Millainen hintakatto sähköön sorvataan? Puoluejohtajat: "Olisi pitänyt herätä kuukausia sitten, ei kaksi viikkoa ennen joulua"

11:46img
Sähkötuista päätös: Hintakattoa ei toistaiseksi tule, ensimmäisenä keinona takautuvat kertakorvaukset.
Julkaistu 19.12.2022 13:44

Iiris Korteniemi

iiris.korteniemi@mtv.fi

Eduskuntapuolueet kokoontuvat neuvottelemaan toimista sähkönhinnoista kärsivien kotitalouksien tilanteen helpottamiseksi. MTV seuraa tässä artikkelissa neuvottelujen etenemistä.

Keskeiset ministerit kokoontuivat Mika Lintilän (kesk.) johdolla aamulla kello 8 neuvottelemaan parhaasta kokonaisuudesta.

Seuraavaksi kokonaisuutta käsittelevät hallituspuolueiden puheenjohtajat ennen iltapäivän kaikkien eduskuntapuolueiden neuvotteluja. Kokousta johtaa pääministeri Sanna Marin. Paikalle on kutsuttu myös oppositiopuolueiden johtajia.

Vaihtoehtoisina tukimalleina ovat olleet esillä ainakin sähkön hintakatto, takuuhinta tai nykyisten tukikeinojen laajentaminen.

Viime keskiviikkona pääministeripuolue SDP ehdotti hintakaton asettamista alle 20 senttiin kilowattitunnilta. 

"Tilanteeseen herätty liian myöhään"

Paikalle saapunut eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kertoo, että tilanteeseen on herätty liian myöhään.

– Olemme hyvin pahoillamme suomalaisten puolesta, että maan hallitus reagoi tähän näin järkyttävän myöhään.

– Tämä on reaktiivista, ei vastuullista asioiden ennakoivaa hoitamista. Meillä on ehdotukset siellä pohjalla, ja keskustelussa kuullaan, mitä hallitus aikoo tälle asialle tehdä. 

Grahn-Laasonen kommentoi MTV:lle, että jää nähtäväksi, ehtiikö ministeriö valmistella Marinin lupaamaa sähkön hintakattoa.

– Olemme tuoneet omia ehdotuksia, joita on tänäänkin pöydällä. Olemme tarjonneet erilaisia ratkaisuja, jotka paitsi puree tähän hintaan, että saadaan hintaa kohtuullisemmaksi suomalaisille, mutta myös pidemmän aikavälin ratkaisuja. 

Päivi Räsänen (kd.) sanoo, että näyttää siltä, että hallitus on jo tehnyt jonkinlaisia linjauksia.

– Eihän tämä mikään todellinen neuvottelutilanne ole.

– Olen esittänyt muun muassa sitä, että vähintään nämä joulukuun sähkönkulutukseen liittyvät hinnat, varsinkin kun maksetaan korkeita hintoja sähköstä, niille pitäisi löytää jokin järjestelmä, joilla ne voidaan kytkeä tähän sähkötukeen ja verotukeen mukaan. Se vaatii tällaista takautuvaa tukea, mutta uskon, että se on täysin mahdollista. 

Räsänen ei kannata "liian laveita" tukimuotoja. Hänen mukaansa tuki tulisi kohdentaa nimenomaan korkeisiin hintoihin.

5:13img

Opposition Päivi Räsänen ja Riikka Purra kommentoivat sähkön hintakattoa: "Tilanne on todella vakava".

Riikka Purra kritisoi kokouksen asetelmaa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kertoo, että oppositioille ei ole jaettu kokouksesta "minkäänlaista ennakkomateriaalia".

– En usko, että tunnin aikana saadaan sovittua yhtään minkäänlaisista toimenpiteistä. Ylipäätään kritisoin tätä koko asetelmaa. Hallituksella ilmeisesti on jonkinlaisia uusia malleja, joita meille esitellään. En tiedä mikä opposition rooli tässä on. Halutaanko niille kuittaus vai hyväksyntä vai onko tarkoitus käydä aitoa parlamentaarista keskustelua, Purra kommentoi.

