Valtakunnallinen tulorekisteri otettiin käyttöön vuoden alusta. Ensivaiheessa tulorekisteriin kirjautuvat palkkatiedot, mutta ensi vuonna myös tiedot etuuksista ja eläkkeistä.
Kysyimme asiantuntijoilta, millaisia vaikutuksia tulorekisterillä on kansalaisten arkeen. Kysymyksiin vastasivat Verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura, työeläkeyhtiö Ilmarisen varatoimitusjohtaja Sini Kivihuhta ja Kelan hankepäällikkö Arja Lemmettylä.
Mikä on tulorekisteri?
Verohallinto: Tulorekisteri on järjestelmä, joka kerää tulotiedot yhteen paikkaan. Tulorekisteristä tietoja jaetaan esimerkiksi useille kansalaisten tulotietoja hyödyntäville viranomaisille.
Ilmoitus pitää tehdä tulorekisteriin lain mukaan viisi päivää palkanmaksupäivästä, joten tiedot tulorekisterissä ovat ajantasaisia.
Miten tulorekisteri hyödyttää kansalaista?
Verohallinto: Jatkossa ei tule sellaista tilannetta, että ihmisen pitäisi hakea esimerkiksi palkka- tai verotodistusta verottajalta vuokra-asuntoa varten ja sen jälkeen palata takaisin kunnan tiskille. Kunnat näkevät tulo- ja etuustiedot suoraan omista järjestelmistään, kun tieto on välitetty tulorekisterin kautta.
Kela: Monissa tukilajeissa palkkalaskelmia ei tarvitse enää erikseen toimittaa liitteenä Kelaan. Periaatteessa myös käsittelyn pitäisi nopeutua, kun ei tarvitse odotella liitteitä ja lisäselvityksiä. Etuuksien oikeellisuus paranee ja takaisinperinnät vähenevät, kun Kelan saamat tulotiedot ovat ajantasaisia.
Ilmarinen: Esimerkiksi vanhuuseläkekäsittelyssä voimme tulorekisterin avulla tarkastella viimeisimmän kuun tuloja ja antaa väliaikaisen päätöksen vanhuuseläkkeen myöntämisestä nopeammin. Kolmen ensimmäisen kuukauden aikana vanhuuseläkkeen käsittely on nopeutunut viidellä päivällä.
Millaisia vaikutuksia tulorekisterillä on ollut yritysten toiminnalle?
Verohallinto: Jos yrityksen palkkajärjestelmä on automatisoitu eli tiedot siirtyvät automaattisesti tulorekisteriin, niin silloin ilmoituksen tekeminen on yksinkertaistunut. Sen sijaan lisätyötä koituu niille, joilla ei ole automatisoituja palkanlaskentajärjestelmiä. Silloin palkkatiedot pitää viedä tulorekisteriin jokaisen palkanmaksun jälkeen.
Yli 85 prosenttia 17 miljoonasta tulorekisteriin saapuneesta palkkailmoituksesta on tehty automaattisesti. Lisääntynyt työ koskee siis jäljelle jäävää hieman yli kymmentä prosenttia.
Millaisia ongelmia tulorekisterin käyttöönottoon on liittynyt?
Verohallinto: Tammi–helmikuussa oli vielä moninaisia ongelmia. Jotkin järjestelmät eivät toimineet kunnolla, ja niiden kanssa ongelmiin ajautuneet ihmiset ruuhkauttivat palvelunumeromme pahoin.
Ongelmia oli myös verkkolomakkeen kanssa, jossa edellytetään, että täyttäjällä on varsin paljon tietoa eläkevakuutus- ja palkkalajeista. Olemme kuitenkin päässeet pitkälle ongelmien korjaamisessa neljässä kuukaudessa.
Ilmarinen: Asiakkaat olivat hämmentyneitä ja haasteita ilmoittamisessa oli aluksi. Huhtikuussa asiakaspalautetta tulorekisteriin liittyen ei kuitenkaan ole enää ollut.
Kela: Yllä mainituista ongelmista johtuen Kelalle tuli alkuvuonna ilmi tapauksia, joissa asiakkaan tulotietoja ei ollut ilmoitettu tulorekisteriin, vaikka asiakkaalla olisi ollut tuloja.
Tulorekisteriin ilmoitettavien saamisten arvosta on ollut epäselvyyttä. Pilkkikisojen palkinnoista pitäisi kirjata merkintä tulorekisteriin, mutta verottaja on tarkentanut, että arvoltaan merkityksettömistä palkintoesineistä ei tarvitse ilmoittaa. Missä kulkee raja?
Verohallinto: Tämä on sellainen asia, jota joudumme tarkastelemaan ja täsmentämään. On kuitenkin vaikea alkaa luetella, että kynää ei pidä ilmoittaa, mutta jos kynässä on kultareunus, se tulisi ilmoittaa.
Ilmarinen: Työeläkettä karttuu jo noin 60 eurosta. Kaikki työeläkettä kartuttavat tulot on tähän asti pitänyt ilmoittaa ja on jatkossakin ilmoitettava.
Miten tulorekisteriä voi hyödyntää tulevaisuudessa?
Kela: Rekisteri mahdollistaa ennakoivan toiminnan. Kela voisi ottaa asiakkaaseen yhteyttä, kun tulorekisteristä nähdään, että muutokset tulotasossa vaikuttavat tuen myöntämiseen.
Vuodenvaihteessa voimme tarkastella sairauspäivärahan, vanhempainpäivärahan ja kuntoutusrahan määräytymisperustetta tulorekisterin perusteella eli ajantasaisempien tietojen pohjalta.
Ilmarinen: Reaaliaikaiset tulotiedot mahdollistavat sen, että eläkkeen karttumista voi seurata kuukausittain.
Verohallinto: Voisimme tarkastella tuloja ja ajantasaisesti ilmoittaa ihmiselle, jos hänen veroprosenttiaan on tarpeen säätää. Tämä voisi toimia esimerkiksi tekstiviestipalveluna.
On myös mahdollista, että verottaja tulevaisuudessa itse säätäisi ihmisten veroprosenttia tulorekisteristä saatavien tietojen perusteella, jolloin suurelta osin päästäisiin eroon veromätkyistä ja -palautuksista. Tämä kuitenkin vaatisi muutoksen lainsäädäntöön.