Luku selvillä: Näin paljon tehokkaammin omikron leviää kuin delta – taustalla yksi merkittävä syy

Alustavat tutkimustulokset vahvistavat aiempia epäilyjä. Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.

Kaksi asiaa kävi varsin nopeasti selväksi, kun koronaviruksen omikronmuunnos alkoi levitä kulovalkean tavoin ympäri maailmaa.

Ensinnäkin omikron on aikaisempia koronaviruksia tehokkaammin tarttuva. Toisekseen se ei aiheuta suhteellisesti yhtä paljon vakavia tautitapauksia kuin esimerkiksi delta.

Nyt tartuttavuusarviolle on saatu tukea alustavista tutkimustuloksista. Tutkijat nimittäin kävivät läpi liki 12 000 tanskalaista taloutta joulukuun puolivälissä ja heille selvisi, että omikron on 2,7–3,7 kertaa tartuttavampi kuin delta.

Viruksen leviämiskyky voi johtua monista asioista. Näitä ovat esimerkiksi sen kyky tarttua soluihin tai viipymisaika ilmassa.

Tanskalaistutkimuksen mukaan omikron pärjää deltaa paremmin lähinnä yhdestä syystä:

– Löydöksemme vahvistavat sen, että omikronin leviävyys pääasiassa selittyy sen kyvyllä vältellä immuniteettia, tutkijat toteavat.

Tutkijoiden mukaan omikron kiertää deltaa paremmin koronarokotettujen ihmisten immuunisuojan.

Suojan koronaa vastaan voi saada myös sairastamalla taudin. Tutkimus ei ottanut kantaa omikronin kykyyn kiertää näin saatua immuniteettia.

Tutkimuksessa myös selvisi, että koronarokotteen tehosteannoksen saaneet levittivät koronavirusta heikommin kuin muut tartunnan saaneet variantista riippumatta.

Aiemmin uutisoitiin, että syy omikronin vaarattomuuteen esimerkiksi deltamuunnokseen nähden näyttäisi olevan se, että omikron todennäköisemmin tarttuu kurkkuun kuin keuhkoihin. Kurkkuun pesiytyminen tekee viruksesta myös tehokkaammin tarttuvan.

Lue myös:

    Uusimmat