Hallitus vetää hätäjarrusta – Kiuru: Neljälle alueelle odotettavissa hyvin tiukkoja määräyksiä

1:07imgNäin Krista Kiuru kertoi hätäjarrun käyttöönotosta: "Kaikki kriteerit täyttyvät"
Julkaistu 22.12.2021 07:30(Päivitetty 22.12.2021 10:31)

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

Hallitus kertoi tänään lisää uusista koronatoimista Valtioneuvoston linnassa. MTV Uutiset seurasi tilaisuuden hetki hetkeltä. 

Tilaisuudessa  perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi, että hallitus ottaa käyttöön niin sanotun hätäjarrumekanismin.

Hän myös kertoi, että neljälle alueelle on odotettavissa tiukkoja määräyksiä, käytännössä tilojen sulkua. Kiuru ei tarkentanut, mitä alueita tarkoitti, mutta niihin kuuluvat ainakin Uusimaa ja Varsnais-Suomi. 

Lisäksi kerrottiin, että kaikille yli 5-vuotiaille tulee rokotus saataville. 

Tilaisuudessa olivat paikalla myös sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.), opetusministeri Li Andersson (vas.) ja tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.). Lisäksi toimittajien kysymyksiin vastasivat STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen ja THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen

Hallitus päätti eilen neuvotteluissaan merkittävistä koronarajoituksista. Muun muassa koronapassin käyttöä rajoitetaan määräaikaisesti tiistaista lähtien. Rajoitus koskee leviämisalueiden kohtalaisen ja korkean riskin tilaisuuksia ja tiloja. Myös ravintoloiden aukioloa rajoitetaan.

Katso lista: Nämä ovat uudet koronarajoitukset

Hetki hetkeltä -seuranta:

10.26 Tilaisuus ja liveseuranta päättyy.

10.24 Onko Suomessa pohdittu, että koronapassi rajattaisi vain rokotetuille ja taudin sairastanteille?

Puumalainen: Ei ole valmisteltu, on keskusteltu. Olisi Suomen juridisessa ympäristössä erittäin hankalasti toteutettava asia. 

10.22 IS kysyy: Onko suositus se, että kotitesti pitäisi tehdä aina ennen esimerkiksi teatteriin menemistä?

Puumalainen: Se olisi erinomainen lisä. Tämä on suositus, jos mahdollisimman moni tekisi, niin olisi yksi lisä. 

10.20 Iltalehti kysyy: Millainen uusi koronatyöryhmä on?

Puumalainen: Tällä pyritään toiminnan tehostumiseen, ja ministerit, joille korona ei kuulu, olisivat omissa asioissa enemmän kiinni. 

10.15 Onko aluevaaleja mahdollista järjestää terveysturvallisesti?

Puumalainen: Oikeusministeriön toimialaa. Paljon voidaan tehdä äänestämisen terveysturvallisuuden eteen. Tätä suunnittelua ollaan tehty. Uskoisin, että vaalit pystytään järjestämään. 

Salminen: THL on koko syksyn ajan tukenut oikeusministeriötä. Ei ole syytä uskoa, että vaaleja ei voitaisi terveysturvallisesti järjestää. Kohtaamiset äänestyksessä ovat lyhytaikaisia. 

10.12 MTV Uutiset kysyy: Kuinka THL arvioi hallituksen pakettia?

Salminen: Tämä ottaa aika hyvin huomioon THL:n arviot. Jopa parempiakin toimia, esimerkiksi rajoitusten ja koronapassin samanaikainen käyttö. THL katsoo, että päätökset vastaavat tarvetta. 

10.09 Hallitus poistuu, asiantuntijat jäävät vielä vastaamaan kysymyksiin. Mikä on kanta joulun viettoon?

Puumalainen: Kaikki toivomme rauhallista joulua lähipiirissä. Sukulaisia kannattaa tervehtiä, mutta jos on mahdollista etäyhteydellä, niin parempi niin.

THL:n Mika Salminen: Täytyy muistaa, että olemme olleet pitkään. Myös läheisyydenkaipuu on tärkeä asia terveyden kannalta. Tärkeä ottaa huomioon omat toiveet. Joukkoa ei kannata kasvattaa hirveän suureksi. Jos oireita on, on tärkeää, ettei muita altistaisi. 

10.04 STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen: Rokotusasetusta esitetään muutettavaksi. Ikärajakohtainen eteneminen poistetaan, mikä ottaa työterveyshuollon mukaan rokotuksiin. Rokotukset laajenevat viidestä ikävuodesta alkaen. Suuremmassa mittakaavassa rokotusket alkavat, kun koulut jälleen alkavat. 

Kiuru: Asia käsitellään tänään.  

10.00 Uusi Suomi kysyy: Onko rokottamattomien lock down mahdollinen Suomessa? Onko koronapassin rajaaminen vain rokotetuille ja taudin sairastaminen mahdollista?

