Saksanpaimenkoiraliiton suojelukoiraharrastustoiminnassa julki tullut raju väkivalta ja eläinsuojelulain vastaiset toimet johtivat eettisten ohjeiden laatimiseen. Mutta saadaanko väkivalta kuriin niillä?
Kennelliitto ilmoitti tiistaina, että Saksanpaimenkoiraliiton ja Suomen Palveluskoiraliittojen on evättävä suojelulisenssi niiltä henkilöiltä, jotka kohtelivat koiria julmasti vídeoilla.
Lisäksi Kennelliitto edellyttää molemmilta liitoilta eettisten ohjeiden noudattamista koirien koulutuksessa ja käsittelyssä.
Sekä poliisi että rajavartiolaitos ovat lopettaneet kaiken yhteistyön Saksanpaimenkoiraliiton kanssa.
Lue myös: Kennelliitto painottaa: Saksanpaimenkoiraliiton ja Suomen Palveluskoiraliiton on evättävä suojelulisenssi koiria julmasti kohdelleilta henkilöiltä
Kysyimme Poliisiammattikorkeakoulun Poliisikoiralaitoksen ylikomisario Pekka Kokkoselta ja Oikeutta eläimille -järjestön kampanja- ja viestintävastaava Kristo Muurimaalta, mitä mieltä he ovat suojelukoirien harrastustoimintaan laadituista eettisistä ohjeista.
Lue myös: Suojelukoiria potkuilla ja sähköllä kouluttaneet saavat jatkaa poliisitutkinnasta huolimatta – kohuvideon kuvaaja: "Väkivaltaan pitäisi puuttua"
1. Miten suojelukoirien koulutuksesta tehdään eettistä ja eläinsuojelulain mukaista?
Pekka Kokkonen: ”Poliisi on myös eläinsuojeluviranomainen ja siksi toivotamme suojeluharrastukseen liittyvät eettiset ohjeet erittäin tervetulleeksi. Ne ovat linjassa nykyisen eläinsuojelulainsäädännön kanssa. Ne eivät kuitenkaan auta, jos suojelukoiratoiminnan harrastajat eivät sisäistä niitä ja toimi niiden edellyttämällä tavalla.”
Kristo Muurimaa: ”Harrastuksen lähtökohdaksi tulee ottaa koiran hyvinvointi. Harrastuksen ensisijaisen tavoitteen pitää olla koiran mieluinen kokemus yhdessä kouluttajan kanssa. Maalimieskoulutus tulisi uudistaa ja vanha viettiteoria päivittää nykytietoon perustuvaan käsitykseen koiran oppimisesta ja tunteista.”
Lue myös: Oikeutta eläimille lyttää koirayhdistysten reaktion suojelukoirakohuun – "Menetelmät vähintään hiljaisesti hyväksytty"
2. Millä tavalla suojelukoirakoulutuksessa pitäisi palkita koiraa?
Pekka Kokkonen: ”Poliisin ja muiden viranomaisten koirakoulutus perustuu koiran luontaisten viettien käyttöön. Toivottua käytöstä vahvistetaan oikea-aikaisella positiivisella vahvistamisella, kuten ruualla, makupalalla, leikillä tai muulla vastaavalla.”
Kristo Muurimaa: ”Suojelussa suojahihaan pureminen ja maalimiehen kanssa taisteleminen ovat koiran näkökulmasta arvokkaimpia palkintoja. Suojelu on siinä mielessä lajina helppo. Palkitsemiseen eivät kuulu lyöminen tai kuristaminen, joita harrastussuojelukoirien koulutusvideoilla nähdään suojahihaan puremisen yhteydessä.”
3. Mitä keinoja käytetään osoittamaan koiralle, että se ei toiminut halutulla tavalla?
Pekka Kokkonen:”Siitä ei palkita, mutta ei myöskään rankaista esimerkiksi taluttimesta repimällä tai muulla koiraa vahingoittavalla tavalla. Kouluttaminen ei perustu pakottamiseen ja kipuun. Sähkö- tai piikkikaulaimia ei saa käyttää poliisikoiran koulutuksessa. Millään koulutusvälineellä ei saa aiheuttaa koiralle kärsimystä tai kipua. Näin pitäisi olla myös harrastustoiminnassa.”
Kristo Muurimaa: ”Koiralle arvokkaan palkkion menetys on oppimisen näkökulmasta tutkitusti tehokas ja eettinen tapa kertoa koiralle, että se on tehnyt virheen.”
Lue myös: Poliisi selvittää suojelukoiriin kohdistunutta väkivaltaa seitsemän ihmisen osalta Lounais-Suomessa
4. Miten voidaan ehkäistä, että väkivaltaa ja epäeettisiä keinoja ei käytetä jatkossa?
Pekka Kokkonen: ”Viranomaisten valvonta ei ole kaikkivoipaa ja aina läsnä. Siksi on tärkeää, että lainsäädännön keskeiset kohdat ja eettinen ohjeistus tuodaan esille. Ne pitää myös oikeasti jalkauttaa harrastajien säännölliseen toimintaan. Lisäksi toiminnan avainhenkilöiltä tulee edellyttää eettiseen toimintaan sitoutumista jokapäiväisessä toiminnassa, harjoituskentillä, koulutustilanteissa ja kilpailuissa."
Kristo Muurimaa: ”Muutoksen tapahtuminen ei ole uskottavaa, niin kauan kuin väkivaltaisen kouluttamisen kannattajat jatkavat maalimiehinä ja luottamustehtävissä. Harrastajille täytyy opettaa uudet, väkivallattomat koulutustavat ja nimetä selkeästi se, mitä on tehty väärin.”