Lintuinfluenssaa on tänä keväänä tavattu Euroopassa ennätyksellisen paljon. Meillä Suomessakin vahvistettuja tapauksia on jo yli 20. Viranomaiset neuvovat pitämään siipikarjan tartuntavaaran takia edelleen sisällä tai verkolla suojattuna, vaikka virallisesti velvoite päättyi toukokuun lopussa.
Tänä vuonna lintuinfluenssatapauksia on todettu Euroopassa 28 maassa yhteensä reilut 3500. Esimerkiksi sairastuneen siipikarjan määräksi on laskettu yli 22 miljoonaa yksilöä.
– Kyllä tämä on suurin epidemia, mikä on ollut niin Keski-Euroopassa kuin meillä Suomessa. Tilanne on vakavampi kuin mitä se on viime vuosina ollut. Tartunnan saaneita luonnonvaraisia lintuja on meillä paljon, toteaa Ruokaviraston yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu.
Suomessakin yli 20 tapausta
Suomessa on tähän mennessä varmistettu yli 20 tapausta, pääasiassa Etelä- ja Itä-Suomessa. Ensimmäinen tapaus oli tammikuussa Janakkalassa luontoon istutetulla fasaanilla ja uusin Tohmajärvellä valkoposkihanhella kesäkuun alussa.
– On tosiaan sen verran löytynyt, mutta sehän ei tarkoita, että kaikki sairastuneet linnut suinkaan olisi tutkittu eli kyllä niitä varmasti enemmän on, uskoo Kiviruusu.
Syitä taudin yleistymiseen juuri tänä vuonna on monia.
– Se johtuu ehkä virustyypistä. Se on ollut näitä luonnonvaraisia lintuja vakavasti sairastuttava. Osittain se johtuu viruksen tarttuvuudesta ja siitä, että lintuja on kerääntynyt tiheästi alueellisiin populaatioihin, jolloin virus on päässyt leviämään siellä, arvioi Kiviruusu.
Useimmin sairastuvat vesilinnut ja petolinnut
Periaatteessa mikä tahansa lintu voi sairastua ja kuolla lintuinfluenssaan, mutta useimmiten tautia tavataan vesilinnuilla ja petolinnuilla. Jos havaitsee lintujen joukkokuolemia tai löytää kuolleen petolinnun tai useamman kuolleen vesilinnun, ne on syytä toimittaa tutkittaviksi. Paljain käsin ei kuitenkaan kannata koskea kuolleeseen lintuun.
– Niitä toivottaisiin tutkimuksiin Ruokavirastoon, eli silloin kannattaa olla yhteydessä kaupungin tai kunnan eläinlääkäriin, ohjeistaa Kiviruusu.
Siipikarja kannattaa suojata
Suomessa siipikarja on pidettävä sisällä toukokuun loppuun asti lintuinfluenssavaaran takia. Tänä vuonna varovaisuus on yhä tarpeen eli linnut kannattaa pitää sisällä tai verkolla suojattuina.
– Vaikka se velvoite varsinaisesti päättyi toukokuun lopussa, on tärkeää, että ne linnut edelleen suojattaisiin eli se on meidän suositus, että ne edelleen suojattaisiin. On selvää, ettei lintuinfluenssariski vielä ole ohi, muistuttaa Kiviruusu.
Tauti ei tartu herkästi ihmisiin
Kiinassa raportoitiin äskettäin uudesta lintuinfluenssatyypistä, joka tarttui ihmiseen ensimmäistä kertaa.
– Sehän ei tartu herkästi ihmiseen eli tavallisen ihmisen ei tarvitse olla yhtään huolissaan. Jos joutuu sairastuneiden lintujen kanssa tekemisiin, on syytä huolehtia suojautumisesta. Hanskat käteen, ettei paljain käsin koske lintuihin. Jos kädet likaantuvat, huolellinen pesu ja desifiointi eli ihan samoja asioita, joita on korona-aikana opittu, neuvoo Kiviruusu.
Aiemmin on raportoitu muiden lintuinfluenssavirusten ihmisille aiheuttamia tartuntoja, mutta ne ovat harvinaisia.