Lintujen pesintä on tänä kesänä sujunut pääosin hyvin. Kesäkuun helteet suosivat erityisesti hyönteissyöjien pesintää. Poikkeus ovat tiaiset, jotka kärsivät toukokuun koleista säistä. Linnunpoikasia on nyt runsaasti liikkeellä. Ne ovat äskettäin lähteneet pesästä aloittelemaan itsenäistä elämää.
Naurulokit ja kalatiirat pesivät Seittelin kosteikolla Tuusulassa.
– Pesimävuosi on ollut melko hyvä. Toki meillä oli tässä minkkitappioita jonkin verran. Täällä naurulokki on runsain pesimälaji ja kalatiiroja pesii 20-30 paria. Tilanne olisi ollut loistava ilman minkkiä, toteaa Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon (Luomus) museomestari Juha Honkala.
Tuulihaukan pesintä onnistui jälleen hyvin
Useimmilla lajeilla pesinnät ovat sujuneet hyvin. Kesäkuun lämpöaalto oli tervetullut monelle lajille.
– Kaikille hyönteissyöjille. Ne, jotka päättivät tänne Afrikasta tulla, niillä menee nyt aika mukavasti tällä hetkellä, kertoo Honkala.
Myös tuulihaukan pesintä sujui jälleen kerran hyvin.
– Tuulihaukka porskuttaa myötätuuulessa vuodesta toiseen ja se on hieno asia. Tuulihaukka on aikamoinen selviytyjä. Mieluiten se käyttää myyriä ravintonaan, mutta niinä vuosina, kun myyriä ei ole pesäpaikalla, tuulihaukka pystyy käyttämään muuta ravintoa, muun muassa muita lintuja, tietää Honkala.
Tiaiset kärsivät toukokuun kylmyydestä
Poikkeuksen muodostavat tiaiset, jotka kärsivät toukokuun kylmästä jaksosta.
– Tiedot kentältä kertovat, että sini- ja talitiaisella pesinnät alkoivat melko huonosti. Tuli paljon kuolleita poikasia pönttöihin ja kaikista munista ei tullut poikasia lainkaan, huomauttaa Honkala.
Viime aikojen myrskyt ovat myös pudottaneet linnunpesiä puista. Esimerkiksi kalasääsket ovat saattaneet menettää poikasia.
Linnunpoikaset ovat lähteneet pesistä
Linnunpoikasia on juuri nyt helppo bongata. Muun muassa rastaiden poikasia näkyy paljon.
– Nyt ollaan siinä huippuhetkessä, että poikaset ovat pesänsä jättäneet suurimmaksi osaksi ja sen takia niitä tuolla maastossa näkee. Nyt toivotaan vaan näitä suhteellisen lämpimiä, sateettomia päiviä, niin silloin linnunpoikasilla on kaikki hyvin, sanoo Honkala.
Suomi on pitkä maa ja Lapissa pesinnät ovat vasta muna- ja poikasvaiheessa.
– Nyt on ne kriittiset hetket Lapin kahlaajille. Jos sinne tulee kovin kylmää, pesinnät tuhoutuvat kyllä. Tällä hetkellä sääennusteet näyttävät kuitenkin siltä, että Lapissakin voisi olla hyvä kesä kahlaajille, arvioi Honkala.
Tulipäähippiäisestä uusi pesimälaji Suomeen
Tämä kesä on myös tuonut Suomeen uuden pesimälajin, tulipäähippiäisen.
– Uusia lajeja ei tule läheskään joka vuosi Suomeen. Tulipäähippiäinen on odotettu tulokas. Havainnot on lisääntyneet vuosi vuodelta. Tulipäähippiäinen on pienen tutun hippiäisemme kaltainen, vähän värikkäämpi lintu. Se suosii ehkä vähän rehevämpiä metsiä kuin hippiäinen, joka on kuusen suosija. Oikein pirteä, komea tapaus, että tervetuloa vaan tulipäähippiäinen tänne Suomeen, toivottaa Honkala.
Seittelin kosteikkokin hiljenee pian, kun naurulokit lähtevät muuttomatkalle.