Lukkojätti pelasi aikaa, kunnes KRP iski – asiakirjat paljastavat "Magnus Nilssonin" ja Abloyn viestittelyn

10:17imgMTV:n rikostoimittajat keskustelivat Abloyn kiristysyrityksestä Huomenta Suomessa.
Julkaistu 06.06.2024 06:00(Päivitetty 06.06.2024 09:59)
Toimittajan kuva
Miikka Hujanen

miikka.hujanen@mtv.fi

Lukituskonserni Assa Abloyn kiristämisestä syytetty veljeskolmikko kävi pitkän sähköpostikirjeenvaihdon yhtiön kanssa, mutta tosiasiassa Abloy pelasi vain aikaa.

Epäillyn kiristäjän ja Abloyn välinen viestinvaihto käy pääpiirteittäin ilmi poliisin kirjaamasta tutkintailmoituksesta ja salassa pidettäväksi määrätyn esitutkintapöytäkirjan johdannosta.

Sen mukaan tapaus alkoi siitä, kun nimimerkkiä Magnus Nilsson käyttänyt taho kertoi löytäneensä keinon avata Abloyn ammattikäyttäjille tarkoitetun lukitusratkaisun ilman avainta. Hän lähestyi asiassa suoraan lukkokonsernin toimitusjohtajaa marraskuussa 2021.

Syytettyjen käräjäoikeudelle toimittamista vastauksista käy ilmi, että Nilssonin mukaan hän kertoi jo alusta asti käyttävänsä nimimerkkiä.

Joulukuussa Nilsson toimitti vielä videoklipin todisteena siitä, että hänen luomansa avauskeino toimii. Tässä yhteydessä Nilsson ei ole vielä esittänyt vaatimuksia tai ehdotuksia rahallisesta korvauksesta, vaan video lähetettiin maksutta.

Viestinvaihto jatkui kevään 2022 aikana. Abloyssa kiinnitettiin huomiota siihen, että Nilssonina esiintynyt taho oli haluton tapaamiseen tai puhelin- tai videoneuvotteluun ennen kuin osapuolet pääsivät sopimukseen siitä, onko minkäänlainen yhteistyö mahdollinen.

Aluksi viestinvaihto on Abloyn mukaan mennyt tavanomaisen protokollan mukaan, jolloin Nilssonille kerrottiin, minkälaisia palkkioita ja korvauksia yritys yleensä maksaa ulkopuolisesta konsultointityöstä. Huhtikuussa se tiedusteli Nilssonilta, minkälaisen korvauksen tämä odotti saavansa.

Ylimitoitettu korvaus

Kuun lopussa Nilsson vastasi esittämällä 37 miljoonan euron suuruista kertakorvausta. Lisäksi mahdolliselle pidempiaikaiselle yhteistyölle pitäisi määrittää erillinen palkkio.

Abloyssa summaa pidettiin rajusti ylimitoitettuna. 

Nilsson jatkoi viestittelyä vielä kesäkuussa varmistellen, ovatko hänen viestinsä menneet perille. Abloy vastasi viestiin. Yhteydenpito katkesi Abloyn näkökulmasta toistaiseksi siihen, vaikka yhtiö vastasikin Nilssonin viesteihin vielä myöhemmin.

Nilsson ei tästä lannistunut. Sen sijaan hän yritti tavoitella koko konsernin hallituksen jäseniä vielä heinäkuussa.

Lue myös: Syyte: Veljestrio uhkasi paljastaa, miten Abloyn lukot saa auki ilman avainta – yksi 37 miljoonaa vaatineista on ex-poliisi

Hän kertasi tekemiään havaintoja, edellisiä keskusteluja ja sitä, että oli ehdottanut 37 miljoonan euron maksua. Se suoritettaisiin hänen löytöjensä validoinnin ja riskientarkistusprosessin jälkeen. Nilsson esitti myös laatimiaan riskiarvioita ja skenaarioita.

Lopuksi Nilsson ilmoitti, että odottaa henkilökohtaista vastausta viimeistään 1.8.2022. Sitä ei koskaan tullut.

Abloy pelasi aikaa

Nilsson yritti uudelleen vielä marraskuussa.

