Linnut-lehden päätoimittaja Jan Södersved kertoi MTV Uutisille kauniissa Lohjan maisemissa vastaukset kuuteen lintuaiheiseen kysymykseen.
Kesä on tullut, ja sitä myöten myös linnut ovat palanneet luontoon pesimään ja viettämään aikaa. Ihminen voi kohdata linnut mitä eriskummallisimmissa tilanteissa.
Lintu voi koittaa napata herkun kädestäsi, voit nähdä uikuttavan poikasen hylätyn näköisenä tai haluaisit ruokkia söpöjä sorsia pullalla. Näissä kaikissa edellä mainituissa tapauksissa on hyvä ottaa tiettyjä asioita huomioon.
1. Saako linnunpesää siirtää?
Linnut päättävät välillä rakentaa pesän mitä kummallisimpiin paikkoihin. Pesän alustana voi toimia mökin laituri tai vaikka auto. Tilanteet ovat haastavia, sillä lintujen valitsema pesäpaikka voi haitata ihmisen toimintaa.
Jan Södersved on saanut tänäkin keväänä ilmoituksen muutamasta tapauksesta, joissa västäräkit ovat rakentaneet pesän auton päälle. Tilanteissa kuuluisi noudattaa lakia ja antaa linnuille pesimisrauha. Se ei kuitenkaan käytännössä ole niin helppoa.
– Näissä tapauksissa joutuu välillä menemään omantunnon mukaan. Pesään ei saa kajota, mutta tiukoissa tilanteissa sen voi yrittää siirtää alkuperäisen pesäpaikan viereen, kertoo Södersved.
Hänen mukaansa linnunpesän siirrossa voi olla riskinä lintujen päätös hylätä pesä, joten asiaa tulisi miettiä tarkkaan.
2. Viihtyvätkö linnut ihmisten seurassa?
Moni ihminen viihtyy lintujen seurassa, mutta tuntuuko linnuista ihmisen seura turvalliselta vai onko ihminen vain haittatekijä niiden elämiselle?
Södervedin mukaan ihmisen seura voi olla linnuille tärkeää, sillä jossain tilanteissa se tarjoaa suojaa. Linnut voivat hakeutuvat ihmisten lähettyville, sillä ihmisen läsnäolo pitää usein saalistajat poissa alueelta.
– Petolinnut ja maapedot välttävät ihmisiä sen verran, että pysyvät etäällä linnuista, sanoo Södersved.
3. Miten toimia lokin hyökätessä?
Linnut voivat tehdä valehyökkäysliikkeitä, jos ne kokevat ihmisen uhkaksi. Tällaisissa tilanteissa linnut voivat esimerkiksi suojella poikasiaan. Hyvin harvoin linnut kuitenkaan hyökkäävät ihmisen päälle.
Toinen yleinen linnun hyökkäyksen syy on ruoka. Varsinkin kaupunkilokit ovat tunnettuja siitä, että ne hyökkäävät himoitsemansa ruuan kimppuun. Tilanteisiin on vaikea varautua, sillä lokit osaavat tehdä tempun yllättäen.
– Paras tapa suojata ruoka on, ettei anna sitä mahdollisuutta lokille. Jos kuitenkin huomaa lokin hyökkäysyrityksen, silloin kannattaa nostaa käsi lokkia kohti, opastaa Södersved.
Yllättäviä totuuksia
Lintuihin liittyy monia uskomuksia, mutta kaikki niistä eivät pidä paikkaansa, vaan ovat urbaaneja legendoja.
Voiko lintu tottua roskaruokaan eikä suostu syömään normaalia ravintoaan? Miksi linnuille ei saa antaa pullaa tai leipää? Hylkääkö emo poikasensa, jos niihin tulee ihmisen haju kosketuksen myötä?
Katso ylhäällä olevalta videolta vastaukset kaikkiin kuuteen kysymykseen!