Eutanasia-asian eteneminen eduskunnassa toistaiseksi hämärän peitossa – keskustelu kääntyi saattohoidon tilaan

Lehtikuva
Julkaistu 09.11.2017 16:23

MTV UUTISET – STT

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan julkinen kuuleminen eutanasiasta kääntyi torstaina keskusteluksi saattohoidon tilasta Suomessa.

Valiokunnan kuultavina olivat eutanasian laillistamista ajavan kansalaisaloitteen tekijöiden edustajat Iiro Viinanen, Henrik Lax, Osmo Soininvaara ja Ilkka Taipale sekä eri alojen professoreja.

​Kansalaisaloite eutanasian laillistamiseksi luovutettiin eduskunnalle viime helmikuussa.

Monet sosiaali- ja terveysvaliokunnan kuulemisen osallistujista kiinnittivät huomiota saattohoidon huonoon tilaan Suomessa. Muun muassa Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa kiinnitti huomiota siihen, että saattohoito on järjestetty Suomessa puutteellisesti eikä kansalaisten yhdenvertaisuus sen suhteen toteudu.

Helsingin yliopistollisen sairaalan (Hyks) palliatiivisen lääketieteen professorin Tiina Saarron mukaan Suomen lääkärien saattohoidon osaamisessa on vajavaisesta koulutuksesta johtuvia puutteita. Saarron mielestä on myös perusteltua edellyttää, että ensin turvataan saattohoidon hyvä saatavuus.

– Vasta kun koko maan kattava, osaava saattohoidon palveluverkosto on rakennettu, arvioidaan, onko eutanasialle sijaa, Saarto sanoi.

Eivät sulje pois toisiaan

Kansalaisaloitteen allekirjoittajat ehdottavat, että eduskunta aloittaa lainvalmistelutoimet eutanasialain säätämiseksi ja eutanasian laillistamiseksi. Aloitteessa ehdotetaan myös kriteerejä eutanasian sallimiselle. Potilaan on esimerkiksi oltava oikeustoimikelpoinen ja parantumattomasti sairas.

Kansalaisaloitteen tekijöiden mielestä Suomeen tarvitaan eutanasialaki lisäämään elämän loppuajan vaihtoehto ihmisille, jotka eivät saa kärsimyksiinsä riittävää lievitystä hyvästäkään palliatiivisesta hoidosta.

Ilkka Taipale perusteli eutanasialakia muun muassa viittaamalla eläinsuojelulakiin, joka hänen mielestään takaa eläimille suhteellisesti paremman kohtelun kuin mitä Suomen lainsäädäntö takaa kovista kivuista kärsiville ihmisille.

– Jos pitäisitte eläimiä samalla tavalla kuin ihmisiä, niin rikossyyte tulisi välittömästi, Taipale sanoi.

Osmo Soininvaara painotti, että saattohoidon parantaminen ja eutanasian laillistaminen eivät ole toisiaan poissulkevia asioita.

– Eduskuntahan voi päättää molemmista.

Jatkosta ei selvyyttä

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) arvioi, että nyt järjestetty ensimmäinen asiantuntijakuuleminen eutanasiasta saa jatkoa.

– Näitä kuulemisia käydään niin kauan, että olemme kypsyttäneet käsityksen siitä, miten menemme eteenpäin tämän aloitteen kanssa, Haatainen sanoi.

Haatainen ei osannut arvioida eutanasia-asian etenemisen aikataulua sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Muun muassa alkoholilainsäädäntö työllistää valiokuntaa lähiaikoina, joten eutanasiakysymyksen eteneminen saattaa venyä keväälle.

– Toivon, että käymme läpi kunnollisen ja perusteellisen käsittelyn näin vakavan ja ison eettisen kysymyksen ympärillä, Haatainen sanoi.

Haataisen mukaan on mahdollista, että eutanasian sallimisen sijaan nyt käyty keskustelu johtaa saattohoidon paranemiseen Suomessa. Hän muistutti, että jo eduskunnan maaliskuisessa lähetekeskustelussa saattohoito nousi huomion keskipisteeksi.

– Siitä kaikilla on kohtuullisen hyvä yksimielisyys ja yhteinen ymmärrys, että sille asialle pitää tehdä jotakin.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa