Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran ja konsulttiyhtiö McKinseyn tekemän selvityksen mukaan Suomi voi vähentää päästöjään kustannustehokkaasti 60 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.
Tehokkaimmat keinot ovat sähköautojen ja tuulivoimaloiden määrän voimakas lisääminen. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää seuraavalta hallitukselta selkeän päästövähennystavoitteen asettamista ja erilaisia kannustimia, jotka houkuttelevat vähäpäästöisiin valintoihin.
Sitran mukaan Suomella on hyvät mahdollisuudet vähentää päästöjään 60 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Päästövähennykset eivät edes tule kalliiksi vaan tuottavat jopa säästöjä.
Sähköautot ja tuulivoima kustannustehokkaimmat keinot
Kustannustehokkaimmat päästövähennyskeinot ovat tuulivoima ja sähköautot. Sähköautojen ja ladattavien hybridien määrää pitäisi lisätä nykyisestä 11 000:sta 800 000: een ja tuulivoimaa pitäisi rakentaa lisää 5 gigawattia, nykyisestä 2 gigawatista 7 gigawattiin. Tämä pitäisi saada aikaan reilussa kymmenessä vuodessa.
Tähän asti sähköautojen määrä on lisääntynyt hitaasti, mutta Sitran mukaan akut kehittyvät ja sähköautojen hinta laskee nopeasti lähivuosina.
– Tämän lisäksi on olennaista, että meillä on latausverkosto niille valmiina ja tähän tarvitaan valtion toimia ja lisäksi valtio voi kannusteilla ja verotusteknisillä ratkaisuilla entisestään vauhdittaa siirtymää sähköautoihin, sanoo ilmastoratkaisujen asiantuntija Mariko Landström Sitrasta.
Luvitus ja sähkönsiirtoverkko kuntoon
Sitrassa uskotaan myös tuulivoiman voittokulkuun. Jo nyt suunnittelupöydillä on 15 gigawatin edestä tuulipuistosuunnitelmia.
– Lisäksi tarvitaan valtiolta, että ne luvitusprosessit menevät eteenpäin tarpeeksi nopeasti ja toisaalta, että sähkönsiirtoverkko on tarpeeksi vahva kantamaan tämän uuden tuulivoiman tuotannon. Merituulivoima tulee todennäköisesti kilpailukykyiseksi vuoden 2025 tienoilla, arvioi Landström.
Kuluttajien valinnoilla voisi olla suuri merkitys
Tavallisten kansalaisten valinnoilla on Sitran mukaan suuri merkitys eli ainakin pitäisi ottaa sähköauto alle ja luopua kodin öljylämmityksestä.
– Sitran arvion mukaan noin 70 prosenttia kaikista Suomen päästöistä johtuu kuluttajien valinnoista eli kyllä sillä tosi merkittävä osuus voisi olla, uskoo Landström.
Sähköistäminen vähentäisi teollisuuden päästöjä
Teollisuuden päästövähennyksiä ohjaa pääasiassa päästökauppa.
– Tässä selvityksessä on myös tunnistettu, että sähköistämisellä olisi isoja mahdollisuuksia metsäteollisuudessa ja teräksen tuotannossa. Lisäksi sementin tuotannossa ja öljynjalostuksessa voidaan vähentää päästöjä vaihtamalla polttoaineita biomassaan ja biokaasuun, listaa Landström.
Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta eli nollapäästöjä vuoteen 2045 mennessä. Virallista välitavoitetta eli sitä, paljonko päästöjä pitäisi vähentää vuoteen 2030 mennessä, ei ole asetettu.
Välitavoitteen asettaminen jää seuraavan hallituksen tehtäväksi. Lisäksi tarvitaan päästövähennyssuunnitelmat eri aloille ja uusia kannustimia vähäpäästöisiin valintoihin.