Pitääkö lintuinfluenssan tarttumista lemmikkiin pelätä? Virologi MTV:lle: "Ilman muuta tilanne on erilainen kuin ennen"

Lintuinfluenssaa on todettu usealla paikkakunnalla kesä-heinäkuun aikana, ja se on tappanut erityisesti lokkeja. Voiko lintuinfluenssa olla haitallinen lemmikeille tai kotieläimille, ja kuinka helposti se voi tarttua?

Virologian apulaisprofessori Tarja Sironen kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, että tällä hetkellä lintuinfluenssaa on enemmän kuin koskaan luonnonvaraisissa linnuissa. 

– Influenssaa on havaittu Pohjanmaan seudulla mutta myöskin lähempänä Etelä-Suomea. Eli lintukuolemia on aika isolla alueella, ja sittenhän meillä on ollut myös turkistiloja, joissa on ollut tartuntoja. 

"Tarkkaavainen kannattaa olla"

Suomessa lintuinfluenssan tiedetään siirtyneen turkistarhaeläimiin, mutta ei vielä siipikarjaan, toisin kuin muualla maailmalla. Sirosen mukaan ainakaan ihmisten terveyden puolesta tilanteesta ei kannata olla huolissaan, mutta kehottaa tarkkaavaisuuteen.

– Kyllä eläinten terveydestä pitää olla tällä hetkellä sillä tavalla huolissaan, että tarkkaavainen kannattaa olla. Tilanne on erilainen kuin koskaan aiemmin, ja onhan tämä uhkaava virus. 

Sironen ei koe, että media olisi toiminut hysteerisesti influenssan uutisoinnin suhteen, vaan pikemminkin päinvastoin. 

– Minusta on tärkeää tiedottaa tästä tilanteesta, että osaisimme toimia, mikäli kohtaamme esimerkiksi kuolleita lintuja. Tai jos kävisi ikävä tilanne, että lemmikki sairastuisi – toki on todella tarkkaa, ettei huolestuteta ihmisiä turhaan.

Tarttunut kissoihin

Sironen kertoo, että Euroopassa on raportoitu muutamia tapauksia, joissa lintuinfluenssa on siirtynyt kissoihin. 

– Nämä ovat yksittäistapauksia, mutta kissa menee mielellään tutkimaan ja riepottelemaan lintuja, ja mikäli linnulla on lintuinfluenssa, se voi tarttua kissaan. Koirissa näitä tapauksia ei ole raportoitu, niillä tämä on pienempi riski mutta on se mahdollinen. 

Sirosen mukaan viruksen ei tarvitse mutatoitua tarttuakseen nisäkkäisiin, mutta se vaatii voimakkaan altistumisen. Hän pitää kuitenkin huolestuttavana, jos tartuntoja nisäkkäisiin ilmenee, sillä nämä nimenomaan johtavat herkemmin tarttuviin mutaatioihin. 

Sironen kertoo, että tällä hetkellä ei voida tarkkaan arvioida sitä, kuinka suuri todennäköisyys on tällä hetkellä sille, että virus tarttuu lemmikkiin. Hän toivookin, että lintujen joukkokuolemista ilmoitettaisiin välittömästi Ruokavirastoon, josta löytyy THL:n mukaan myös ohjeet miten toimia, jos kohtaa kuolleen linnun. 

– Tarvittaisiin tosi paljon lisää tietoa siitä, missä virusta on ja missä lajeissa sitä on. Viranomaiset sitten keräävät näytteitä ja katsovat miten virus siellä muuntuu. Olisi todella tärkeää, että nämä havainnot jaksettaisiin ilmoittaa eteenpäin. 

Katso Tarja Sirosen koko haastattelu ylläolevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat