Peruskoulujen oppilaat palaavat lähiopetukseen tämän viikon torstaista alkaen.
MTV Uutiset seurasi opetusministerin tiedotustilaisuutta aamupäivällä hetki hetkeltä. Tilaisuuden pääkohdat voit lukea tästä artikkelista.
Opetusministeri Li Andersson kertoi, että opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistellaan väliaikaista muutosta perusopetuslakiin. Muutos mahdollistaa vuorottelun lähi- ja etäopetuksen välillä syksyllä. Syksyn epidemiatilanne näyttää sen, tarvitaanko vuorottelua.
Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen sanoi, että oppilaan poissaoloon koulusta tarvitaan huoltajien hakemus. Hän lisäsi, että poissaolooon pitää olla erityinen syy. Harkinnan tekee koulu, ja kaikkia oppilaita kohdeltava samalla tavalla.
9.47 Tiedotustilaisuus päättyy.
9. 45 Toimittajien kysymykset päättää MTV Uutisten kysymys: "Eilen kerrottiin, että yksi alle kouluikäinen lapsi on saanut lievän koronaviruksesta aiheutuneen hengitystieinfektion takia sairaalahoitoa Suomessa. Miten vankkaa on tieto siitä, että tauti ei ole vaarallinen lapsille?" Helve THL:ltä vastaa: "THL ei kommentoi yksittäistapauksia. Eilen uutisissa esiintynyt tieto on tullut sairaanhoitopiiriltä. Myös lapset saattavat sairastua vakavasti. Olennaista on, että lasten riski sairastua vakavasti on erittäin pieni. "
9.44 Syksyn mahdollinen vuorottelu etä- ja lähiopetuksen välillä: Yksityiskohdat tarkentuvat lainsäädännön valmistelun yhteydessä. Lähdetty siitä, että joustolle voi olla tarvetta. Pitää valmistautua hyvissä ajoin.
9.41 Median kysymys tilaisuudessa esiin tulleesta mahdollisuudesta vuorotella etä- ja lähiopetuksen välillä syksyllä. Andersson: Käyttöön tulisi nykyistä joustavampi malli, mikäli epidemiatilanne sitä edellyttää.
9.38 Median kysymys Mitä keinoja on tavoittaa ne, jotka eivät pitäneet yhteyttä lähiopetuksen aikana? Heinonen: Etäopetus nostaa riskitasoa koulupudokkuuteen. Samat keinot kuin normaalitilanteissa. Ensin pyritään ottamaan yhteys lapsen huoltajiin. Loppujen lopuksi ollaan siinä, että yhdessä sosiaaliviranomaisten kanssa päätetään tulisiko tehdä lastensuojelullisia toimenpiteitä.
9.36 Pääkaupunkiseudulle tai Länsi-Pohjaan ei erillisiä ohjeita kouluissa. Koko maahan samat ohjeet.
9.35 Poissaoloon tarvitaan huoltajien hakemus. Erityinen syy pitää olla. Harkinnan tekee koulu. Kaikkia oppilaita kohdeltava samalla tavalla.
9.29 Jos tartunta ilmenee yksittäisessä koulussa, voidaan tehdä päätös koko koulun sulkemisesta. Päätös voidaan tehdä yhden päivän aikana.
9.27 Toimittajien kysymysten vuoro.
9.26 THL: Ruotsin kouluissa ei ole tietoa siitä, että lapsista olisi alkanut tartuntaketjuja.
9.25 Korona näyttää tarttuvan lapsiin huomattavasti heikommin kuin influenssa. Nykyisten tietojen mukaan lapset tartuttavat koronavirusta vähemmän kuin aikuiset. Lasten rooli epidemian levittämisessä pienempi kuin aikuisilla.
9.23 Alle 16-vuotiailla todettu Suomessa 300 koronatartuntaa. Tehohoitoa ei ole alle 16-vuotiaille tarvittu.
9. 22 Myös lapsilla todettu vaikeita taudinkuvia. Taudin seuranta ja hoito vaatii lasten osalta myös valppautta.
9.21 Puheenvuoron saa lasten infektiolääkäri Otto Helve Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta THL:ltä.
9.20 Heinonen lopettaa puheenvuoronsa kiittämällä koulujen henkilökuntaa jo tehdystä erinomaisesta työstä. Toivottaa voimia lähiopetukseen palaamiseen. Kiittää myös vanhempia, lapsia ja nuoria siitä, mitä kotona on tehty oppimisen eteen.
9:18 Psykologiseen turvallisuuteen kiinnitettävä huomiota. Miten oppilaat kohdataan ja huomioidaan kuulumiset, kun palataan kouluun. Oppilaiden turvallisuudentunnetta vahvistettava.
9:16 Perinteisiä kevätjuhlia ei voida pitää.
9:15 Normaalit poissaolokäytännöt pätevät. Yksittäisissä tapauksissa voidaan erilaisia järjestelyjä tehdä esimerkiksi riskiryhmään kuuluvien osalta. Tulee perustua lääkärin arvioon. Sairaana ei pidä kouluun tietenkään tulla.
9:11 Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen puhuu. Hänen mukaansa torstain paluussa tehtävä on taata jokaiselle oppilaalle lakisääteinen oikeus turvalliseen oppimisympäristöön. Opetushallitus julkaissut ohjeita viime viikolla yhdessä terveysviranomaisten kanssa. Löytyy opetushallituksen verkkosivuilta.
9:07 Perusopetuslakiin harkitaan väliaikaista muutosta, jotta syksyllä voitaisiin mahdollisesti vuorotella lähi- ja etäopetuksen välillä.
9:05: Andersson: Koulujen avaamisen vaikutus epdiemiatilanteeseen on pieni, mutta hyöty lapsille ja nuorille suuri.
9:03: Lähiopetuksessa opettajat tekevät omat ratkaisunsa, miten ohjeita kouluun paluusta noudatetaan. Toimia: Porrastus, käsihygienia. Opetusryhmät pyritään pitämään erillään niin hyvin kuin mahdollista. Yhteisiä kokoontumisia ei järjestetä.
Klo 8:59 tilaisuus alkaa.
Klo 9:00. Li Andersson kertoo, miksi rajoituksiin lähdettiin ja sanoo, että rajoituksissa on onnistuttu.