Lohen hinta noussut yli 30 prosenttia – miksi se on nyt niin kallista?

Lohi
Lohen hinta on noussut tuntuvasti alkuvuonna. Suurimpana syynä on Chilen tappajalevien aiheuttamat kalakuolemat, jotka ovat tuhonneet arviolta 25 miljoonaa kasvatuslohta. Lehtikuva
Julkaistu 17.05.2016 17:56

MTV UUTISET - Krista Rastamo

Eteläisen Chilen kalakuolemat ovat nostaneet tuntuvasti lohen maailmanmarkkinahintaa. Siksi myös suomalaiset kuluttajat joutuvat nyt maksamaan lohesta tuntuvasti totuttua enemmän. Vuoden takaisesta tukkuhinta on noussut kolmanneksen.

Etelä-Chilen vesissä rehottava tappava levä on aiheuttanut maan kalataloudelle valtavat tappiot. Kasvatettuja lohia on kuollut miljoonia, ja taloudelliset tappiot lasketaan sadoissa miljoonissa euroissa.

Kalatukku Erikssonin toimitusjohtaja Mika Jääskeläinen kertoo, että heidän ostamansa kalan hinta on noussut vuodentakaisesta yli kolmanneksen.

– Toukokuusta 2015 suolistetun lohen hinta on noussut 35 prosenttia, Jääskeläinen kertoo.

Norjan lohta USA:n ja Aasian markkinoille 

Chilessä kasvatetun lohen väheneminen markkinoilla on vaikuttanut siihen, että norjalaisen lohen kysyntä on kasvanut Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Suomessa chileläistä lohta ei ole ollut myynnissä.

Jääskeläisen mukaan hinnannousu ei kuitenkaan johdu yksinomaan Chilen tilanteesta. Merkittävä osuus sillä kuitenkin on. Lisäksi kysyntä markkinoilla kasvaa.

Grafiikka

– Samaan aikaan sea-foodin kysyntä kasvaa erityisesti Aasiassa, ja se nostaa lohen hintaa.

10 euron lohesta voi vain uneksia

Suomalaiset olivat jo ehtineet tottua alle kymmenen euron tarjousloheen. Nyt tällaisista hinnoista voi ainoastaan haaveilla.

– Norjasta ostettavan suolistetun lohen tukkuhintakin on yli kymmenen euroa kilo. Kun siihen tulee päälle fileointi, nousee tukun omakustannehinta yli 20 euroon, Jääskeläinen laskee.

Levät ovat tappaneet kaloja Chilessä alkuvuodesta lähtien. Talouslehti Financial Times kertoi viime viikolla, että kuolleita lohia on arviolta 25 miljoonaa. Chileläisen lohen hinta onkin noussut 50 prosenttia.

Chilen viranomaisten mukaan pahin on takana. Myös hinnat ovat elpymässä, mutta kovan kysynnän vuoksi hintojen uskotaan pysyvän korkeina. Keskeytynyttä tuotantoa on myös vaikea saada uudelleen käyntiin.

Chile on Norjan jälkeen maailman toiseksi suurin lohentuottaja ja -viejä. Viime vuonna chileläiset tuottivat noin neljänneksen kaikesta kasvatetusta lohesta.

Lohentuotantoa on vähentänyt myös Norjan lohenkasvattajia viime vuonna vaivanneet täi- ja tautiepidemiat. 

Tuoreimmat aiheesta

Makuja