Koronatartuntojen määrä on ollut Suomessa laskussa jo muutaman viikon ajan. Mihin suuntaan tilanne kehittyy, siitä kertovat kello 10 alkavassa infossa sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.
Tilaisuudessa käydään läpi myös koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti sekä rokotustilannetta. Tilannekatsauksessa ovat mukana strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä ja ylilääkäri Otto Helve THL:stä. MTV Uutiset seurasi tilaisuutta hetki hetkeltä.
Voit katsoa koko infon tästä
1:00:33
11.12: Onko olemassa riski, että testien määrän lasku jättää tapauksia piiloon? STM:n Pohjolan mukaan riski on olemassa. Pohjola muistuttaa, että testimäärä on laskussa olevanakin 10-kertainen viime kevääseen verrattuna. Samaan aikaan testissä positiivisen tuloksen antaneiden osuus on laskussa, jopa alle 2 prosentin, kun pahimmillaan osuus oli kolme prosenttia.
11.11: Voipio-Pulkki korostaa, että maltista rajoitusten purkamisen suhteen ei varoitella huoletta.
11.08: Minkälaisia vaikutuksia rajoitusten purulla tulee olemaan? Helve: Lähtökohtaisesti seurannan osalta menee viikkoja, onko rajoitusten lievennyksillä nähtävää vaikutusta. Epidemiatilanne on taittumassa, mutta ilmaantuvuusluku on kokonaisuudessaan yhä korkea. Mahdollisuus siihen, että tautitilanne hankaloituu, on yhä olemassa.
11.06: Mikä on tämän hetken arvio, milloin kaikki halukkaat ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen? Puumalainen: Heinäkuussa, viimeistään elokuun alkupuolella, mutta rokotteiden toimitusnopeudessa voi tapahtua isojakin muutoksia.
11.05: Mitä riskejä voi sisältyä kahden eri merkin rokotteen ottamiseen? Osa on kuitenkin saanut jo ensimmäisen annoksensa Astra Zenecaa.
Taneli Puumalainen: Useassa maassa tutkitaan tätä nyt. Ei ole odotettavissa erityisiä riskejä tähän, mutta se on tutkittava ensin.
11.02: Voiko Astra Zenecan sijaan tarjota muitakin rokotteita yli 65-vuotiaille? Puumalainen: Aivan vapaata valinnan mahdollisuutta ei ole, koska rokotteita on rajallinen määrä. Yli 65-vuotiailla rna-rokotteen (Pfizer ja Moderna) käyttö on nyt mahdollista.
10.58: Lopuksi on vielä median kysymysten vuoro. Milloin on odotettavissa, että 12-15-vuotiaita rokotetaan Suomessa? Helve: Intressi tämän ryhmän rokottamiseen on korkea, mutta etenemme Euroopan lääkeviraston ohjeiden mukaan. Yhdysvalloissa Pfizer on tähän kysynyt jo lupaa.
Ylilääkäri Taneli Puumalainen täydentää, että on oletettavissa, että rokotteen teho on sama myös nuoremmissa ikäryhmissä. Vielä ei tiedetä, milloin kyseisen ikäiset lisättäisiin rokotettavien joukkoon.
10.56: Pohjola vapusta: Tämä vappu on varmasti viime vuoden kaltainen, ensi vuonna voimme viettää vappua kuten vuosina 2018 ja 2019.
10.55: Ministeriössä on laadittavana uusi toimintasuunnitelma koronatilanteen hoitamisesta kesäkuusta vuoden loppuun. Tavoitteena saada julkaistua suunnitelma hyvissä ajoin ennen toukokuun loppua.
10.53: Nyt avainasemassa on alueellinen päätöksenteko rajoitusten lieventämisen ja purkamisen suhteen. Maltti on valttia, Pohjola tiivistää.
10.50: Pohjola: Epidemiatilanne on sellainen, ettei rajoituksia voida purkaa vallattomasti. Tavoitteena on pitää kiinni tiukoista rajoituksista epidemian kiihtymis- ja leviämisalueella. En ennakoi, milloin toimenpiteistä luovutaan, mutta se on edessä.
10.48: Paikalla infossa on myös STM:n johtaja Pasi Pohjola: Hän kertoo tarkempia yksityiskohtia hallituksen päättämien rajoitustoimien purkamisesta. Niin hallitus kuin ministeriötkin seuraavat kahden viikon välein, tarvittaessa useamminkin epidemiatilanteen kehitystä, ja jos on tarvetta taka-askelille.
10.47: Jokainen viikko, jolloin tartuntojen määrä laskee, vie meidät kohti parempaa kesää. Siksi rajoituksia ei ole syytä purkaa liian nopeasti ja jokaisen on syytä muistaa arjessaan hyvät hygieniatoimet.
10.44: 160 joutuu joka viikko sairaalaan koronatartunnan takia, Voipio-Pulkki muistuttaa. Epidemia supistuu, mutta ei ole millään tavalla ohi. Siksi on tärkeää, ettei kontaktien määrää kasvateta nyt. Jos tartuttavuusluku hipaiseekin ykköstä (nyt 0,75-0,9), me saamme isojen kokoontumisten myötä aikaiseksi uuden epidemia-aallon, Voipio-Pulkki varoittaa.
10.43: HUS-alueen ennuste on lohdullinen, tartuntamäärien lasku heijastuu myös tehohoidettavien määrään. Tämä ennuste on pitänyt aiemminkin hyvin paikkansa. Lisäksi Helsingissä altistuneiden määrä on viikkotasolla laskenut selvästi. Isommat joukkoaltistumiset on saatu kuriin, se on erittäin, erittäin hyvä asia, Voipio-Pulkki toteaa.
