Eduskunnassa keskusteltiin eutanasia-aloitteesta – harva äänessä ollut puolusti, moni toivoo laadukkaampaa saattohoitoa

35064513
Lehtikuva
Julkaistu 02.03.2017 16:51(Päivitetty 02.03.2017 19:34)

MTV UUTISET

Eduskunta käsittelee parhaillaan eutanasian, eli avustetun kuoleman laillistamiseen tähtäävää kansalaisaloitetta. Lähetekeskustelua voi seurata suorana yllä olevasta ikkunasta. MTV uutiset seuraa keskustelua reaaliajassa.

Kansalaisaloitteessa on määritelty kriteereitä, joilla eutanasia voitaisiin toteuttaa. Alloitteen on allekirjoittanut yli 63 000 kansalaista.

Kello 19.35: MTV:n reaaliaikainen seuranta päättyy. Keskustelu kansalaisaloitteesta jatkuu kuitenkin edelleen ja sitä voi seurata yllä olevasta ikkunasta. Kansanedustajien puheenvuoroja on luvassa vielä ainakin 23. Jokaiselle puheenvuorolle on varattu aikaa noin kymmenen minuuttia. 

Tähän mennessä aloite eutanasian laillistamisesta on saanut eduskunnassa enemmän vastustusta kuin kannatusta. Kannattavat puheenvuorot ovat olleet suurilta osin varovaisia. 

Kansanedustajien keskuudessa tuntuu vallitsevan yksimielisyys siitä, että eutanasian laillistamisen sijaan Suomessa tulisi parantaa lähellä kuolemaa olevien ihmisten mahdollisuuksia saada saattohoitoa. Useampi puolue on tehnyt saattohoidon turvaamisesta myös lakialoitteita.

Kello 19.18: Anna Kontula (vas.): Ihmisen oikeus päättää omasta elämästään ja sen lopettamisesta linjattiin jo, kun itsemurha dekriminalisoitiin.

Kello 19.15: Martti Taljan (kesk.) mukaan Hollannissa eutanasialainsäädäntöä on on uudistettu sallimalla eutanasia uusille potilasryhmille, kuten dementoituneille vanhuksille ja lapsille. 

Kello 19.01: Kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.): Varauksilla, joita on perustellusti kansalaisaloitteessa ehdotettu, olen varovaisesti myönteinen sille, että Suomessa voitaisiin tällainen lainsäädäntö toteuttaa.

Kello 18.53: Kansanedustaja Stefan Wallin (rkp.): Edustaja Maijala totesi, että ihmisellä on ehdoton oikeus elämään. Jos ihminen ehdottomasti haluaa luopua tästä oikeudesta, miksi sitä mahdollisuutta ei annettaisi.

Kello 18.46: Kansanedustaja Anna Kontula (vas.) kommentoi huolia eutanasian laillistamisen aiheuttamista mahdollisista väärinkäytöksistä ja niin sanotun kaltevan pinnan ilmiöstä: On pitkälti meistä (kansanedustajista) kiinni, millaisia kaltevia pintoja luodaan. Lakeja ei säädetä missään muussa salissa.

Kello 18.45: Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari: Suomen lääkäriliitto vastustaa eutanasian laillistamista. 

Kello 18.26: Kansanedustaja Stefan Wallin (rkp.): Eutanasia-keskustelua pyritään hämmentämällä rinnastamalla eutanasia saattohoitoon. 

Kello 18.25: Kansanedustajat ovat vastauspuheenvuoroissaan puhuneet saattohoidon saatavuuden parantamisesta. Salissa tuntuu vallitsevan yksimielisyys siitä, että saattohoitoa olisi saatava eri puolilla Suomea tasavertaisesti.

Osa kansanedustajista ei ole ottanut puheenvuorossaan kantaa varsinaiseen käsitteillä olevaan asiaan, eli eutanasia-aloitteeseen.

Kello 18.05: Järvinen käytti puheenvuoronsa esitelläkseen lakialoitetta saattohoidon lakisääteistämisestä.

Kello 18.00: Kansanedustaja Heli Järvinen (vihr.): Harvoin tässä salissa keskustellaan näin syvällisistä kysymyksistä kuin tänään. 

Kello 17.54: Ulkoministeri Timo Soini (ps.) puheenvuorossa. 

– Olemme luomassa Suomeen kuoleman kulttuuria, eikä sitä pitäisi tehdä, Soini linjasi puheenvuoronsa aluksi korostetun vakavaan sävyyn.

Kello 17.51: Kansanedustajien puheenvuoroissa on puhuttu eutanasian lisäksi paljon myös saattohoidosta ja hyvän saattohoidon saattamisesta sitä tarvitsevien saataville. Eutanasia-kansalaisaloitteella ei pyritä kuitenkaan korvaamaan saattohoitoa, vaan eutanasiaa ehdotetaan viimeiseksi ratkaisuksi tilanteessa, jossa potilaan kipuja tai kärsimyksiä ei voida helpottaa muilla keinoin.

