Löytyykö lapsesi puhelimesta tämä suosittu musiikkisovellus? Hanna kehottaa vanhempia olemaan tarkkana: "Vaaroja, jos ei valvota"

musica.ly
Kuvakaappaus App Store
Julkaistu 07.04.2018 12:02

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Hanna kertoo huolestuneensa lasten suosimassa Musica.ly-sovelluksessa tapahtuvasta kiusaamisesta ja palveluun julkaistusta vähäpukeisesta materiaalista.

Youtubettaja Ilona Ylikorpi vinkkaa, miten vanhempien kannattaa ottaa somenkäyttö puheeksi lapsen kanssa. Katso yllä olevalta videolta, missä menee normaalin huolehtimisen ja kyttäämisen raja!

Telia kirjoitti vuosi sitten nuorten suosiman musiikkisovellus Musica.ly:n olevan nopeimmin kasvava sosiaalisen median alusta maailmassa. Vuonna 2014 julkaistussa sovelluksessa on käyttäjiä jo monia satoja miljoonia ympäri maailmaa.

Sovellus on käytössä myös suomalaisilla nuorilla ja lapsilla. Musica.lya käyttänyt aikuinen kuitenkin huolestui sovelluksessa tapahtuvasta rajusta kiusaamisesta ja vähäpukeisesta materiaalista.

Musica.ly on sovellus, jossa voi tehdä 15 sekunnin mittaisia musiikkivideoita sovelluksesta löytyvien kappaleiden tahtiin. Omaa ääntä ei voi käyttää, vaan videoita kuvataan hyylisynkaten tai tanssien kappaleen tahtiin. Toisten videoista voi tykätä ja kommentoida sovelluksessa. 

"Se on nyt ihan suosituin juttu"

Hanna Pärnänen tutustui Musica.ly-sovellukseen sukulaistyttönsä kautta. 9-vuotias tyttö oli vastikään yökylässä ja esitteli sovelluksen Hannalle.

– Hän näytti sovelluksen ja kertoi, että se on nyt se ihan suosituin juttu. Hänen koko kaveripiirinsä on siellä sovelluksessa. Siellä tehdään ihan kaikenlaisia videoita, musiikki- ja tanssivideoita, Hanna kertoo MTV Digille.

– Minulle tuli heti mieleen, että kukahan näitä näkee.

Tyttö pyysi Hannaa tekemään oman profiilin Musica.lyyn, jotta tämä voisi tykätä hänen videoistaan. Hannan mielestä se oli hyvä idean, sillä hän voisi nähdä mitä videoita nuori tyttö sovellukseen laittaa ja millaista keskustelua siellä käydään.

"Aika ilkeitä kommentteja"

Hanna sai kuitenkin yllättyä kommenttien raakuudesta. Hänen mukaansa sovellusta käyttävät pääasiassa 8–12-vuotiaat lapset. Musica.ly:n sivujen mukaan käyttö on kielletty kuitenkin alle 13-vuotiailta.

– Sovelluksen etusivulle tulee ehdotettuja videoita. Minulle on tullut vastaan suomalaisten, ihan satunnaisten ihmisten videoita ja olen niitä vähän selaillut ja katsellut. Olen huomannut, että kun lapset kommentoivat toistensa videoita ja kukaan ei valvo, niin siellä on aika ilkeitä kommentteja, Hanna sanoo.

Kommenteissa on esimerkiksi haukuttu idiootiksi ja noloksi. Hanna nosti Musica.ly:n esille ensi kerran suositussa vanhemmille suunnatussa Facebook-ryhmässä, kun huomasi lasten haukkuvan sovelluksessa lievästi kehitysvammaista poikaa, joka teki sovellukseen videoita ilolla.

"Nuoria ihmisiä alusvaatteissa tai yövaatteissa"

Haukkumisen ja kiroilun lisäksi Hannaa on huolestuttanut myös muunlainen sisältö.

– Olen nähnyt myös nuoria ihmisiä alusvaatteissa tai yövaatteissa. Pieni lapsi ei välttämättä ymmärrä, ettei sellaisia kannata laittaa nettiin.

Hanna on havainnut myös itsetuhoista materiaalia.

– Sovellus on parhaimmillaan hauska ja hyvä tapa ilmaista omaa luovuutta. Siinä on kuitenkin olemassa vaaroja, jos sitä ei valvota.

"Vaikka videon poistaisikin, se voi olla jo jollain tallessa"

Musica.lyssa voi ilmoittaa asiattomia sisältöjä ja kommentteja ylläpidolle. Sovellus on kuitenkin englanniksi, eivätkä Hannan mukaan välttämättä kaikki lapset ymmärrä tai hoksaa tätä mahdollisuutta ilmiantaa asiattomia kommentteja.

Hanna on ahkerasti ilmoittanut asiattomat kommentit sovelluksen ylläpidolle. Heti ilmoituksen jälkeen ne eivät kuitenkaan poistu.

Hannan mielestä olisikin hyvä idea, että vanhemmat tarkastaisivat, mitä lapset sovellukseen laittavat joko lapsen puhelimesta tai oman Musica.ly-tilin kautta.

– Sukulaistyttöni äiti tietää sovelluksen ja valvoo, mitä siellä on. Heillä on lasten kesken sellainen sopimus, että vanhemmat saavat käydä katsomassa videot läpi milloin vain. Sukulaistytölläni on myös suljettu profiili, eli hän voi hyväksyä, ketkä näkevät videot, Hanna selittää.

LUE MYÖS: Poliisi varoittaa netin "saalistajista" – älä tee tätä virhettä, jos lapsesi joutuu seksuaalisen houkuttelun kohteeksi

Hannan mielestä vanhempien kannattaisi käydä lasten kanssa myös iälle sopiva keskustelu internetin vaaroista.

– Kannattaisi keskustella siitä, millaisia videoita julkaisee, sillä niitä ei välttämättä saa ikinä enää pois. Vaikka videon poistaisikin, se voi olla jo jollain tallessa.

Samasta vaarasta on varoittanut myös poliisi.

Alle 10-vuotiaiden käytös on aiemminkin huolestuttanut sosiaalisessa mediassa. MTV kertoi viime vuonna poliisin havainnoista, joiden mukaan lapset ja nuoret esiintyvät videoilla ja livelähetyksissä yleensä esimerkiksi ”tanssimalla, riisuuntumalla, keimailemalla ja koskettamalla itseään tai toisiaan”.

Tuoreimmat aiheesta

Lapset