Koronakriisistä kärsivät myös kalastajat. Yle Uutisten mukaan norjalaisen lohen ylitarjonta pudottaa sen kilohintaa, jolloin myös kotimaista kirjolohta sekä muita luonnonkaloja on myytävä halvemmalla.
Videolla Kari Aihinen opastaa, miten lohifilee paistetaan oikein.
Kalamarkkinat ovat sekasorrossa, kertoo Yle Uutiset. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Jari Setälä kertoo, että norjalaisen lohen hinta on nyt noin 30 prosenttia alhaisempi kuin viime vuosina samaan aikaan vuodesta.
– Kalan kansainväliset markkinat ovat olleet aikamoisessa sekasorrossa. On poikkeuksellista, että Norjan lohen hinta on tähän aikaan vuodesta näin alhaalla, Setälä sano Ylelle.
Viime keväänä samaan aikaan uutisoitiin lohen hinnan olevan kovassa nousussa, sillä miljoonat lohet kuolivat Pohjois-Norjassa leväkukinnan vuoksi
Norjan lohen ylitarjonta vaikuttaa myös kotimaisen kalan hintaan
Lohen hinnan putoaminen on seurausta koronarajoituksista. Vientimarkkinat ovat kutistuneet pikku hiljaa maailmanlaajuisesti, kun ravintolat jouduttiin sulkemaan. Luonnonvarakeskuksen Jari Setälä arvelee, että lohen hinta tulee pysyttelemään alhaalla syksyyn saakka. Kuten aiemmin on jo uutisoitu, lohi on suomalaisten kalatiskien myydyin kala.
– Lohen kysynnän vähentyminen on synnyttänyt ylitarjontatilanteen ja sitä kautta lohen hinta on laskenut ja se vaikuttaa meillä suoraan kotimaisen kasvatetun kirjolohen ja epäsuorasti myös luonnonkalan hintaan, Setälä sanoo.
Asiakkaalle vientihintojen laskeminen on jo näkynyt kalatiskeillä: norjalaisen lohifileen hinta on Ylen mukaan monin paikoin pudonnut 20 eurosta 15 euroon. Tämä on johtanut siihen, että myös kotimaisen kirjolohen hintaa on täytynyt tarkistaa. Kotimainen kirjolohi ei myy, jos norjalaista lohta saa huomattavasti halvemmalla. Kuluttajat toki kiittävät alhaisista hinnoista, mutta kääntöpuolena kalastajat kärsivät. Erilaiset säännökset voivat johtaa siihen, että kalaa voidaan joutua myymään syksyn päämyyntikaudella jopa tappiohintaan. Luonnonvarakeskus toivookin viranomaisilta joustoa esimerkiksi kalankasvatuslupiin ja -sääntelyyn.
Myös kotimaisille luonnonkaloille on jouduttu kehittelemään uudenlaisia myyntikanavia, kun normaalisti niitä ostavat ravintolat ovat suljettuina. Joillekin kalakauppiaille korona on kuitenkin Ylen mukaan tuonut jopa lisää asiakkaita, kun ihmiset ovat koronan vuoksi siirtyneet ostamaan tuotteita ruuhkaisten kauppojen sijaan ulkoilmatoreilta.
Lue myös: Kannattaako kalapuikot paistaa pannulla vai uunissa? Valmistaja kertoo parhaan tavan ja saatat yllättyä: "Yksi selkeä etu"
Lähde: Yle