaiten on jäänyt mieleen katupelit. Pelasimme joka ilta kaveriporukan kanssa katupelejä asvalttipäällysteisellä kentällä. Parhaimpina päivinä tuli yli 50 nuorta miestä pelaamaan. Se oli aivan huikeata, pikkupojan unelma. Pelasimme, kunnes valot sammuivat, Antman muistelee.
Antman muistelee harjoitelleensa tuona vuonna yli 50 tuntia viikossa, kun mukaan lasketaan paikallisen seurajoukkueen harjoitukset.
– Se oli pelkästään pallon kanssa olemista.
Tätä taustaa vastaan nähden ei ole ihme, että Antmanin taito käsitellä palloa hakee vertaistaan maajoukkueessa.
Nykyisin tanskalaisessa FC Nordsjällandissa ammatikseen pelaava Antman sanoo tekevänsä edelleen ylimääräisiä harjoitteita joukkueharjoitusten jälkeen.
– En tietenkään treenaa enää niin paljon kuin pienempänä. Se ei olisi enää hyväksi minun keholleni, mutta edelleenkin ajattelen, että on tosi tärkeää tehdä ylimääräistä.
"En ollut tyytyväinen HJK:n joukkueeseen"
Barcelona-vuoden jälkeen Helsingin Jalkapalloklubia, Legirus Interiä, Tikkurilan Palloseuraa ja Gnistania edustanut Antman on kulkenut epätyypillisen mutkikkaan pelaajapolun ulkomaille. Hänelle Suomen suurin seura HJK oli vain yksi välipysäkeistä.
– En ollut silloin tyytyväinen joukkueeseen, valmennukseen ja koko ympäristöön. Sitten tuli uusi seura Korsoon, vain viiden minuutin päähän meidän kodistamme. Olin muutenkin joka ilta siellä hallissa, missä Legirus Inter treenasi. Se oli tosi lähellä ja sieltä sai hyvää espanjalaista treeniä. Se oli halvempaakin, Antman muistelee.
Legirus Interin hajottua Antman seurasi valmentajaguru Pertti Kemppisen Tanoke-leireiltä tuttua italialaisvalmentajaa Roberto Nucciota ensin TiPSiin ja myöhemmin Gnistaniin.
Noina vuosina Antman sanoo kärsineensä loukkaantumisista ja selkävaivoista, mutta niiden hellitettyä hyökkääjä pääsi testileirille Nordsjällandiin, joka oli pitänyt pelaajaa silmällä jo pidempään.
Antman vakuutti tanskalaisseuran osaamisestaan ja sai sopimuksen syyskuussa 2018. Gnistan sai historiansa ensimmäisestä ulkomaisesta pelaajakaupasta merkittävän siirtokorvauksen.
Kymmenen maalia ja siirto isompaan seuraan
Tilannettaan Norsdsjällandissa Antman kuvailee hyväksi, vaikka vastuu on jäänyt toistaiseksi toivottua vähäisemmäksi tällä kaudella.
– Aloitin avauskokoonpanossa kauden alussa, mutta ne pelit eivät menneet omalta osalta niin kuin oli odotettu ja sen takia menetin sen avauksen paikan. Vaikka olen ollut viime aikoina enimmäkseen penkillä, mulla on erittäin positiiviset fiilikset, koska tiedän, että ansaitsen vielä paikkani avauksessa, Antman vannoo.
Vaihdosta kentälle tultuaan Antman on tehnyt tällä kaudella yhden maalin ja antanut yhden maalisyötön Tanskan Superliigassa.
– Pistin tavoitteeksi ennen kautta, että tekisin yli kymmenen maalia ja saan maalisyöttöjä mahdollisimman paljon. Saan sen varmasti kasaan, jos vain peliaikaa tulee.
Nordsjälland tunnetaan Pohjois-Euroopan tähtitehtaana, jonka tavoitteena on jalostaa jatkuvasti pelaajia suurempiin sarjoihin. Seura on onnistunut yhdistämään kasvattajan työn kohtuulliseen menestykseen Tanskan pääsarjatasolla jopa hämmästyttävän hyvin.
Antman alkaisi 21-vuotiaana olla ikänsä puolesta jo kauppatavaraa.
– En näe, että mulla on mikään kiire. Se tapahtuu sitten kun se tapahtuu. Seurajoukkueen kanssa olen jutellut, että suunnitelma olisi, että ensi kesänä pääsisin isompaan seuraan. Se on päällimmäinen tavoite, Antman sanoo.
Toiseksi hyökkääjäksi tai laidalle
Jos Antman nähdään tänä iltana kentällä Romaniaa vastaan ja päävalmentaja Markku Kanerva jatkaa suosimallaan 3–5–2-peliryhmityksellä, debytantti juoksee kentälle luultavasti hyökkääjäksi.
– Tästä olemme puhuneet Riven (Kanerva) kanssa, ja itse asiassa viime kaudella pelasin viime kaudella paljon tuossa ryhmityksessä toista hyökkääjää, ja siinä tuntui tosi hyvältä. Siinä pystyi tekemään sitä, että tulin vastaan palloa linjojen väliin, mutta toisaalta pääsin myös juoksemaan pystyyn, Antman kertoo.
– Jos pelataan laitureilla tai laitahyökkääjillä, niin se on myös luonnollinen vaihtoehto.
Juha Malisen mukaan Antman muistuttaa pelityyliltään hieman Lassi Lappalaista, joka pystyy muodostamaan suoraviivaisen uhan taidoilla ja nopeudellaan vastustajan puolustukselle.
Kanervalla on mistä valita. Teemu Pukki on itsestään selvä valinta avaukseen, ja hänen parikseen hyökkäykseen on tyrkyllä tietenkin Joel Pohjanpalo, Puolaan siirtynyt vahva ja juoksuvoimainen Benjamin Källman, Middlesbrough’n Marcus Forss ja Augsburgissa jyvän löytänyt Fredrik Jensen.
Antmanin kohdalla kysymys onkin enemmän siitä, näkeekö Kanerva hänen poikkeuksellisen taidon ja nopeuden yhdistelmän Huuhkajille hyödyllisenä vaihtoehtona ottelun toisella puoliajalla.
Joka tapauksessa illan näyttämölle astelee onnellinen ensikertalainen.
– Olen unelmoinut siitä niin paljon. Olympiastadion. Paljon ihmisiä kannustamassa, ja pääsee pistämään maajoukkuepaidan päälle. Jos saisi vielä debyytin, se olisi aivan huikeata, Antman maalaa.
Jos kaikki osuu kohdalleen, Töölön pimenevässä syysillassa voi nähdä tähden syttyvän.
Suomen jalkapallomaajoukkue kohtaa Kansojen liigassa Romanian Helsingin Olympiastadionilla perjantaina kello 21.45.
Suomen mahdollinen avauskokoonpano:
3–5–2
Lukas Hradecky;
Leo Väisänen, Robert Ivanov, Richard Jensen;
Nikolai Alho, Glen Kamara, Lucas Lingman, Rasmus Schüller, Jere Uronen;
Teemu Pukki, Benjamin Källman.