Loppuunmyydyt festivaalit lisäävät huijausyrityksiä – "Kaupitellaan lippuja, joita ei ole olemassa"

Ruisrock 2015 yleisöä
Yleisöä Ellie Gouldingin keikalla Ruisrockissa 2015.Lehtikuva
Julkaistu 04.06.2016 14:25

MTV VIIHDE-STT

Lippujen välitys käy vilkkaana etenkin silloin, kun festivaali on myyty loppuun, kertovat järjestäjät.

Täysin oikean näköinen lippu festivaaleille voi olla kopio tai väärennetty, jos sen hankkii sosiaalisen median välityksellä tuntemattomalta.

Joensuussa juhlittavalla Ilosaarirockilla on aiempina vuosina ollut vaikeuksia lipunvälityksen kanssa, kertoo vastaava tuottaja Petri Varis. Silloin välittäjät ostivat lippuja suuria määriä ja myivät kalliimmalla, kun festivaali oli loppuunmyyty.

– Nykyään ei ole itsestäänselvyys, että festivaali myydään loppuun, sillä aluetta laajennettiin muutama vuosi sitten, Varis kertoo.

Variksen mukaan helpoin tapa puuttua lipunvälitykseen on rajoittaa ostettavien lippujen määrää henkilöä kohden.

Huijarit myyvät samaa lippua useaan kertaan

Helsinkiläisen Flow Festivalin tiedottajan Susanna Hulkkosen mukaan erityisesti pdf-lipuista on helppo ottaa kopioita, ja jokaisen lipun viivakoodi käy vain kerran. Sen, onko viivakoodi luettu vai ei, näkee ainoastaan festivaalin portilla ja rannekkeenvaihtopisteissä, kun lippu luetaan lukulaitteella.

– Lippuja ei koskaan kannata ostaa tuntemattomilta. Omasta lipusta ei myöskään kannata jakaa sosiaalisessa mediassa kuvaa niin, että viivakoodi näkyy, Hulkkonen sanoo.

Flow Festival 2015

Flow Festivalin yleisöä Helsingin Suvilahdessa elokuussa 2015.

Myös turkulaisen Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä muistuttaa, että lipun ostaminen sosiaalisen median kautta ei ole suositeltavaa.

– Varmasti valtaosa myy lippuaan vilpittömästi jonkin esteen takia. Aina silloin tällöin on kuitenkin yksittäistapauksia, joissa esimerkiksi samaa lippua myydään useaan kertaan, Niemelä sanoo.

Poliisilla ei juurikaan ole tietoa lipunvälityksen yleisyydestä, kertoo poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta. Reenin mukaan toiminnassa on oletettavasti mukana ammattimaisia välittäjiä.

– Poliisi kiinnostuu lipunvälityksestä yleensä siinä vaiheessa, jos toiminnassa syyllistytään johonkin rikoksen tunnusmerkit täyttävään tekoon, eli tässä tapauksessa esimerkiksi kaupitellaan lippuja, joita ei ole olemassa, Reen sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Musiikki