Lontoon pommi-iskuista 10 vuotta: Jalkansa menettäneen naisen uskomaton tarina

0:27img
Julkaistu 07.07.2015 11:10
Toimittajan kuva

Elli-Alina Hiilamo

elli-alina.hiilamo@mtv.fi

@ElliAlina

Kymmenen vuotta sitten Gill Hicksin ja monen muun lontoolaisen elämä muuttui, kun neljä pommia räjähti Lontoon liikennevälineissä tunnin sisällä toisistaan.

37-vuotias Gill Hicks matkusti 7. heinäkuuta 2005 töihin yhdellä Lontoon monista ruuhkaisista metroista. Kello oli kymmentä vaille yhdeksän, kun vain muutaman metrin päässä hänestä seisonut itsemurhapommittaja räjäytti itsensä.

– Se oli kuin ottaisit hengähdyksen, niin nopeasti se tapahtui. Kaikki vain sukelsi käsinkosketeltavaan, raskaaseen pimeyteen, Hicks muistelee Huffington Postin haastattelussa.

Gill Hicks

Gill Hicks, 47, on tunnettu rauhanaktivisti. Hän asuu nykyään Australiassa ja hänet on tänä vuonna valittu vuoden etelä-australialaiseksi. 

Maatessaan veressä metron lattialla, Hicks arveli saaneensa sydänkohtauksen. Hän ajatteli olevansa kuollut, kunnes kuuli muiden matkustajien huutoa. 

– Se sai rauhoitti minua oudolla tavalla: Mitä tahansa olikin tapahtunut, en ollut kuollut, enkä ollut yksin.

Pelastustyöntekijöiltä kesti tunti päästä metroverkoston uumeniin ja Hicks oli viimeinen henkilö, joka onnistuttiin pelastamaan pommin tuhoamasta metrotunnelista sinä päivänä. Hän menetti iskussa molemmat jalkansa ja 75 prosenttia verestään.

Uusi elämä

Ennustuksista huolimatta australialaissyntyinen Hicks kuitenkin selvisi ja kolme kuukautta iskun jälkeen hän pääsi pois sairaalasta. 

Häneltä kysytään usein, antaako hän koskaan anteeksi Germaine Lindseylle, lähes hänen vieressään metrossa seisseelle terroristille.

– En usko, että hän edes haluaisi anteeksiantoani. 

h_00476018

Ensimmäiset räjähdykset tapahtuivat vain 50 sekunnin päästä toisistaan metroissa. Noin tuntia myöhemmin kaksikerroksinen bussi räjähti.

Heti, kun Hicks vain pystyi hän matkusti Leedsiin, alueelle, jossa Lindsey oli kasvanut ja asunut. Hicks vieraili siellä paikallisten muslimien luona.

– Nämä yhteisöt olivat järkyttyneitä (iskusta). Tämä oli se toinen puoli: Kauheat seuraukset, joita terrorismilla on yhteisöissä, joista nämä ihmiset ovat kotoisin.

Tapaamiset muslimiyhteisön kanssa johtivat lopulta yhteiseen hankkeeseen. Vuonna 2008 Hicks käveli amputoiduilla jaloillaan Leedisistä 230 kilometriä Lontooseen. Monet leedsiläismuslimit saattoivat häntä lähes kuukauden kestäneellä matkallaan.

Vuonna 2007 Hicks perusti ääriryhmien vastaisen rauhanrakentamiseen keskittyvän järjestön M.A.D. for Peace. Hän oli tehnyt epäonnisessa metrovaunussa lupauksen, että jos hän selviäisi, hän omistaisi elämänsä maailman muuttamiselle.

Gill Hicks

Hicks menetti iskussa kummatkin jalkansa polvien alapuolelta.

– Aikaisemmin olin henkilö, joka luki terrorismista lehdistä. Terrorismi oli jotakin, mitä tapahtui muille ihmisille, Hicks sanoo New York Timesille.

"Pysähdytään"

Hicks kertoo, ettei ole aina helppoa pysyä optimisena. Elämä amputoituna ja 2-vuotiaan lapsen äitinä ei ole helppoa. Hän kuitenkin pyrkii kääntämään vihan positiiviseksi voimakseen, ja hänellä on missio: Hicks ei halua antaa terroristien jakaa tätä maailmaa.

– Haluaisin sanoa maailma, että 'pysähdytään nyt'. Puhutaan toistemme kanssa, tuijotetaan ääriajattelua kasvoihin ja sanotaan: Ihmisyyden voiman on voitettava. Sen täytyy, Hicks sanoo New York Timesin haastattelussa.

h_00475928

Iskuissa kuoli 52 siviiliä sekä itsemurhapommittajat.

Britannian pahimmat terrori-iskut tehtiin ruuhka-aikaan Lontoon liikennevälineissä 7. heinäkuuta 2005. Niissä kuoli 56 ihmistä ja yli 700 loukkaantui.

Lontoossa on muistettu terrori-iskuja seppeleenlaskulla Hyde Parkissa. 

Hicks tapasi tänään poliisin, joka pelasti hänet metrotunnelin raunioista. Koskettavan kohtaamisen voi katsoa yllä olevalta videolta.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat