Salauspyyntöjä satelee – suurituloiset piilottavat verotietojaan nyt urakalla

Suurituloiset ovat pyytäneet viime viikkoina ahkerasti verotietojensa piilottamista.

Pyyntöjä tulo- ja verotietojen poistamisesta yli 100 000 euroa vuodessa tienanneiden listalta on tullut tänä vuonna jo noin 1 800. Aikaa pyyntöjen tekemiselle on vielä reilu kuukausi.

Viime vuonna pyyntöjä tuli määräajassa vain noin sata ja sen jälkeen noin 500. Kaikkia hakemuksia ei ehditty käsitellä ennen tietojen julkistamista, joten tiedot poistettiin vain 231 ihmiseltä.

Viime vuonna suurituloisille annettiin ensi kertaa mahdollisuus poistaa tulo- ja verotietonsa listalta, jonka verottaja toimittaa vuosittain medialle. Tiedot ovat kuitenkin yhä saatavilla verotoimistoista pyytämällä, jos tiedossa on henkilön nimi.

Määrä tuplaantui hetkessä

Verohallinnon ylitarkastaja Noora Kontro kertoo, että pyyntöjen määrä on lähes kaksinkertaistunut sen jälkeen, kun Yle uutisoi lisääntyneistä hakemusmääristä viime viikolla.

Kontro ei osaa arvioida pyyntöjen lopullista määrää, mutta useammasta tuhannesta hakemuksesta on joka tapauksessa kysymys. Hän uskoo, että hakemusten määrä kasvaa tulevina vuosina, mutta ei usko, että kaikki lähes 70 000 yli 100 000 euroa vuodessa tienaavaa pyytäisi tietojen poistamista.

– En usko, että kaikki tulevat missään vaiheessa pyytämään tietojen poistamista. Aika näyttää sen, miten asia tulee kehittymään.

Perusteltu syy riittää tietojen poistoon

Tietojen poistaminen listalta on mahdollista, jos siihen on perusteltu syy.

Kontron mukaan pyyntöjen syyt ovat pitkälti samoja kuin viime vuonna. Yleisimmin ne liittyvät henkilön turvallisuuteen tai sosiaalisiin suhteisiin eli henkilö pelkää joutuvansa esimerkiksi rikoksen tai kateuden kohteeksi.

Vain harva pyynnöistä hylätään, tällä hetkellä niitä on evätty 27. Kontron mukaan näissä tapauksissa henkilö ei ole esittänyt perusteeksi henkilökohtaista syytä. Verohallinto ei pyydä mitään todisteita hakemuksen tueksi, vaan kirjallinen pyyntö perusteluineen riittää.

Hakemuksen tekeminen on yksinkertaista ja nopeaa. Sen voi tehdä sähköisesti OmaVero-palvelussa.

Hakemuksia käsittelee Verohallinnossa muutama työntekijä muiden työtehtäviensä ohessa.

– Tässä vaiheessa asia ei ole vielä ihan hirvittävästi heitä työllistänyt, Kontro kertoo.

Kritiikkiä medialta ja professorilta

Media on arvostellut mahdollisuutta poistaa tiedot listalta. Kauppalehden vastaava päätoimittaja Arno Ahosniemi kirjoitti viime syksynä, että tietosuoja-asetus suojaa yksityisyyttä, mutta on samalla ristiriidassa suomalaisen hallinnon avoimuusperiaatteen kanssa.

– Harva vielä tänä syksynä tiesi mahdollisuudesta tietojen poistamiseen, mutta ensi vuonna verotiedoista voi puuttua jo tuhansien ellei kymmenientuhansien veronmaksajien tiedot. Jos näin tapahtuisi, julkisuuteen tulevat verotiedot eivät olisi enää millään muotoa kattavia. Puutteellisista tiedoista ei voi tehdä luotettavia tilastoja, Ahosniemi kirjoitti.

Useat mediayhtiöt ovat valittaneet verottajan uudesta linjauksesta hallinto-oikeuteen. Päätöksiä valituksiin ei ole vielä saatu.

Myös hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää on kritisoinut verotietojen salaamista medialta.

– Jos hyväksymisellä rajoitetaan tiedonvälityksen vapautta, josta verotustietojen julkaisemisessa on perinteisesti ollut kysymys, hakemusten hyväksymisen ei pitäisi olla tietosuojalain mukaan mahdollista, Mäenpää sanoi Kauppalehden jutussa viime vuonna.

Tänä vuonna verotiedot julkaistaan neljäs marraskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat