Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan puolustaa maansa tiiviitä suhteita Venäjään. Erdogan tapasi torstaina Venäjän presidentin Vladimir Putinin Kazakstanissa, mikä on jo neljäs tapaaminen miesten välillä kolmen viimeisen kuukauden aikana.
Erdoganin mukaan Turkin ja Venäjän yhteistoiminta ärsyttää tietyissä piireissä, mutta se otetaan mielissään vastaan kehittyvissä maissa. Tällä Erdogan viittaa Turkin rooliin viljakuljetusten turvaamisessa Mustallamerellä.
Putin puolestaan sanoi tapaamisessa, että Venäjä voisi tehdä Turkista kaasutoimitustensa uuden pääväylän.
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Toni Alaranta arvioi tapaamisen merkitystä MTV:lle.
– Turkki on viime päivinä kovasti viestittänyt, että se haluaa edelleen toimia tällaisena rauhantekijänä, Alaranta sanoo.
– Tässä on puhuttu siitäkin, että Venäjä mahdollisesti käyttäisi Turkkia siltana neuvotella länsimaiden kanssa. Tällä hetkellä Yhdysvallat ja EU eivät ole kovin innostuneita neuvottelemaan, ottaen huomioon etenkin nämä Venäjän ihan viimeisimmät toimet.
Alarannan mukaan Turkilla pyrkimys neuvotteluyhteyteen Venäjän kanssa on edelleen olemassa. Alaranta kertoo, että länsimaissa on Turkin ja Venäjän näkökulmasta toimijoita, jotka haluavat pidentää sotaa tarkoituksellisesti.
– He puhuvat siitä, että vaikka tämä sota itsessään ei ole oikeutettu, niin Venäjällä on oikeutettuja pyrkimyksiä uuteen maailmanjärjestykseen.
– Nämä ovat sellaisia asioita, joita Turkki itse ajaa ja sillä tavalla he löytävät toisensa. Turkki on tässä vähän erilaisessa asemassa kuin muut länsimaat tai muut Nato-maat.
Juttu jatkuu videoklipin jälkeen.
8:45
Turkki pyrkii hyötymään tilanteesta
Alaranta arvioi, että Turkki haluaa lopettaa sodan Ukrainassa, mutta pyrki toisaalta myös hyötymään tilanteesta.
– Se yrittää tehdä tällaista pr-diplomatiaa, esiintyy maailmanpoliittisesti rauhanvälittäjänä ja sillanrakentajana. Toisaalta se pyrkii ilmeisesti myös hyötymään pakotteista, siis auttamaan niiden kiertämisessä, tällaisestakin on viitteitä, Alaranta arvioi.
Alarannan mukaan odotuksen Ukrainan sodan ratkaisun etenemiselle ovat vielä pieniä.
– Ehkä se olennainen kysymys näille toimijoille on, että jonkinlainen neuvotteluyhteys jatkuu, kun sitä ei ole Venäjän ja Länsimaiden osalta olemassa.
Aiemmin YK:n yleiskokous hyväksyi päätöslauselman, joka tuomitsee Venäjän laittomat liitokset Ukrainassa. Venäjä järjesti valheellisen kansanäänestyksen, jonka perusteella maa ”liitti” itseensä neljä Ukrainalle kuuluvaa aluetta. Venäjän toiminta on tuomittu laajasti kansainvälisessä yhteisössä.
Tähän mennessä Turkin presidentti Erdogan ei ole kommentoinut Venäjän tekemiä ohjusiskuja Ukrainaan. Kremlistä viestittiin myöhemmin iltapäivällä, etteivät Erdogan ja Putin keskustelleet Ukrainasta tänään.