Lisääntynyt pahoinvointi näkyy poliisin tehtävissä ja kuuluu kriisipuhelimessa – "Se on todella iso määrä"

2:26imgKatso video: Itä-Uudenmaan poliisi kertoo kohtaavansa aiempaa enemmän pahoinvointiin liittyviä tehtäviä.
Julkaistu 26.10.2022 11:57
Toimittajan kuva

Petri Tyynmaa

petri.tyynmaa@mtv.fi

Yhä useammalla suomalaisella menee entistä paremmin, mutta pienellä osalla menee entistä huonommin. Tämä näkyy muun muassa poliisin tehtävissä sekä MIELI ry:n kriisipuhelimessa, jossa vastaanotetaan useita itsetuhoisuuteen liittyviä puheluita päivittäin.

Itä-Uudenmaan poliisi kohtaa aiempaa enemmän pahoinvointiin liittyviä tehtäviä.

– Meillä on yhteiskunnassa käynnissä sellainen kehitys, että ikään kuin suurimmalla osalla ihmisistä menee paremmin kuin koskaan, mutta sitten meillä on pienempi määrä ihmisiä, jotka ovat sellaisessa kierteessä, että heillä menee jatkuvasti huonommin ja huonommin, sanoo ylikomisario Jussi Huhtela Itä-Uudenmaan poliisista.

Huhtelan mukaan poliisi kohtaa toistuvasti muun muassa lastensuojeluun, pahoinvointiin ja itsemurhauhkiin liittyviä hälytystehtäviä.

Lue lisää: Nuorten mielenterveysongelmat yleisempiä kuin koskaan –ennaltaehkäisy olisi tärkeää: "Valitettavasti se juna on liian monen osalta mennyt ohi"

Tehtävien kokonaismäärä ei ole muuttunut, mutta vaikeusaste on lisääntynyt.

–Jos katsotaan tilastoja, niin hälytystehtävien kokonaismäärä ei ole meillä viime vuosina lisääntynyt, mutta pitäisi osata katsoa sinne tilaston sisään, että mitä se sisältää, ja tämänkaltaista keskittymistä tällaisiin vaikeisiin ongelmiin on kieltämättä tapahtumassa.

Useita itsetuhoisuuteen liittyviä puheluita päivittäin

Lisääntynyt pahoinvointi näkyy myös mielenterveysjärjestö MIELI ry:ssä, jossa kriisipuhelimeen soitettujen puhelujen määrä on lisääntynyt.

– Kriisipuhelimeen on jo vuoden ajan tullut puheluja enemmän kuin vuosi sitten. Vastaanotamme vuorokaudessa yli 1 000 yhteydenottoa ja se on todella iso määrä, sanoo kriisitoimintojen päällikkö Susanna Winter MIELI ry:stä

Lue lisää: MIELI ry pettyi terapiatakuu-kansalaisaloitteen heikkoonvalmisteluun –"Mitään esiselvitystäkään ei ole tehty ministeriössä"

Kriisipuhelin vastaanottaa itsetuhoisuuteen liittyviä puheluita päivittäin.

– Meillä tulee joka vuorokausi keskimäärin 17 sellaista puhelua, jossa keskustellaan itsetuhoisuudesta, ja näistä kolmessa tilanne on niin akuutti, että päivystäjä on vakuuttunut siitä, että ihminen on hyvin konkreettisissa aikeissa tehdä itsemurhan.

Winterin mukaan tilanteet on saatu raukeamaan.

– Usein he sanovat, että ovat tulleet kuulluiksi ja pystyvät rauhoittumaan, eivätkä tee itselleen mitään. Kun vuorokaudessa tulee keskimäärin kolme akuutisti itsetuhoista soittoa, niin voidaansanoa, että jokainen niistä päättyy onnellisesti.

MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111. Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.

Tuoreimmat aiheesta

Mielenterveys