Lintuinfluenssatilanne on tällä hetkellä poikkeuksellisen paha niin Suomessa kuin muualla Euroopassakin. Suomessa on tänä vuonna varmistettu ennätysmäärä, lähes 60, lintuinfluenssatapausta luonnonvaraisilla linnuilla. Pelkona on taudin leviäminen siipikarjaan. Ruokavirasto on perustanut Saloon ja Janakkalaan rajoitusvyöhykkeet estämään taudin leviämistä.
Tänä vuonna lintuinfluenssatapauksia on Suomessa varmistettu ennätysmäärä, tähän mennessä 58. Kolmasosa tapauksista on todettu pääkaupunkiseudulla. Myös Kaakkois- ja Lounais-Suomessa on ollut runsaasti tapauksia.
– Niitä tapauksia on ollut paljon enemmän kuin minään aikaisempana vuonna. Kyllä se tilanne on tällä hetkellä erittäin vakava Suomessakin, kun luonnonvaraisista linnuista paljon tapauksia löytyy, toteaa yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu Ruokavirastosta.
Virus leviää hyvin herkästi
Tapauksia on tullut koko ajan lisää eikä epidemia osoita laantumisen merkkejä.
– Se varmasti liittyy viruksen tyyppiin. Se on levinnyt nyt erityisen herkästi ja päässyt leviämään. Sitä on laajalti luonnonvaraisissa linnuissa. Tilanteen rauhoittuminen kestää varmasti pitkän aikaa. Varmasti lisää tapauksia tulee tämän loppusyksyn ajan ja nähtäväksi jää, mikä on talven ja ensi vuoden tilanne, pohtii Kiviruusu.
Virus voi tarttua mihin tahansa lintuun
Lintujen syysmuutto ja kerääntyminen isoiksi parviksi edesauttaa viruksen leviämistä. Merikotkien lisäksi lintuinfluenssatartuntoja on havaittu esimerkiksi valkoposkihanhilla, joutsenilla ja harmaalokeilla. Lintuinfluenssa voi tarttua mihin tahansa lintulajiin, mutta erityisen alttiita tartunnalle ovat petolinnut, jotka käyttävät ravintonaan muita lintuja.
– Luonnonlintujen osalta on harvinaisen vakava tilanne ja erityisesti pelätään, että jos se pääsee leviämään siipikarjaan. Silloin tilanne on myös tuotantoeläinten kannalta erittäin huono, arvioi Kiviruusu.
Rajoitusvyöhykkeet Salossa ja Janakkalassa
Ruokavirasto onkin perustanut rajoitusvyöhykkeet Salon ja Janakkalan ympäristöön. Molemmilla alueilla lintuinfluenssaa on äskettäin todettu luonnonvaraisilla fasaaneilla.
– Siellä linnut pitää pitää sisätiloissa, että ne eivät ole kosketuksissa luonnonvarasiiin lintuihin ja sitten sinne on annettu metsästysrajoituksia eli lintujen metsästys on kielletty siksi, ettei hätistetä lintuja alueen sisältä ulkopuolelle ja levitetä sitä kautta tartuntaa, selittää Kiviruusu.
Ruokavirasto suosittaa pitämään siipikarjan sisätiloissa myös muualla maassa.