Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitivät tilannekatsauksen, jossa käsiteltiin tautitilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti.
Tilaisuudessa käytiin myös läpi rokotustilannetta ja rajojen terveysturvallisuutta.
Tilannekatsauksessa olivat mukana strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja osastopäällikkö Jari Keinänen STM:stä sekä johtaja Mika Salminen THL:sta.
11.11: Salmisen mukaan ei ole olemassa tarkkaa ilmaantuvuuslukua, jonka myötä rajoituksia voitaisiin lähteä purkamaan. Viime kevään luvut voivat antaa osviittaa, mutta Voipio-Pulkin mukaan luvut eivät ole suoraan verrannollisia, koska testausmäärät olivat vuosi sitten alhaisempia. Tartuntojen laskutrendin on oltava vakaa, jotta rajoituksia voidaan höllentää.
11.08: Puumalaisen mukaan eilen on saatu vahvistus Biontech-Pfizerin toimitusmääristä seuraavaksi viikoksi eteenpäin huhtikuulle asti. Toimitusmäärät näyttävät hyvältä. Vahvistukset puuttuvat Modernan ja Astra Zenecan rokotteiden osalta. Myös myyntiluvan saaneen Johnson & Johnsonin rokotteen ensimmäisen toimituserän suuruus ja ajankohta ei ole vielä tiedossa.
10.03: Rokotusten kohdentaminen herättää kysymysmerkkejä ja huolta. Taneli Puumalaisen mukaan olennaista on se, mitä lausuntokierroksen jälkeen päätetään. Alueellisten kohdentamisen rokote-erien määrä vaikuttaa myös tilanteeseen. Puumalaisen mukaan on muistettava, että Suomeen toimitetaan jatkuvasti enemmän rokotteita ja rokottaminen jatkuu koko Suomessa.
10.59: Salmisen mukaan ihmisten yksityisiä kokoontumisia ei nykyisillä säädöksillä pystytä rajoittamaan. Mikään ei estä, että yksityistiloissa kokoonnutaan. Vain ihmisten oma ymmärrys tilanteesta voi tällä hetkellä rajoittaa kokoontumisia. Salminen kehottaa tekemään valintoja tilanteessa, joka on huono.
10.56: Salminen muistuttaa, ettei virus leviä, ellei ole tilaisuuksia, joissa se voi levitä. Yksityisen elämän tilaisuuksissa kokoontuu enemmän ja vähemmän ihmisiä. Monessa maassa on ei-välttämättömien tarvikkeiden ja palvelujen liikkeet suljettuna. Salminen kuitenkin muistuttaa, ettei THL ole lainsäätäjä.
10.53: Voipio-Pulkki näkee, että epidemiaan voidaan vaikuttaa rajoituksilla. Sen osoittavat viime aikaiset tartuntaluvut. Voipio-Pulkin mukaan esimerkiksi kokoontumisrajoituksia voidaan vielä tiukentaa.
Lue myös: Suomessa on todettu 654 uutta koronatartuntaa, kertoo THL
10.46: Seuraavaksi vuoroon pääsevät median edustajat. Ensimmäinen kysymys koskee rokotteiden alueellista painotusta, johon vastaa Taneli Puumalainen.
Asiantuntijat ovat arvioineet painotuksen merkittävyyttä ja vaikutusta. Suunnitelmana on vielä järjestää lausuntokierros pikaisella aikataululla. Jos tämän jälkeen rokotteiden alueelliseen painotukseen päädytään, se ehtii Puumalaisen mukaan vaikuttaa sairaalahoidon määrään niillä alueilla, joita painotus koskee. Tapausmäärään se ei kuitenkaan tule merkittävästi vaikuttamaan.
10.43: Uusi tartuntatautilain muutos astui voimaan 29.3. Se sisältää muun muassa pakollisen terveystarkastuksen. Siihen määrätään, jos maahantulijalla ei ole ennakkotodistusta tai todistusta sairastetusta koronavirustaudista.