10.42: Vaikka rokotukset etenevät, tauti on osalle ihmisistä vaarallinen, eikä sitä voida etukäteen ennustaa, kenelle se on vaarallinen, Voipio-Pulkki jatkaa.
10.39: Uusia tehohoitojaksoja raportoidaan joka puolella Suomea. Tämä on selkein mittari siitä, ettei epidemia ole ohi, Voipio-Pulkki muistuttaa.
10.38: Tehohoidon osalta käytiin korkeimmillaan 64 potilaassa, nyt lukema on pysynyt pitkään 30-40:n välissä. Uusien hoitojaksojen määrä laskee kuitenkin hitaasti.
10.36: Suomessa on useita alueita perustasolla, mutta 8 alueella ilmaantuvuusluku on yhä yli 50. Se muistuttaa, että virusta on väestössä edelleen huomattavan paljon, Voipio-Pulkki sanoo.
10.35: Muuntovirukset ovat yleistyneet Suomessa, mutta tiukoilla rajoituksilla epidemiaa on mahdollista hillitä, Voipio-Pulkki jatkaa.
10.33: Epidemia ei ole kuitenkaan millään mittareilla ohi. Useilla isoilla alueilla suotuisa kehitys näyttää pysähtyneen, Voipio-Pulkki jatkaa. Rokotukset ja rajoitukset ovat pienentäneet sairaalahoidon tarvetta.
10.32: Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä jatkaa. Kaikilla keskeisillä mittareilla koronatilanne on Suomessa menossa parempaan suuntaan, Voipio-Pulkki toteaa.
10.30: Jo yli 85 prosenttia koko Suomen 70 vuotta täyttäneistä on saanut yhden rokoteannoksen. Lääketieteellisten riskiryhmien arvioidaan pääosin saaneen ensimmäisen annoksensa toukokuun puoleen väliin mennessä. Helve: Rokotekattavuus ensimmäisen annoksen saaneiden osalta on varsin hyvä.
10.25: THL: Sairaanhoidon kuormitus oli suurimmillaan maaliskuun lopulla ennen pääsiäistä (viikoilla 12 ja 13). Tästä sairaalahoidon yhteenlaskettu potilasmäärä on pienentynyt puoleen. Tehohoidon potilasmäärä on viimeisen viikon aikana määrä pysynyt melko vakaana.
10.24: HUS-alueella ilmaantuvuus on 143, Varsinais-Suomessa 119, mutta tartuntamäärät ovat molemmilla alueilla laskussa. HUS-alueen sisällä on kuitenkin kaupunginosia, joissa ilmaantuvuus on yhä yli 200.
10.23: Rajoituksia syytä purkaa asteittain ja tartuntojen määrän kehitystä tarkoin seuraten, THL muistuttaa. Todettujen tartuntojen määrä vastaa tällä hetkellä viime vuodenvaihteen ja loka-marraskuun 2020 tilannetta.
10.21: Alueellisesti koronavirusta esiintyy yhä paljon Suomen etelä- ja lounaisosissa, muualla ilmaantuvuus on selvästi laskussa.
10.20: Helve: Koronaviruksen brittimuunnoksen osuus on suuri, siitä on tullut epidemian valtavirus.
10.19: Tartuntamäärien lasku näkyy kaikissa ikäryhmissä, mutta korostuneesti nuorten tartuntamäärät ovat laskeneet.
10.17: THL tiedottaa: Viikolla 15 koronatestejä tehtiin noin 104 000 kappaletta. Otettujen näytteiden määrä on tasaisesti pienentynyt viimeisen kuukauden aikana. Toisaalta myös positiivisten näytteiden osuus testatuista näytteistä on pienentynyt viimeisen kuukauden ajan, viikolla 15 osuus oli noin 1,8 %. Tämä merkitsee sitä, että tartunnat havaitaan edelleen tehokkaasti.
Koko maassa uusien kotimaisten tartuntojen tartunnanlähde selvisi yli 70 %:ssa tartunnoista. Viikolla 15 ulkomailla saatujen tartuntojen osuus oli 5,5 %. Näistä aiheutuneiden jatkotartuntojen osuus oli edellisen viikon tapaan 1,4 % kaikista tartunnoista.
10.15: Tilanteen parantumisesta huolimatta koronatartuntoja on yhä paljon ja tilanne voi pahentua nopeasti, jos ihmiset ovat enemmän kontaktissa keskenään, Helve varoittaa.
10.14: Helve kertoo, että Suomessa koronaan on kuollut 930 ihmistä. Lukema on selvästi suurempi kuin mitä THL kertoi eilen (899).
10.13: Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 0,75–0,90 (90 % todennäköisyysväli), mikä on samaa tasoa kuin viime viikolla.
10.09: Suomessa on todettu viimeisen vuorokauden aikana 280 uutta koronavirustartuntaa, Helve kertoo. Ilmaantuvuusluku edellisen kahden viikon jaksolla 100 000 asukasta kohden on koko maassa 80, kun se edellisellä 14 päivän jaksolla oli 150.
Suomessa koronarajoitukset ovat tuottaneet tulosta ja ihmiset ovat toteuttaneet rajoitustoimia, Helve kiittelee. Viimeisen viiden viikon aikana tartunnat ovat olleet laskussa. Nyt viikolla 15 tartuntoja on laskettu 1900, kun epidemian kovimmalla viikolla 10 tartuntoja laskettiin lähes 5000.
10.06: Helve: Korkean ja matalan ilmaantuvuuden maita on Euroopassa useita vierekkäin, mikä lisää koronan leviämisen riskiä.
10.04: Otto Helve aloittaa tilaisuuden. Epidemiatilanne on globaalisti yhä vaihteleva, Intian ja Etelä-Amerikan tilanne nousee esiin. Euroopassakin on runsasta vaihtelua eri maiden ilmaantuvuusluvuissa.