Venäjän Suomen-suurlähettiläs Pavel Kuznetsov pitää tänä iltana puheen Paasikivi-seuralle Hakaniemessä. Puhetta voi seurata suorana MTV Uutisten nettisivuilla kello 18.00 alkaen.
Suurlähettiläs Pavel Kuznetsov ei ole etukäteen kertonut puheensa aihetta, mutta hän on ilmoittanut pitävänsä koko 30 minuutin puheen suomeksi. Puhetta alustaa lyhyesti eduskunnan ulkoasiain valiokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.).
Tilaisuuden yleisö on arvovaltaista: Paasikivi-seuran jäsenten lisäksi paikalle on kutsuttu Suomeen akkreditoidut suurlähettiläät.
Tilaisuuden pääpuheenvuorot ovat julkisia, mutta niitä seuraava keskustelu on luonteeltaan ns. Chatham House -periaatetta noudattavaa, eli keskustelijoita ei voi siteerata esimerkiksi lehtijutuissa. Näin pyritään turvaamaan mahdollisimman avoin ja suora keskustelu läsnäolijoiden kesken.
Paljon ajankohtaista keskusteltavaa
Ajankohtaisia aiheita riittää niin Suomen ja Venäjän suhteissa kuin Venäjän kansainvälisessä asemassakin. Tuoreimpia Venäjään liittyviä kansainvälisiä kohuja ovat olleet GPS-häirintä Norjan sotaharjoitusten aikana sekä Ukrainassa Kertshin salmen sulkeminen Krimin niemimaan lähistöllä. Molemmat tilanteet ovat tulehduttaneet pahasti Venäjän suhteita läntisiin naapureihin.
Suurlähettiläs Kuznetsov toivotti presidentti Vladimir Putinin tervetulleeksi Helsinkiin 16.7.2018, kun Putin saapui Suomeen tapaamaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia.
Suurlähettiläs Pavel Kuznetsov on työskennellyt Suomen-suurlähetystössä useissa eri tehtävissä 80- ja 90-luvuilla. Suomen lisäksi hän on työskennellyt myös mm. Virossa sekä Slovakiassa. Venäjän Suomen-suurlähettilääksi hänet nimitettiin elokuussa 2017.
Kuznetsov ei ole ollut kovin laajasti julkisuudessa esillä. Syksyllä 2017 hän varoitti Venäjän reaktioista, jos Suomi päättäisi liittyä puolustusliitto Natoon. Hän on myös suosittanut ettei Baltian alueella järjestettäisi lainkaan sotaharjoituksia.
Paasikivi-seura on ulkopolitiikkaa ja kansainvälisiä asioita seuraava kansalaisjärjestö, joka järjestää vuosittain kymmenkunta keskustelutilaisuutta. Puhujina nähdään usein korkean profiilin vieraita. Järjestö tukee myös alan julkaisutoimintaa ja tutkimusta. Muun muassa Ulkopoliittinen instituutti ja Ulkopolitiikka-lehti on perustettu Paasikivi-seuran aloitteesta.