10.41: Keinäsen mukaan lähes kaikki osallistuvat rajalla tarjottuun testiin. Monella maahan saapuvalla on mukanaan ennakkotestitodistus. Jos testistä kieltäytyy, asiasta käydään keskustelua ja henkilö voidaan määrätä esimerkiksi karanteeniin. Kieltäytyvien osuus on todella pieni. Testeistä positiivisia on alle 2 prosenttia testeistä.
10.40: Maahantulijoiden määrä on erittäin vähäinen: lukumäärä on 92 prosenttia pienempi, kuin vuoteen 2019 verrattuna. Rajanylityksiä on noin 50 000 viikossa.
10.37: Seuraavaksi puheenvuoron saa osastopäällikkö Jari Keinänen. THL suosittelee riskimaista saapuville henkilöille testausta ja ennakkotestausta. Kunnat järjestävät terveystarkastuksia maahan saapuville kaikilla rajanylityspaikoilla.
10.34: Rajoitusten noudattaminen näyttää tuottavan tulosta. Tartuntojen lähde on pystytty selvittämään 69 prosentissa tapauksia. Tartunnoista 30 prosenttia on todettu karanteenissa olevilla.
10.32: Rajoituksista on Voipio-Pulkin mukaan pidettävä edelleen kiinni. Tapausmäärät ovat koko maassa hyvin suuria, yli 4000 tartuntaa viikossa. Maaliskuun aikana sairaala- ja tehohoidon tarve kasvoi huomattavasti.
10.30: Tehohoitopotilaiden määrä ei ole jatkanut kasvua, tällä hetkellä tehohoidossa on kaikkiaan 50 ihmistä. Vuodeosastojen kuormitus on laskussa. Uusia hoitojaksoja on edelleen, mutta hoitojaksot eivät ole niin pitkiä, kuin aikaisemmin
10.27: Testauksen määrä on edelleen suuri. Positiivisten testien osuus on edelleen noin kolme prosenttia. Virusta on edelleen väestössä paljon. Erityinen huoli on se, että muuntovirukset ovat leviämässä käytännössä koko Suomeen.
10.25: Seuraavaksi puheenvuoron saa strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki. Epidemian kiihtyvä kasvu on hänen mukaansa taittunut. Ilmiö on kuitenkin hyvin lyhytaikainen vielä toistaiseksi.
10.23: Rokotusten edistymisessä Suomi on EU-maiden vertailussa sijalla kolme. Edellä ovat vain Unkari ja Malta. Unkari käyttää rokotetta, jota ei ole hyväksytty EU-tasolla käyttöön. Rokotteen ensimmäisen annoksen on saanut Suomessa jo lähes 900 000 henkilöä, joka vastaa yli 19 prosenttia yli 16-vuotiaasta väestötä.
10.20: Tartunnan lähdettä ei pystytä aina määrittämään. Ihmisten yksityiselämässä on paljon tilanteita, joista tartunnat ovat peräisin: häitä, syntymäpäiväjuhlia, mökkireissuja ja sukulointeja. Salminen muistuttaa, että kaikkia yksityistilaisuuksia ja tilanteita, jossa usempi ihminen kokoontuu yhteen pitäisi välttää.
10.17: Pääkaupunkiseudulla ilmaantuvuusluku on laskenut. Etenkin Espoo ja Vantaa ovat onnistuneet kääntämään ilmaantuvuusluvun laskuun. Varsinais-Suomessa on havaittu viikon sisällä hienoista laskua.
10.13: Salmisen mukaan virusmuunnokset ovat levinneet kaikkialle kotimaassa. Eteläisessä Suomessa virusmuunnokset ovat jo valtavirus.
10.09: Suomessa on raportoitu tänään noin 656 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä kotimaassa on todettu noin 78 108 tartuntaa. Salmisen mukaan tartunnat ovat hienoisessa laskussa, mutta tartunnoissa ollaan yhä korkealla tasolla. Rajoituksia on siksi syytä jatkaa.
10.07: Tilaisuus aloitetaan THL:n johtaja Mika Salmisen antamalla tilannekatsauksella. Monessa Euroopan maassa on havaittu kasvua tartuntamäärissä. Tilanne johtuu siitä, että