Kiuru: Tätä kokonaisuutta nimitetään hätäjarruksi. En halua lähteä spekuloimaan muiden maiden tilannetta. Koronapassin laajennus on lausuntokierroksella ja rajoituksia tulee kohdistaa rokottamattomiin. Tällä kertaa rokote ei anna suojavallia omikronin kanssa, ja olemme nyt päätyneet tällaiseen pakettiin.    

9.57 HS kysyy: Miten ja millä tavoilla edetään yritystukien kanssa? Otetaanko rahat kehyksen ulkopuolelta.

Kurvinen: Hallitus varautuu rajoitustoimien kustannusten turvaamiseen. Jatkovalmistelu käynnistyy, pian linjataan korvaamistavasta. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko vastaa kehyskysymyksiin. 

9.52 HBL kysyy: Tulevatko avit tekemään suurimmalle osalle suomalaisista tiukemmat rajoitukset kuin hallitus?

Kiuru: Ohjaamme myös sulkemaan asiakas- ja osallistujatilat tarvittaessa. Ohjaamme ottamaan kaikki välineet käyttöön. Välineitä suositellaan leviämisalueille. Suomen alueista neljä ei ole leviämisalue. 

9.45 Ilta-Sanomat kysyy: Jos alueellinen koordinaatioryhmä päättäisi, että matalan riskin tapahtumat suljetaan, voiko näin tehdä?. 

Kurvinen: Eilinen linjaus lähtee siitä, että matalan riskin tapahtumia ei rajoiteta. Alueellisesti voi päättää toisin.  

Kiuru: Tartuntatautilaissa aveilla ja kunnilla on valta. Sosiaali- ja terveysministeriö voi kuitenkin ohjata alueita ohjauskirjeillä. Neljän avin alueelta on odotettavissa hyvin tiukkoja määräyksiä tällä viikolla, käytännössä tilojen sulkemista tartuntatautilain 58g-pykälän . 

9.43 Yle kysyy: Jos toimet eivät riitä, missä valmiudessa hallitus on päättämään.

Kiuru: Hallitus on valmiudessa. Jouluaattona ajattelin levätä. Nykyisessä rajoituspakettiin kolmen viikon seuranta-aika. Kaksi viikkoa seurataan ja kolmannella viikolla päätetään. 

- Omikron-hyökyaalto tulee lyömään läpi Suomen

9.42 Toimittajien kysymysten vuoro.

9.41 Kurvinen: Meillä on ylihuomenna jouluaatto. Monen jouluun kuuluu joulukirkko. Niitä voidaan edelleen järjestää ja voi mennä joulukirkkoon. Uskonnolliset yhteisöt ovat ohjeistaneet terveysturvallisesta järjestämisestä. 

9.39 Kurvinen: Vetoan ihmisiin tiede- ja kulttuuriministerinä, että nojaavat päätöksensä tutkittuun tietoon ja ottamaan koronarokotteet. 

9.37 Kurvinen: Avi voi rajoittaa myös matalan riskin tapahtumia. Hallitus ei rajoita matalan riskin urheilu- ja kulttuuritapahtumia, kuten teatterit, konsertit ja urheilutapahtumat, joissa on numeroidut istumapaikat. 

Lisäksi kirjastot ja museot voivat olla auki. 

9.34 Kulttuuri- ja tiedeministeri Antti Kurvisen vuoro.

Kurvisen mukaan korkeakoulut päättävät itse etäopetuksesta, mutta sitä kuitenkin suositellaan tammikuun puoliväliin saakka.  

- Osa korkeakouluista aloittaa opetuksen vasta 16. tammikuuta jälkeen, Kurvinen sanoo. 

9.33 Kouluissa tehdään myös erilaisia järjestelyjä, kuten luokkien kohtaamisia vähennetään ja ruokailuja porrastetaan.

9.29 Perusopetuksessa tai toisella asteella ei mennä valtakunnallisesti etäopetukseen. Se on kuitenkin mahdollista paikallisesti. 

Anderssonin mukaan maskeja voidaan suositella myös alakoululaisille. Tämä on toiminut esimerkiksi Turussa. 

Näin koulutusta rajoitetaan:

  • Perusopetus ja toinen aste pysyvät lähiopetuksessa.
  • Korkeakouluissa, vapaan sivistystyön, aikuisten perusopetuksen ja aikuisten taiteen perusopetuksen järjestämisessä siirrytään etäopetukseen 16. tammikuuta saakka. Suositus ei koske välttämätöntä lähiopetusta.

9.28 Opetusministeri Li Anderssonin vuoro.

- On äärimmäisen tärkeää, että jokainen vähentää lähikontakteja lähiviikkojen aikana, hän aloittaa. 

