Ruotsalaisasiantuntija tyrmää Suomenkin suosituimman kalan: Jätä mieluummin syömättä
Pitäisikö kasvatetun norjalaisen lohen syöntiä rajoittaa rajusti? Tätä mieltä ovat asiantuntijat
Kerroimme aiemmin MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla norjalaisen lohen varjopuolista. Uutistoimisto Bloombergin mukaan norjalaisen kasvatetun lohen suosiolla on karut seuraukset muun muassa silakalle. Silakka on sukupuuton partaalla, koska troolarit pyydystävät sitä valtavia määriä viljellyn lohen ravinnoksi.
Lohenkasvatukseen liittyy lukuisia ongelmia, mutta se ei näytä heijastuvan kalan suosioon. Kasvatettu Norjan lohi on edelleen Suomessakin suosituin ostos kauppojen kalatiskillä.
Lohta vain muutaman kerran vuodessa?
Ruotsalaismedioissa on toukokuun lopussa uutisoitu laajasti Norjan lohen käyttösuosituksista. Ruotsin WWF:n kala-asiantuntija Inger Melander totesi Dagens Nyheter -lehdelle, että Norjan lohta tulisi syödä vain korkeintaan muutaman kerran vuodessa.
Suosituksen syynä on se, ettei lohen kasvatus ole kestävää: viljeltyjen lohien kuolleisuus on korkea ja miljoonat muut kalat kuolevat tuotannon yhteydessä.
– Neuvon, että Norjasta tulevaa viljeltyä lohta tulisi syödä vain ihan erikoispäivinä, Melander totesi lehdelle.
"Mieluummin harvemmin kuin useammin"
Suomessa Norjan lohi on WWF:n kalaoppaassa luokiteltu kalaksi, jota tulisi ostaa vain harkiten. Suojeluasiantuntija Matti Ovaskan mukaan Suomessa ei ole tarkemmin määritelty mitään vuosittaista lukumäärää Norjan lohen nauttimiselle.
– Lähtökohtaisesti tilanne on se, että kala on harkiten ostettavien ja syötävien listalla. Sitä voi tulkita monella tavalla, mutta mieluummin siis tulisi nauttia harvemmin kuin useammin.
Ovaskan mukaan norjalainen lohi on muodostunut Suomessa lähes instituutioksi: jos kalaa syödään, niin se on todennäköisesti nimenomaan Norjan lohta.
– Kyllä siinä olisi paljon tekemistä, että saisimme lohen kulutusta laskettua.
Lue myös: Tiesitkö tätä suomalaiskaupoissa myytävästä lohesta? Monella on edelleen väärä käsitys kirjolohesta
Ei enää "sisäänheittotuote"
Ovaska arvelee, että suomalaiset ostavat lohta sen maun ja helppouden vuoksi. Voisivatko suomalaiset kaupat sitten tehdä jotain menekin hillitsemiseksi?
– Kyllähän kauppaketjut ovat kalavalikoimansa käyneet läpi. Ongelma on se, että kalan kulutus on rakenteeltaan vääristynyttä, Ovaska sanoo ja jatkaa vielä:
– Jossain vaiheessa kasvatettua norjalaista lohta käytettiin jopa sisäänheittotuotteena. Oli todella kovat tarjoukset. Sellainen ei tietenkään kannusta kulutuksen vähentämiseen. Viime vuosina niitä ei onneksi enää ole ollut.
Tilalle suomalaisia luonnonkaloja
Kotimainen kirjolohikaan ei välttämättä ole kaloista se kestävin valinta, mutta Ovaskan mukaan kuitenkin parempi vaihtoehto kuin kasvatettu norjalainen lohi. Hän muistuttaa, että kasvatettua kalaa ja luonnonkalaa ei voi verrata keskenään, kun puhutaan kalaoppaan suosituksista.
– Niille on eri kriteerit. Kasvatettu kala on tuotantoeläin ja tuotantoon liittyy aina tiettyjä ongelmia. Itämerellä kalankasvatuksessa rehevöityminen on iso kysymys ja haaste.
Mitä asiantuntija sitten suosittelisi valitsemaan alkukesän kalapöytään norjalaisen lohen sijaan? Ovaska kertoo, että juuri nyt on meneillään hyvä kalasesonki ja toukokuu on kalastajille kiireistä aikaa.
– Olisi hyvä suosia kotimaisia luonnonkaloja, kuten ahventa, haukea ja kuhaa.
WWF:n kalaoppaasta voit tarkistaa, mitkä kalat ovat vastuullisia valintoja.
Katso myös: Muikkua vai kuhaa juhlapöytään? Vinkit suosituimpien ruokakalojen nappaamiseen
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"