Lukija kysyi, minkälainen turvalaite lapselle kannattaa hankkia henkilöautokäyttöön – asiantuntija lyö pöytään niksit, joiden avulla matkanteko on turvallista

10:41img
Julkaistu 18.07.2020 11:03
Toimittajan kuva

Teppo Vesalainen

teppo.vesalainen(at)autoliitto.fi

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka lauantai. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot@mtv.fi.

Kysymys: Millainen turvalaite lapselle kannattaa hankkia henkilöautokäyttöön?

Vastaus: Lapsen turvalaitteiden laatu vaihtelee paljon. Hyväkään turvalaite ei toimi suunnitellusti, jos se on väärin asennettu. Myös lapsen oikea kiinnittäminen on keskeisessä roolissa.

Laissa edellytetään, että alle 135 senttimetriä pitkän lapsen on käytettävä lasten turvalaitetta. Tyypillisesti tuo pituus saavutetaan noin yhdeksän vuoden iässä.

Pääsääntöisesti perhe selviää kolmen eri turvalaitteen kanssa:

  • Turvakaukalo (noin vuoden ikään)
  • Turvaistuin (noin neljän vuoden ikään)
  • Turvavyöistuin (4–9-vuotiaille)

Uudet turvalaitteet ovat R129-säännön mukaisia. Myös vanhan, R44/04-säännön mukaisia turvaistuimia saa vielä myydä ja käyttää niin kauan kuin ne ovat käyttökelpoisia. Turvalaitteen valmistusajankohta löytyy nelinumeroisena numerosarjana sen rungosta. Sallittu käyttöaika on turvalaitekohtainen, yleensä 5–7 vuotta. 

Perehdy testituloksiin

Autoliitto julkaisee eurooppalaisten auto- ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä toteuttamaa turvaistuintestiä, jossa annetaan arvosanat kolariturvallisuudesta, käytettävyydestä, istuinmukavuudesta ja kemikaalikuormituksesta. 

Turvallisuuden kannalta vakavimpia ovat rakenteelliset heikkoudet, joiden johdosta istuin tai sen telakka saattavat irrota kolaritilanteessa. Käytön vaikeus tai puutteelliset ohjeet lisäävät väärinasentamisen riskiä – niin istuimen kuin lapsenkin osalta.

Testin tuloksiin tutustuminen on hyvä tapa aloittaa sopivan turvalaitteen etsintä. Hyvä nyrkkisääntö on hankkia omaan käyttötarkoitukseen parhaiten sopiva turvalaite, joka on saanut testissä mieluiten erinomaisen tai hyvän arvosanan.

Heikon tai välttävän arvosanan saaneet jättäisin suosiolla ostamatta.

Asenna turvalaite oikein

Lapsen pää painaa suhteessa muuhun kehoon paljon ja niska on varsin herkkä. Selkä menosuuntaan matkustaessaan lapsen pää tukeutuu hyvin selkänojaan eikä näin pääse heilahtamaan ja kuormittamaan niskaa kohtuuttomasti. Lasta tulisikin kuljettaa selkä menosuuntaan vähintään kolmevuotiaaksi saakka, mielellään pidempäänkin. Se, että lapsi joutuu pitämään jalkoja hieman koukussa, ei ole syy kääntää istuinta.

Olennaiset tiedot turvalaitteen kiinnittämistä varten löytyvät auton ja turvalaitteen käyttöohjeista sekä turvalaitevalmistajan nettisivuilta.  

Autokohtaisia eroja on paljon: Esimerkiksi joissain tila-autoissa on jalkatilassa, maton alla, säilytyslokero. Jos kannen päälle tukee Isofix-telakan tukijalan, pääsee se painumaan hätäjarrutuksessa tai törmäyksessä kannen läpi ja johtaa pahimmillaan istuimen irtoamiseen. Juuri tämän vuoksi on tärkeää, että noudatetaan ohjeistuksia.

Ratkaisu voi olla säilytyslokeron kannen avaaminen ja tukijalan tukeminen lokeron pohjalle tai hyväksytty täyte kyseiseen lokeroon.

Nykyään varsin yleisen Isofix-kiinnitysjärjestelmän etuna on, että istuimen väärinkiinnittämisen mahdollisuus pienenee. Isofixeillä kiinnitetty istuin pysyy paikallaan myös tyhjänä.

Kiinnitä lapsi turvalaitteeseen huolellisesti

Lapsella ei ole kykyä arvioida, onko hän turvalaitteessa tukevasti tai turvallisesti – se on aikuisen tehtävä. Tutustumalla käyttöohjeen avulla säätöihin ja huolehtimalla, että ne ovat lapselle sopivat, luodaan hyvät lähtökohdat turvallisuudelle ja matkustusmukavuudelle. Ennen lapsen laittamista turvalaitteeseen pitää varmistaa, ettei lapsen alle jää mitään sinne kuulumatonta. Esimerkiksi lelu tai vastaava ei tunnu mukavalta selän tai pyllyn alla, lyhyelläkään matkalla. 

Lapsi on kiinnitettävä turvavöillä tiukasti turvalaitteeseen. Jos vyöt ovat liian löysässä, ei istuin toimi suunnitellusti ja lapsi saattaa pahimmillaan lentää pois turvalaitteesta.

Olennaista on myös varmistaa vetämällä, että turvalaitteen vöiden solki on varmasti lukittunut kunnolla. Välillä solki kyllä naksahtaa, mutta sen alapuolella saattaa olla joku vaate sen verran välissä, ettei solki lukkiutunutkaan kunnolla vaan irtoaa vetäisyn voimasta.

Selkä menosuuntaan matkustavaa lasta kuljetettaessa suosittelen käyttämään takaistuimen pääntukeen kiinnitettävää peiliä, jonka kautta pystyy auton omaan taustapeiliin vilkaisemalla varmistamaan, että lapsella on kaikki hyvin.

Hyvä turvalaite:

  • Turvaistuintestissä erinomainen tai hyvä arvosana
  • Lapselle oikean kokoinen
  • Autoon sopiva:
    • Käyttö sallittu juuri kyseisessä autossa
    • Käyttö sallittu juuri kyseisellä istuinpaikalla.
    • Auton ovi menee hyvin kiinni turvalaitteen ollessa asennettuna
    • Turvalaitepaikan edessä olevalle istuimelle jää riittävästi tilaa
    • Turvalaite ei jätä kohtuutonta katvetta kuljettajan paikalta takaviistoon katsottaessa.
    • Istuimen asentaminen onnistuu esimerkiksi isovanhempien autoon, jos sille on tarvetta.
  • Ei ole liian vanha
  • On helppo asentaa oikein
  • Lapsi on helppo kiinnittää istuimeen
  • Istuimen mukana tulevat selkeät käyttöohjeet

Turvalaitteen käyttö

  • Tutustu ohjeistuksiin ja noudata niitä
  • Asenna istuin autoon huolellisesti
  • Säädä istuin lapselle sopivaksi
  • Käytä lapsen kokoon ja kehitysvaiheeseen kuuluvia istuimen lisäosia (esimerkiksi vauvapesä, pääntuki jne.)
  • Kiinnitä lapsi istuimeen huolellisesti

teppoboksi teppo vesalainenMTV Uutiset

Lue myös: Käytetyn auton ostamisessa kannattaa olla tarkkana, näin varmistat, ettei auto ole ihan pommi – koeajon aikana tätä radioon liittyvää virhettä ei kannata tehdä

Tuoreimmat aiheesta

Teppo Vesalainen