Suomen hävittäjähankinnassa päätös tehdään viiden vuoden kuluttua. Viisi valmistajaa on jo aloittamassa mainontaa.
Ensimmäisenä Suomeen ehtinyt Lockheed Martin valmistaa F-35 hävittäjää, joka on ainoa kilpailijoista jossa on niin sanottu stealth-ominaisuus eli se näkyy tutkassa vähän tai ei lainkaan.
Yhtiön kansainvälinen asiakkuusjohtaja Jack Crisler pitää ominaisuutta tärkeänä Suomen kannalta.
– Rajallanne on Venäjän S-400 -ilmatorjuntajärjestelmä ja koneemme on erityisesti suunniteltu vastaamaan sen uhkaan.
Venäjä toi S-400 -järjestelmän Syyrian sotanäyttämölle ja järjestelmää pidetään hyvin tehokkaana.
– Koneemme on suurenmoinen hyödyke Suomen aluellisen koskemattomuuden takaajana, Crisler hehkuttaa.
– Naapurinne käyttäytyy ajoittain kyseenalaisesti ja F-35 sopisi jatkamaan ilmavoimienne vuosikymmenten työtä.
Onko siitä mihinkään?
Locheed Martin käyttää itse käyttöönottamaansa mainoslausetta, jonka mukaan F-35 on myös ainoa viidennen sukupolven hväittäjä edistyneine ase- ja lentojärjestelmineen.
Muut kilpailijat ovat kaikki jo käytössä: brittiläis-saksalainen Eurofighter Typhoon, ranskalainen Dassault Rafale, ruotsalainen Jas Gripen ja toinen amerikkalainen, Super Hornet.
F-35 on vasta tulossa käyttöön sekä Yhydsvalloissa että asiakasmaissa.
– Meillä 180 konetta lentää jo, testit ovat päättymässä ja toimituksemme nopeutuvat, Crisler vakuuttaa.
F-35 on kärsinyt maailman kalleimmiksi kivunneista kehityskustannuksista. Yhdysvaltojen asehaarojen yhteishävittäjäänsä kohdistamat, eri suuntiin repineet vaatimukset ovat johtaneet moniin kompromisseihin.
Ilmailuasiantuntijat ovat kuvaileet, että kone on kyllä monipuolinen mutta ei hyvä missään. Arvioissa kone on kallis, hidas, kömpelö, raskas ja kuluttaa paljon, eikä sen tietojärjestelmä ole luotettava. Sen huoltoväli on lyhyt ja huolloty vaativia.
– Kone on uskomattoman kyvykäs, kun kysytte niiltä jotka lentävät sitä, Crisler kuittaa.
Venäjä vastaa
2010-luvun kestäessä Venäjä on muutamaan kertaan esitellyt omaa, ensimmäistä häivehväittäjäänsä, niinikään viidennen sukupolven Suhoi T-50 -nimeä kantavaa prototyyppiä.
Se vaikuttaa saatujen tietojen mukaan nopeammalta, ketterämmältä ja halvemmalta kuin F-35. Se on myös yhteistyöprojekti Intian kanssa.
Valmistumista tuotantoon ovat hidastaneet Venäjän heikentynyt talous sekä vaikeudet tietojärjestelmien ja aseiden kehittämisessä. Crisler on luottavainen.
– F-35 tulee muodostamaan ilma-aseemme rungon. Sen valmistus tulee jatkumaan vuoteen 2040 asti ja Yhdysvaltain asevoimat aikoo käyttää sitä vuoteen 2070.
Myyntipuheita kuullaan ensi viikonloppuna lisää.
Kuopion kansainväliseen lentonäytös Tour de Sky'hyn saapuvat kaikki: Lockheed Martin, Boeing ja Dassault edustajiensa välityksellä, ja koneiden kanssa Eurofighter ja Saab, Jas Gripenillä.