–Tämän päivän kuppilakeskusteluiden perusteella ilmeisesti mitään hintakattoa ei tarjoillakaan, vaan jonkinlainen kertakorvausmalli. Minkälainen tämä tulee olemaan tai minkälaisia yksityiskohtia siihen liittyy, niistä minulla ei ole mitään tietoa vielä.

Myös kokoomuksen puheenjohtaja Kai Mykkänen kommetoi, että hallitus näyttää epäonnistuneen laatimaan hintakatosta esitystä. Hän sanoo, että tällä aikataululla eduskunnan on mahdotonta säätää kunnollista lainsäädäntöä hintakatosta ennen vuoden vaihdetta.

– Pääministeripuolueen olisi pitänyt herätä kuukausia sitten, ei kaksi viikkoa ennen joulua. Se on törkeää. Olemme tuoneet esille erilaisia malleja, joita Euroopassa on toteutettu. Niissä ei avata veronmaksajien miljardipiikkiä, mutta tiputetaan sähkönkuluttajien hinnat poikkeusmenettelyllä esimerkiksi siiuhen 20 senttiin, eikä se mahdotonta olisi.

Kestäviä ratkaisuja vasta myöhemmin?

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Jussi Saramo ei ota kantaa siihen, kuinka suuri kertakorvaus tulee olemaan. 

– En tiedä, tuleeko tässä nyt jotakin pikaratkaisuja, ja sitten myöhemmin kestävämpiä ratkaisuja. Aiemmin olisi pitänyt toimia, mutta nyt pitää katsoa eteenpäin. Hyvä, että tähän on vihdoin herätty.

Puheenjohtaja Antti Lindtman (SDP) pitää tärkeänä, että neuvotteluissa löydetään mallit, joilla saataisiin suomalaisille apua jo tänä talvena. Hän kertoo, että Olkiluodon viivästyminen on tehnyt selväksi, että pikaisia toimia tarvitaan.

– Olen iloinen, että vedet ovat lähteneet liikkeelle meidän keskiviikon esityksen jälkeen. Huomasin, että myös Helen lähti omaehtoisesti ja monella tapaa tähän. 

Li Andersson (vas.) kertoo, että haasteena on aikataulu, missä aikataulussa mitäkin keinoja on mahdollista saada käyttöön.

Marin kommentoi kritiikkiä

Pääministeri Sanna Marin kertoo, että viisikko on käynyt läpi kolmea esitystä, mutta ei kerro medialle vielä tarkempia tietoja esimerkiksi kertakorvauksien aikatauluista.

Hän kommentoi kritiikkiin hallituksen toimenpiteiden hitaudesta kertomalla, että päätöksiä on tehty jo budjettiriihessä muun muassa sähkön arvonlisäveron alentamisesta.

– Erityisesti se, että Olkiluoto 3 ei ole käynnistynyt, eikä tuota verkkoon sähköä sillä tavalla, kuin olisimme tietenkin halunneet ja toivoneet, ja sen lisäksi muualla Euroopassa on mittavasti tehty erilaisia tukitoimeenpiteitä. Ne ovat omalta osaltaan vaikuttaneet siihen, että hallitus tulee näitä jatkotoimia tekemään, ja tänään käymme parlamentaarisen keskustelun myös näistä kustannuksista.

– Sekin on todettava, että nämä keinot eivät ole ilmaisia, nämä maksavat. 

Marin sanoo, etteivät kustannukset saa tulla ongelmaksi, kun kansalaisilla on hätä tällä hetkellä. Hän sanoo, että esimerkiksi windfall -verolla voidaan kerätä valtion kassaan tarvittavat tuotot takaisin.

Eduskuntapuolueiden johto on nyt aloittanut arviolta tunnin kestävän kokouksen. Seuranta päättyy tähän.

Tuoreimmat aiheesta

Sähkö