Viileän kevään takia lintujen pesinnät ovat hieman myöhässä. Koleus ei kuitenkaan näytä lisänneen epäonnistuneiden pesintöjen määrää, arvioi lintujärjestö BirdLife Suomi. BirdLife on kerännyt havaintoja pesinnöistä yli 40 000 linnunpöntössä eri puolilla Suomea.
Ensimmäiset lintupoikueet ovat jo liikkeellä. Lintujärjestö BirdLifen keräämien tietojen mukaan joidenkin lajien pesinnät ovat muutaman päivän myöhässä viileän kevään takia. Pesintöjen onnistumiseen koleus ei kuitenkaan ole vaikuttanut.
– Pöntöissä on aika hyvin asukkaita, keskimääräistä enemmän ja pesinnät ovat menneet varsin hyvin. Tällä hetkellä pesinnöissä on valtaosin haudontavaihe, mutta monilla lajeilla, esimerkiksi kottaraisilla valtaosa poikasista on jo lähtenyt maastoon, kertoo BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.
Pikkuvarpunen. Kuva: Ari Ahlfors
Tietoja yli 40 000 linnunpöntöstä
Tietoja saatiin yli 4000 paikasta ja yli 40 000 linnunpöntöstä.
Eniten havaintoja saatiin kirjosiepon pesinnöistä, ja lajilla meneekin nyt hyvin. Runsaasti havaittiin myös talitiaisen ja sinitiaisen pesintöjä.
Räystäspääskyjen pesiä ilmoitettiin viikonlopun Pönttöpongauksessa enemmän kuin koskaan aikaisemmin.
– Se kertoo siitä, että ihmiset ovat ruvenneet laittamaan näitä erikoispönttöjä räystäspääskyille ja sitä kautta auttamaan tätä uhanalaista lajia, iloitsee Lehtiniemi.
Huonommin menee käenpiialla.
– Jo toista vuotta peräkkäin käenpiian, joka on harvinainen pesimälaji pöntöissä, niin niiden määrä on todella alhainen. Niitä ilmoitettiin enää kolmannes verrattuna kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen, harmittelee Lehtiniemi.
Haapana luokitellaan vaarantuneeksi lajiksi.
Poikaset ja pesät jätettävä rauhaan
Vesilintujen pesintöjen onnistumista on vielä liian aikaista arvioida, mutta telkänpöntöistä tehtyjen havaintojen perusteella noin kolmaosa poikasista on jo lähtenyt pesästä liikkeelle.
Helle houkuttelee nyt vesille muitakin kuin lintuja, mutta pesimäluodot ja -saaret neuvotaan kiertämään kaukaa.
Kalastuspaikkakin kannattaa valita tarkasti.
– Haukia kalastetaan mieluusti matalista ruovikkoalueista ja siellä silkkiuikkujen pesät jäävät helposti suojattomiksi, kun emot lähtevät pesiltä ja varikset käyvät syömässä sieltä munat, muistuttaa Lehtiniemi.
Myös maalla linnunpoikaset on hyvä jättää rauhaan.
– Jos havaitsee linnunpoikasen, kannattaa kiertää se kaukaa ja antaa sen olla rauhassa. Sillä tuskin on mitään hätää, mutta sille voi tulla hätä, mikäli ihminen menee liian lähelle, neuvoo Lehtiniemi.
Linnut eivät pesi samaan aikaan koko maassa. Siinä, missä Lapissa vasta rakennetaan pesiä, Etelä-Suomessa monien lajien poikaset ovat jo lähteneet pesästä.