Kansalaisaloittessa on esitetty 11 kriteeriä, joiden täyttyessä eutanasia voitaisiin sallia. Kriteerit ovat melko tiukat:

– Potilaalla on sietämättömiä fyysisiä ja/tai psyykkisiä oireita, kipuja ja kärsimyksiä, joita ei voida hyvänkään saatto- tai palliatiivisen hoidon avulla ja lääketieteen keinoin olennaisesti lievittää.

– Potilas sairastaa parantumatonta kuolemaan johtavaa tautia ja kuolema toteutuu lähitulevaisuudessa ilman eutanasiaakin. Potilaan tilan on oltava lääketieteellisesti arvioiden toivoton, ilman toivoa paranemisesta. 

– Potilas on oikeustoimikelpoinen, täysi-ikäinen ja kognitiivisesti kompetentti. 

– Lääkäri on informoinut potilasta tämän tilanteesta, ennusteesta sekä käytettävissä olevista hoitovaihtoehdoista. 

– Potilas on itse esittänyt vapaaehtoisen, harkitun ja toistuvan pyynnön eutanasiasta, eikä päätös ole syntynyt ulkoisen painostuksen seurauksena. 

– Lääkäri on keskustellut useamman kerran potilaan kanssa tämän eutanasiapyynnöstä ja on vakuuttunut, että potilaan pyyntö on luonteeltaan pysyvä. 

– Lääkäri ja potilas ovat kummatkin yhtä mieltä siitä, ettei muita mielekkäitä vaihtoehtoja potilaan tilanteeseen enää ole. 

– Lääkäri on vakuuttunut, ettei potilas kärsi arvostelukykyään heikentävästä psykiatrisesta sairaudesta. Kliininen depressio tulee aina hoitaa ennen eutanasiapäätöksen tekemistä. 

– Lääkäri on konsultoinut ainakin yhtä, puolueetonta lääkäriä, jonka täytyy myös tavata ja arvioida potilaan tila henkilökohtaisesti. 

– Lääkäri suorittaa eutanasian asianmukaisesti, on itse paikalla potilaan kuolemaan saakka ja on sen jälkeen ilmoitusvelvollinen eutanasian toteuttamisesta sitä varten perustettavalle valvontaelimelle, jolle hänen on toimitettava tarkat tiedot eutanasiapäätökseen johtaneista syistä, eutanasian toteuttamisesta sekä muista tapahtumatiedoista laissa tarkemmin määritellyistä tavalla. 

- Lääkäreille tai hoitohenkilökunnalle ei tule asettaa velvoitetta osallistua eutanasian toteuttamiseen. Jos lääkäri halua kieltäytyä eutanasian toteuttamisesta, hänen tulee ohjata potilas jollekin sellaiselle lääkärille, joka on valmis sen toteuttamaan kriteerien täyttyessä. 

Kello 17.45: Puheenvuorossa kansanedustaja Jukka Gustafsson (sd.)

Kello 17.38: Heikkinen saattohoidon laadusta huolestuneille: Riippumatta siitä, mitä päätämme tästä aloitteesta, meidän tulee kehittää jo olemassa olevia hoitomuotoja.

Kello 17.36: Puheenvuorossa kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.).

Kello 17.35: Heinonen: Kansalaisaloitteessa esitetyt kriteerit eutanasian sallimiselle ovat tiukat ja suhtaudun myönteisesti siihen, että Suomessa eutanasia voisi olla tulevaisuudessa mahdollinen.

Kello 17.28: Puheenvuorossa kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen.

Kello 17.26: Niikon puheenvuoro jatkuu edelleen. Eduskunnan puhemies huomautti, että Niikko on ylittänyt 10 minuutin suositusajan puheenvuorossaan. Niikko totesi, että aikoo jatkaa vielä hetken. "Suositus on suositus", Niikko totesi.

Kello 17.20: Myös Niikko katsoo, että eutanasian sijaan huomiota tulisi kiinnittää saattohoidon laadun kehittämiseen.

Kello 17.18: Niikon mukaan eutanasian salliminen voisi johtaa siihen, että vanhukset kokisivat velvollisuudekseen kuolla.

Kello 17.16: Niikko vastustaa kansalaisaloitetta. Hänen mukaansa eutanasia on "kaikkein heikoimpien ihmisten eliminoimista".

Kello 17.15: Puheenvuorossa perussuomalainen kansanedustaja Mika Niikko.

Kello 17.11: Räsäsen mukaan eutanasian salliminen voisi johtaa tilanteisiin, joissa kuolinapua annettaisiin, vaikka potilaan oma kanta asiaan ei olisi tarkasti tiedossa.

Kello 17.04: Päivi Räsänen (kd.) ei kannata kansalaisaloitetta. Räsäsen mukaan eutanasian sijaan tulisi turvautua saattohoitoon ja oireita lievittävään hoitoon.

Kello 17.03: Lakialoitetta kommentoivia puheenvuoroja on varattu yhteensä seitsemän kappaletta.

Kello 17.02: Lähetekeskustelu kansalaisaloitteesta on alkamaisillaan.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa