Tiedätkö, millainen turvaistuin lapselle kannattaa oikeasti hankkia? – Tällaisen istuimen asiantuntija jättäisi ehdottomasti ostamatta

10:41img
Näin käytät turvakaukaloa oikein ja varmistat lapsesi turvallisuuden.
Julkaistu 24.05.2019 17:56
Toimittajan kuva

Teppo Vesalainen

teppo.vesalainen(at)autoliitto.fi

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka perjantai. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi.

Kysymys: Millainen turvaistuin lapselle kannattaa hankkia?

Vastaus: Ennen istuimen hankintaa on syytä tutustua turvaistuintesteihin. Aina ei ole tarpeen ostaa testivoittajaistuinta vaan erinomaiseen tai hyvään testitulokseen yltäneistä istuimista voi valita omasta mielestä tarkoituksenmukaisimman. Testeissä välttävän tai heikon arvosanan saaneet istuimet sen sijaan unohtaisin.

Kaikki Suomessa myytävät turvaistuimet ovat E-hyväksyttyjä, eli ne täyttävät vähimmäisvaatimukset, jotka EU-alueelle on säädetty. Ulkomaisista nettikaupoista ostettaessa tästä ei välttämättä ole takeita. Uusimman ECE R129-säännön mukaiset turvaistuimet määrittelevät istuimen soveltuvuuden lapselle tämän iän ja pituuden mukaan. Ne ovat myös sivutörmäystestattuja.

I-Size on ECE R129 -säännön alainen yhdenmukaistamisjärjestelmä. I-Size –standardin mukaiset istuimet sopivat kaikkiin iSize-autoihin, joita on markkinoilla kuitenkin vielä varsin vähän. I-Size–istuimessa on aina ISOFIX-kiinnitys, jolloin istuimen väärinkiinnittämisen mahdollisuus on pienempi ja myös tyhjänä oleva istuin pysyy autossa kiinni eikä paiskaudu etupenkeillä istuvien niskaan. Mikäli autossasi on ISOFIX-kiinnitysjärjestelmä, mutta se ei kuitenkaan ole iSize-auto, varmista istuimen soveltuvuus kyseiseen autoon turvaistuinvalmistajan nettisivuilta.

Istuimen on oltava myös lapselle sopivan kokoinen. Kun istuin käy pieneksi, on hankittava uusi, kyseiseen elämäntilanteeseen paremmin soveltuva vaihtoehto: turvakaukalo –> turvaistuin –> turvavyöistuin.

Uusien 3 way fix -telakoiden myötä pienten lasten kuljettaminen on mahdollista myös makuuasennossa, lapsen kylki ajosuuntaan, tätä tarkoitusta varten suunnitelluissa istuimissa. Tämä vaikuttaisi testituloksien valossa olevan varsin turvallinen kuljetustapa. Toki myös selkä menosuuntaan olevista istuimista löytyy hyviä vaihtoehtoja vauvaikäiselle.

Kylki menosuuntaan istuimestakin siirrytään lasta kuljettamaan istuvammassa asennossa, selkä menosuuntaan, istuimen käytyä pieneksi. Selkä menosuuntaan kuljettamista jatketaan niin kauan, kuin se on lapsen koko huomioon ottaen mahdollista, käytännössä vähintään kolmeen ikävuoteen saakka. Se, että lapsen polvet ovat koukussa, ei tarkoita sitä, että istuinta pitäisi vielä kääntää kasvot menosuuntaan.

Lue myös: Milloin lapsi ei enää tarvitse turvaistuinta? Tässä menee lakiinkin kirjattu raja – eikä siitä saa joustaa edes "karkkipäivänä"

Asianmukaisen lapsen turvalaitteen mukana tulee aina käyttöohje. Tutustu myös autosi käyttöohjekirjaan ja varmista, asettavatko esimerkiksi auton omat turvalaitteet tai muut rakenteet joitain rajoituksia lastenistuinten sijoitteluun tai asentamiseen. Esimerkiksi joissakin tila-autoissa on takaistuimen jalkatilassa kannelliset säilytyslokerot, jotka edellyttävät erityistoimenpiteitä käytettäessä tukijalallista istuinta. Usein autonvalmistajan ohjeistuksena on säilytyslokeron kannen avaaminen ja turvaistuimen tukijalan tukeminen lokeron pohjalle.

Uskaltaako turvaistuimen ostaa käytettynä?

Lapsiperheiden käytössä olevat varusteet vaihtavat omistajaa nopeasti erilaisten nettimyyntipalstojen ja kirpputorien kautta. Monesti tarjolla on vähän käytettyä ja uudenveroista tavaraa todella edullisesti. Käytettynä ventovieraalta hankitun istuimen historiasta ei voi milloinkaan olla täysin varma. Ehjältä näyttävä istuin on saattanut olla kolarissa ja vaurioitua.

