Sitran selvityksen mukaan kuntien ilmastotoimet ovat kunnianhimoisempia kuin valtion. Useat suomalaiskunnat tavoittelevat hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Valtion tavoitevuosi on 2045.
Porvoossa ryhdyttiin vähentämään hiilidioksidipäästöjä kymmenen vuotta sitten. Silloin alettiin suunnitella Skaftkärrin energiatehokasta asuinaluetta. Kymmenessä vuodessa kaupunki on onnistunut vähentämään ilmastopäästöjään 30 prosentilla.
– Pääpaino on ollut energiatehokkaalla kaavoituksella, rakentamisen ohjauksella, kestävän liikkumisen edistämisellä, puhtaiden ja vähäpäästöisten energianlähteiden käyttöönotolla, listaa Porvoon kaupungin kestävän kehityksen asiantuntija Sanna Päivärinta.
Porvoo tavoittelee nollapäästöjä 2030
Vuoteen 2030 mennessä Porvoon päästöt aiotaan painaa nollaan. Sitran tekemän selvityksen mukaan Suomen kunnat ovat ilmastotavoitteissaan valtiota kunnianhimoisempia.
– Me täällä Sitrassa käytiin läpi 50 suurimman kaupungin ilmastotavoitteet ja niiden joukossa 2030 oli yleisin hiilineutraalius-tavoite, kun valtiolla se on 2045, toteaa Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran ilmastoratkaisujen asiantuntija Mariko Landström.
50 suurinta kuntaa tuottavat noin kolmanneksen Suomen päästöistä. Vaikka kuntien päästövähennystoimet ovat tärkeitä, ne tarvitsevat tuekseen valtion kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa.
– Kuntien ja kaupunkien alueella syntyy päästöjä, joihin kunnat ei pysty helposti tai ollenkaan itse vaikuttamaan. Silloin valtion ilmastopolitiikalla on merkittävä rooli kuntien ilmastotyön tukemisessa, muistuttaa Päivärinta.
"Suomen päästötavoitetta pitäisi kiristää nopeasti"
Sekä Sitra että Suomen ilmastopaneeli ovat laskeneet, että Suomen päästövähennystavoitteena pitäisi olla nollapäästöt jo vuonna 2035, jotta ilmaston lämpeneminen voitaisin pysäyttää 1,5 asteeseen kuten hallitusten välinen ilmastopaneeli vaatii.
– Päästövähennystavoitetta pitäisi kiristää mahdollisimman nopeasti - ehkä jo tämän hallituskauden puolella tai sitten sitä seuraavalla toivottavasti - ja tavoitteissa on hyvä pysyä, että olisi vakaa investointiympäristö kunnille ja yrityksille ja tavallisille kansalaisille, vaatii Landström.
Porvoossa etsitään lisää päästövähennyskeinoja
Porvoossa sähköntuotanto ei aiheuta hiilidioksidipäästöjä ja kaukolämpökin on lähes 100-prosenttisesti uusiutuvaa. Uusia päästövähennyskeinoja mietitään koko ajan, jotta tavoitteet saavutetaan.
– Pitää miettiä enemmän arkiliikkumisen mahdollisuuksia, julkista liikennettä ja myös kestävän liikkumisen edistämistä, miettii Päivärinta.
Kuntien välillä on isoja eroja ilmastotavoitteissa. Sitran mukaan erityisesti pienissä kunnissa ilmastotyön kunnianhimoisuus riippuu usein kunnan johtohenkilöiden kiinnostuksesta asiaan.