9.27 Ei ole tehokkain toimi, mutta mahdollistaa turvallisen matkustamisen Suomeen, Mikkonen sanoo. 

9.26 Valvonta kohdennetaan riskiperustaisesti, sanoo Mikkonen. 

- Painopiste Helsinki-Vantaalla ja pohjoisessa turistikohteissa.  

9.24 Sisäministeri Krista Mikkonen jatkaa. Hän kertoo sisärajavalvonnan palauttamisesta. 

Suomi haluaa hidastaa omikronin saapumista Suomeen, Mikkonen sanoo.

Näin matkustusrajoitukset muuttuvat: 

  • Sisärajavalvonta palautetaan, josta valtioneuvosto tekee päätöksen 28. joulukuuta. 
  • Tiukempi sisärajavalvonta on voimassa 16. tammikuuta saakka
  • Maahan saapuvilta edellytetään täyttä rokotussarjaa tai hiljattain sairastettua koronatautia sekä enintään 48 tuntia vanhaa negatiivista koronatestitulosta.
  • Negatiivista testitulosta ei edellytetä Suomen kansalaisilta, Suomessa pysyvästi asuvilta ulkomaalaisilta, eikä henkilöiltä, joiden maahantulon perusteena on välttämätön syy, kuten perheasiat.

9.21 Olemme halunneet varmistamaan, että lapset ensin -periaate toteutuu, sanoo Kiuru. 

- Nyt on aikuisten aika vähentää kontakteja. Myös rokotettujen kontakteja on pyrittävä vähentämään. Omikron kiertää tehokkaammin kahden rokotuksen antamaa suojaa. Ostamme rokotuksilla lisää aikaa, Kiuru sanoo.  

Tämän vuoksi koronapassi laitetaan osin jäähylle. 

9.20 Ravintolasäännökset tulevat olemaan voimassa 20.1. asti. 

9.18 Nyt käsitellään ravintolarajoitukset. Kaikissa ravintoloissa tullaan tarvitsemaan jatkossa koronapassia. 

Tulevat ravintolarajoitukset: 

  • Koronapassin käyttö rajataan jo jouluaattona, kun ravintoloissa anniskelu loppuu kello 21 ja ovet pitää laittaa kiinni tuntia myöhemmin. Kello 22  jälkeen ravintolaa ei voi pitää edes koronapassilla auki.
  • Tiistaista 28.12. alkaen anniskeluravintoloissa anniskelu päättyy kello 17 ja ravintola pitää laittaa kiinni tuntia myöhemmin.
  • Ruokaravintoloissa anniskelu päättyy niin ikään kello 17 ja ravintolaa on mahdollista pitää auki koronapassilla kello 18–20.
  • Anniskeluravintoloissa voi käyttää puolet asiakaskapasiteetista, ruokaravintoloissa 75 prosenttia.
  • Koronapassia voi käyttää läpi aukioloajan koko maassa.

9.16 Kiuru kertoo aikusten muun muassa aikuisten harrastustilojen sulkemisesta. Hallitus suosittelee tekevän kotitestin ennen auki jääviin tiloihin menemistä.   

9.15 Hallitus tekee tänään Kiurun mukaan periaatepäätöksen hätäjarrusta.

9.11 Kiuru: Rajoitusten tavoitteena on turvata terveydenhuollon kantokyky ja suojata riskiryhmiä. Lisäksi rokotuksia halutaan vauhdittaa. Toimet käytännössä tarkoittaa hätäjarrun käyttöä. Hänen mukaansa kaikki häräjarrun kriteerit täyttyvät.

- Tarvittavat rajoitustoimenpiteet käynnistävät hätäjarrumekanismin, Kiuru toteaa.

9.10 Ministeri Kiuru aloittaa. Hän kuvailee eilisiä neuvotteluja pitkiksi. Tavoitteena on varautua omikronin uhkaa vastaan.  

- Olen hyvin tyytyväinen, että hallitukselta löytyy kykyä toimiin, Kiuru sanoo.

9.09 Tiedotustilaisuus alkaa.

8.54 Tervetuloa MTV Uutisten hetki hetkeltä -seurantaan. Tulevat rajoitukset ovat jo tiedossa, joten tilaisuudesta odotetaan tarkentavia yksityiskohtia ja perusteluja rajoituksille.  

Lue myös: 

Omikron voi olla lopun alkua koronapandemialle – tässä neljä hyvää uutista pelätystä virusmuunnoksesta

HUSin Asko Järvinen MTV Uutisille: "Koronapassin hyllyttäminen joulun jälkeen on myöhäistä"

Pääministeri Marin kertoi hallituksen koronaneuvottelujen tuloksista: Ravintoloille rajoituksia, koulut pysyvät auki: "Emme halua laajentaa rajoituksia lapsiin ja nuoriin"

Tuoreimmat aiheesta

Koronatilanne