Työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) mukaan omavastuun palauttaminen vuosilomalakiin tehdään taloussyistä. Hänen mukaansa huonossa taloustilanteessa kipeitä leikkauksia pitää tehdä joka puolelta.
1:52
– Sieltä tulee 27 miljoonan euron säästöt, ainakin näin odotetaan ja sehän siellä on takana. Ikävä päätös, mutta näin, ministeri Lindström toteaa.
Nykyisen lain mukaan työntekijällä on oikeus pyynnöstä siirtää vuosilomaansa sairastuttuaan ennen vuosilomansa alkua tai sen aikana.
Jatkossa jos työntekijä sairastuu loman aikana, ensimmäiset kuusi päivää menevät työntekijän omaan piikkiin eikä lomaa voi siltä osin siirtää.
Työntekijän oikeutta siirtää vuosilomansa työkyvyttömyyden vuoksi laajennettiin nykyisen kaltaiseksi vuonna 2013 EU-tuomioistuimen työaikadirektiivin vuoksi.
– Äänestin viime kaudella olemassa olevan lainsäädännön puolesta. Meidän eduskuntaryhmä jakaantui silloin koko lailla puoliksi ja asia jakoi jo silloin mielipiteitä, Lidström sanoo.
Lisäksi hallitus esittää, että perhevapailta kertyy jatkossa vuosilomaa vain kuudelta kuukaudelta, kun sitä nyt tulee koko perhevapaan ajalta lukuun ottamatta hoitovapaata.
– Tässä on se mahdollisuus, että tämä osuu kipeämmin naisiin, mutta tämä on sitten tämä esitys tällainen ja tällä mennään.
Lain on määrä tulla voimaan huhtikuun alussa.
Äänestys