Oman perheen tai luotettavan tuttavan käytössä aiemmin ollutta istuinta voi toki hyödyntää. Tällöin on huolehdittava, että istuimen mukana saa alkuperäisen käyttöohjeen. Käyttöohjeeton lasten turvalaite on kuin auto ilman huoltokirjaa – siis epäilyttävä, jonka jättäisin ehdottomasti ostamatta.

Ostopäätöstä tehdessään kannattaa huomioida, että istuimen vanhetessa sen materiaalit, esimerkiksi muoviosat, saattavat haurastua. Eri istuimien maksimikäyttöajat vaihtelevat. Tiedon oman istuimesi maksimikäyttöajasta saat selville maahantuojalta tai jälleenmyyjältä. Istuimen valmistusvuosi selviää käyttöohjeesta tai istuimen rungosta.

Varmista, että turvaistuin mahtuu autoon

Sovita istuinta autoon jo ennen ostopäätöksen tekoa. Varmista, että istuin mahtuu autoon ongelmitta ja että auton ovi menee kiinni istuimen ollessa kiinnitettynä. Nettikaupasta ostettaessa sovittaminen omaan autoon ei ole mahdollista. Siksi suosittelenkin istuimen hankkimista liikkeestä tai ainakin sovittamista siellä.

Turvaistuimen paikka on takaistuimella. Kun istuinta sovitetaan autoon, kannattaa kiinnittää huomiota myös etuistuimen asentoon. Moni turvalaite tarvitsee paljon tilaa ja pakottaa näin vetämään etupenkin melko eteen – tietyissä autoissa jopa niin eteen, että etuistuimella matkustaminen on vaikeaa. Tämä asia kannattaa pitää mielessä valittaessa autoa lapsiperheen käyttöön.

Lapsen kiinnitys istuimeen

Hyväkään lapsen turvalaite ei toimi suunnitellulla tavalla, mikäli istuin on kiinnitetty autoon väärin tai lapsi on kiinnitetty istuimeen huolimattomasti. Onkin ehdottoman tärkeää, että kaikki lasta istuimeen laittavat aikuiset perehtyvät sekä istuimen että auton käyttöohjekirjoihin huolellisesti. Istuimessa tai autossa saattaa olla sellaisia toimintoja, säätöjä, osia tai huomioitavia asioita, jotka jäävät ilman käyttöohjekirjaan perehtymistä huomaamatta.

Useassa istuimessa on erillinen muotoiltu vauvapesä, jonka tehtävä on estää pienen vauvan pään heiluminen sivusuunnassa ja loiventaa istumiskulmaa. Sama asia varmistetaan osassa istuimia erillisellä pääntuella ja vauvan pyllyn alle tulevalla, irrotettavalla, istuimen mukaisesti muotoillulla tyynyllä.

Lue myös: Oletko kantanut lasten turvaistuina väärin? Näin se kuuluisi tehdä

Lapsi on kiinnitettävä istuimeen tiukasti istuimen turvavöillä. Liian löysässä olevat vyöt mahdollistavat lapsen putoamisen pois istuimesta onnettomuustilanteessa. Erityisen ongelmallista on vöiden saaminen riittävän kireälle talvella, koska lapsella on päällään usein paksu toppapuku. Ongelma on ratkaistavissa niin sanotun lämpöpussin avulla. Lämpöpussi on usein ostettava turvakaukaloon lisävarusteena. Lämpöpussissa istuimen turvavyöt tulevat pussin sisään. Sen ansiosta lapsi voidaan laittaa istuimeen ilman paksuja toppavaatteita ja saadaan kiristettyä turvavöillä tukevasti istuimeen. Lopuksi lämpöpussi vedetään kiinni, jolloin lapsi säilyy lämpimänä sen sisällä.

Myös istuimen turvavöiden korkeus on säädettävä oikein. Olkahihnojen on tultava selkänojan läpi lapsen hartian tasolta. Liian alhaalla oleva vyö jää lapsen alle ja liian ylhäällä oleva vyö mahdollistaa lapsen luiskahtamisen vyön alta.

Hyvässä turvakaukalossa on myös integroitu aurinkolippa estämässä auringon häikäisyä. Usein näkee samaan tarkoitukseen käytettävän takasivuikkunoihin kiinnitettäviä imukuppiverhoja. Ne saattavat kuitenkin aiheuttaa vaaraa kylkikolaritilanteessa, auton turvaverhojen lauetessa. Näin kyseisen ominaisuuden integroiminen turvakaukaloon on varsin toimiva idea.

Lue myös: Oletko tuore vanhempi? Nämä asiat sinun tulee tietää lapsen turvakaukalosta ja sen käyttämisestä

teppoboksi teppo vesalainen

Tuoreimmat aiheesta

Autot