Hän kertoi julkaisseensa Youtubessa kaksi yksityistä videota, jossa hän näyttää luomiaan lukkojen manipulointikeinoja. Hän kertoi antavansa Abloylle tammikuun 1. päivään asti aikaa, ennen kuin julkaisee videot kaikkien nähtäville.

Tässä yhteydessä Nilsson kertoi peruvansa tarjouksensa ja luopuvansa palkkion tai korvauksen pyytämisestä.

Tähän viestiin Abloy reagoi toteamalla, että videoiden julkaiseminen ei ole kenenkään edun mukaista. Abloyssa koettiin, että Nilsson esitti uhkavaatimuksen.

Nilssonin ja Abloyn välinen viestinvaihto jatkui vielä joulukuussa, kunnes Abloy ilmoitti 23. joulukuuta palaavansa asiaan lomakauden päätyttyä 9. tammikuuta. 

Samalla se painotti, etteivät neuvottelut jatku, mikäli videot julkaistaan ennen sitä. Nilsson kertoi suostuvansa tähän.

Poliisin kuulusteluissa Abloyn edustajat kertoivat pelanneensa aikaa, jotta Keskusrikospoliisi ehtisi saada Nilssonin kiinni.

Ex-poliisi lähetti "Nilssonin" viestit

KRP teki kiinnioton tammikuun alussa. 

Nimimerkki Nilssonin takaa paljastui veljeskolmikko, joista jokaisella on taustaa lukitusalalta. Syyttäjä vaatii heille 1,5–2 vuoden vankeusrangaistuksia törkeän kiristyksen yrityksestä. 

Veljekset kiistävät syytteen. Heidän mukaansa he eivät kiristäneet Abloylta rahaa vaan yrittivät neuvotella palkkiosta yrityksen kanssa.

– Kiistämisen peruste on se, ettei tuoteturvallisuusvian havaitseminen ja osoittaminen voi olla rikos. Palkkiosta on käyty neuvotteluja, jotka Abloy on tulkinnut kiristyksen yritykseksi, toteaa MTV Uutisille asianajaja Kari Eriksson, joka edustaa yhtä veljeksistä.

Veljesten mukaan palkkiopyyntö ei ollut yhteydessä siihen, että he kertoivat julkaisevansa videot.

– He halusivat vain tuoda turvallisuushaitan julkiseen tietoisuuteen.

Veljekset kertoivat asiasta poliisin kuulusteluissa yhteneväisesti. 

Vanhin veljeksistä oli kehittänyt Abloyn lukon avaamiseen käytetyn keinon. Keskimmäinen veljes avusti nuorinta teknisen sanaston ja yhteydenpidossa käytettyjen laitteiden hankkimisessa. Viestien lähettäjäksi paljastui nuorin, 41-vuotias, poliisitaustainen veli. 

Veljekset perustelivat tätä sillä, että tällä oli osaamista neuvotteluista liike-elämässä aiemmista työtehtävistään. Toinen syy oli se, että hänellä oli poliisitaustansa vuoksi osaamista siitä, millainen toiminta on laillista ja miten asia tulisi hoitaa oikein.

Ex-poliisi totesi kuulusteluissa, että mikäli neuvottelut olisivat johtaneet sopimukseen Abloyn kanssa, olisi kaikki hoidettu lainmukaisesti, oikein ja omia henkilöllisyyksiä käyttäen.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus käsittelee asiaa parhaillaan.

Juttua muokattu 6.6. kello 9.30. Täsmennetty useita kohtia. Nilsson ei vielä joulukuussa toimittamansa videon yhteydessä esittänyt ehdotuksia tai vaatimuksia rahallisesta korvauksesta. Täsmennetty, että yhteydenpidon lopettaminen oli Abloyn näkökulma asiaan. Videoiden lataamisen yhteydessä Nilsson kertoi luopuvansa rahallisista vaatimuksistaan.

Lue myös: Abloy kodeille kiristysyrityksestä: Älkää olko huolissanne – "paskamyrskystä" puhuneet veljekset vaativat miljoonia, tai lukot aukeavat

Kommentti: Jo Turun hiippari -kohu nosti esiin Abloyn lukkojen turvapuutteet – oikeus määräsi tuolloin lukkosepän hiljaiseksi

Tuoreimmat aiheesta

Rikosepäilyt