MTV Uutisten haastattelemat terveydenhuollon asiantuntijat kehuvat hallituksen tekemiä rajoituspäätöksiä, mutta niiden teho on vielä epävarma. Nopeasti leviävä omikronvariantti huolestuttaa erityisesti Uudellamaalla.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen korostaa, että nyt on odotettava, kuinka hyvin rajoitukset purevat tautitilanteeseen.
– Rajoitusten riittävyys selviää kaikille myöhemmin. Kyllä ne oikeansuuntaisia ovat, kun rajoitukset kohdentuvat ravintolarajoituksiin ja ihmisten kokoontumisiin. Kyllä siinä kaksi viikkoa menee ennen kuin nähdään, riittävätkö rajoitukset käytännössä, hän toteaa.
Alueet voivat päättää hallituksen linjauksia tiukemmista rajoituksista yleisötilaisuuksiin, ja näin on jo toimittu ainakin Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla.
Lue myös: Katso, mitä uusista koronarajoituksista tiedetään alueittain: Kireät toimet koskevat kolmea miljoonaa suomalaista
Uusimaa saattaa seurata tiukkaa linjaa.
– Lisäksi tarvitaan ja valmistellaan yleisiä kokoontumisrajoituksia, jotka ovat noita (hallituksen rajoituksia) tiukempia. Tapausmäärät ovat huomattavassa nousussa Uudellamaalla ja omikronvariantin osuus on noussut yli 70 prosenttiin. Pelko on se, että pyhäpäivien ja loma-ajan aikana sairaaloihin tulee paljon potilaita, jotka tuottavat ongelmia, Asko Järvinen sanoo.
Sairaaloissa jännitetään nyt sitä, pystytäänkö kaikkia hoitoa tarvitsevia potilaita hoitamaan kunnolla.
– Pitäisi huolehtia myös äkillisesti sairastuneista, joilla on jokin muu tauti kuin korona, Järvinen muistuttaa.
Hallituksen rajoitustoimet kestävät pääosin kolme viikkoa. Tuona aikana pitäisi selvitä, riittävätkö tiukennetut rajoitukset vai tarvitaanko yhä kovempia vaihtoehtoja tai tarvitseeko rajoituksia jatkaa.
– Omikronvariantin tartuntanopeus on sellainen, että uskon, että rajoituksia tarvitaan myös tammikuun ja myös helmikuun puolella, Järvinen sanoo.
Lue myös: Korkein päiväkohtainen luku: Suomessa 2877 uutta koronatartuntaa
Lapissa matkustajien ennakkotestaus luo turvaa
Myös Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas korostaa sitä, että nyt on odotettava rajoitusten tehoa.
– Rajoituksille on perusteet. Lapin sairaanhoitopiirin alueella ilmaantuvuus on koko pandemia-ajan korkein. Selvästi tarvitaan kontaktien rajoittamista, Broas sanoo.
Lapissa on saatu hiljattain uutta vahvistusta rajoitusten purevuudesta.
– Meillä on ollut tehostettuja rajoitustoimia käytössä osassa Lappia kaksi viikkoa ja olemme pysäyttäneet uudet tapaukset esimerkiksi Rovaniemellä. Uskoisin, että uudet rajoitukset lisäävät torjuntaa. Aika näyttää, riittääkö se omikronin leviämistilanteessa, Broas kertoo.
Hallituksen rajoituspäätöksiin kuuluu myös se, että negatiivista koronatestiä vaaditaan ennakkoon Suomeen tulevilta Schengen-alueen matkustajilta.
– Suomeen saapuvilta vaaditaan todistus täydestä rokotussarjasta tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta covid-19-taudista sekä todistus alle 48 tuntia vanhasta negatiivisesta Covid-19-testituloksesta. Vaatimus koskee 31.12.2021 asti vuonna 2005 tai sitä aikaisemmin syntyneitä ja 1.1.2022 alkaen vuonna 2006 tai sitä aikaisemmin syntyneitä, hallitus linjasi.
Lapissa kyseinen "sisärajavalvonnan palauttaminen" otetaan hyvillä mielin vastaan.
– Tämä lisää matkailijoiden ja asukkaiden turvallisuutta. Ulkomaalaisilla matkailijoista 1-2 prosentilla on ollut tartunta. Tälläkin hetkellä Rovaniemen tartunnoista 20 prosenttia on ollut ulkomaalaisilla matkailijoilla. Kyllä tämä lisää turvallisuutta, Broas kiittelee.
THL tyytyväinen
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen oli aamun tiedotustilaisuudessa tyytyväinen hallituksen luomaan rajoituskokonaisuuteen.
– Tässä on aika hyvä paketti, joka ottaa huomioon heikentyneen tautitilanteen. Kyllä arvio on se, että saatiin muutama sellainen ratkaisu, joka on parempi kuin omassa lausunnossamme osasimme arvioida. Pystytään samaan aikaan käyttämään rajoituksia ja koronapassia, ja se on hyvä asia, Salminen kehuu.
Salminen korosti myös sitä, ettei tarve rajoitusten kiristämiselle tullut yllätyksenä.
– On ollut selvää kesästä asti, että epidemian etenemisen ennustaminen on vaikeata. Koskaan ei ole suljettu pois sitä, että rajoituksia joudutaan ottamaan käyttöön ja nyt ollaan siinä tilanteessa. Tässä on kuitenkin aika tasapainoinen kokonaisuus ja se näyttää ihan järkevältä, Salminen pohti.