Kansalaisaloite ajaa sekä eutanasiaa että lääkäriavusteista kuolemaa Suomeen – mikä on niiden ero?

Eutanasian eli armokuoleman sallimista Suomessa ajava kansalaisaloite on julkistettu tänään.

Kansalaisaloitteessa esitetään, että eduskunta antaisi hallitukselle tehtäväksi ryhtyä lainvalmistelutoimenpiteisiin eutanasian laillistamiseksi.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut kansalaisaloitteen alullepanija ja Oikeus Arvokkaaseen Kuolemaan ry:n puheenjohtaja Juha Hänninen katsoo, että eutanasia on oleellinen osa saattohoitoa.

– Siinä vaiheessa, kun muut saattohoidon keinot eivät riitä, ihminen kärsii ja haluaa kuolla, hänellä pitäisi olla oikeus siihen.

Kansalaisloitteen perusteluissa todetaan, että eutanasian edellytyksenä olisi, että henkilö sairastaa kuolemaan johtavaa tautia ja kokee sietämätöntä kärsimystä. Lisäksi hänen tulee kyetä tekemään itseään koskevia päätöksiä.

Kansalaisaloite sallisi myös lääkäriavusteisen kuoleman

Kansalaisaloitteessa halutaan lailliseksi eutanasian lisäksi myös lääkäriavusteinen kuolema, joiden välillä on keskeinen ero.

Eutanasiassa lääkäri aktiivisesti antaa lääkeaineen pistämällä injektiolla suoneen kuolettavan lääkkeen. Ensin annetaan nukuttava lääke ja sitten hengityksen pysäyttävä lääke.

Lääkäriavusteisessa kuolemassa henkilö ottaa lääkkeen itse.

– Silloin lääkäri kirjoittaa reseptin tai toimittaa lääkkeen jollain muulla tavalla ihmiselle, joka itse juo sen tai aukaisee itse tippapullon niin, että se tulee hänen suoneensa.

"Hyvän hoidon myötä eutanasia-ajatus vähenee"

Hänninen arvioi omaan tuntumaansa ja Kanadassa nähtyyn pohjautuen, että Suomessa olisi vuosittain noin 700–900 ihmistä, jotka haluaisivat eutanasian.

Huomenta Suomen keskustelussa mukana ollut Suomen Palliatiivisen Hoidon yhdistyksen puheenjohtaja Mira Pajunen kertoo, että eutanasia nousee keskusteluun kuolevien potilaiden kohdalla.

– Erityisesti syöpäsairaat puhuvat eutanasiasta ja kysyvät sitä mahdollisuutta, mutta on myös ihan toteen näytetty, että kun ihminen saa hyvän ja oireenmukaisen hoidon, eutanasia-ajatus vähenee.

Lue myös:

    Uusimmat