Uusi kansalaisaloite kuolinavun sallimiseksi luovutettiin eduskunnalle: "Pitää kunnioittaa ihmisen omaa tahtoa"

Kansalaisaloite eutanasian eli kuolinavun sallimisesta Suomessa luovutettiin tänään eduskunnalle. Aloite etenee eduskunnan täysistunnon kautta sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, joka tekee siitä mietinnön. Lopullisesti aloitteen kohtalo ratkeaa eduskunnan täysistunnon äänestyksessä.

Oikeus arvokkaaseen kuolemaan ry:n kansalaisaloitteen allekirjoitti yli 53 000 kansalaista. Kansalaisaloitteen luovuttivat tänään eduskunnalle OAK ry:n hallituksen puheenjohtaja Juha Hänninen ja hallituksen jäsen Stefan Wallin.

Tilaisuudessa läsnä oli myös yhdistyksen hallituksen jäseniä ja aloitetta kannattavia kansanedustajia seitsemästä eri puolueesta. Eutanasian sallimista kannattivat paikalla olleet Sari Sarkomaa (kok.), Maria Guzenina (sd.), Eva Biaudet (r.), Arja Juvonen (ps.), Hanna Sarkkinen (vas.), Krista Mikkonen (vihr.) ja Hanna Kosonen (kesk.).

Kansalaisaloitteessa esitetään, että eduskunta päättää antaa hallitukselle tehtäväksi ryhtyä lainvalmistelutoimenpiteisiin eutanasiaa sekä lääkäriavusteista lääkkeellistä kuolemaa koskevan lain säätämiseksi ja eutanasian ja avustetun kuoleman laillistamiseksi Suomessa.

Aloitteen tekijät perustelevat näkemystään näin: ”Tilanteessa, jossa kuolemansairas ihminen ehdottomasti haluaa päättää omat kärsimyksensä, pitää voida asettaa nykyistä suurempi paino itsemääräämisoikeudelle ja kunnioittaa ihmisen omaa tahtoa.”

Edellinen aloite ei mennyt läpi

Edellisen kerran eutanasiaa käsiteltiin eduskunnassa vuonna 2018. Tuolloin eutanasian laillistamista ajava kansalaisaloite kaatui eduskunnassa äänin 128–60, vaikka ennen käsittelyä yli puolet kansanedustajista oli ilmaissut kannattavansa eutanasian laillistamista.

Kyselyjen ja vaalikoneiden perusteella nytkin sekä kansan että kansanedustajien enemmistö kannattaa eutanasian laillistamista. Kuolinavun salliminen jakaa kuitenkin mielipiteitä myös puolueiden sisällä.

Eduskunta joutunee joka tapauksessa äänestämään eutanasian sallimisesta. Vaikka sosiaali- ja terveysvaliokunta ehdottaisikin aloitteen hylkäämistä, niin eutanasian kannattajat todennäköisesti tekevät täysistunnossa esityksen aloitteen hyväksymisestä.

Aloite on myös sikäli edellistä kansalaisaloitetta helpommin hyväksyttävissä, että lain tekniset yksityiskohdat ja tarvittavat rajaukset jätetään hallituksen lainvalmistelussa viilattaviksi. Näin varmistetaan tarkkuutta ja huolellista harkintaa edellyttävän lakitekstin laatu.

Yleinen arvio on, että eutanasia-aloitteen läpimeno riippuu pitkälti siitä, sallitaanko asiasta aidosti avoin äänestys. Yleensä tämänkaltaiset asiat ovat eduskunnassa niin kutsuttuja omantunnon asioita, joissa ei tehdä ryhmäpäätöksiä.

Asiantuntijakuulemisten ja muiden valiokuntakiireiden takia aloitteesta päästäneen keskustelemaan toden teolla vasta ensi syksynä. 

Lue myös:

    Uusimmat