Omikron: Virusmuunnoksesta paljastui ominaisuus, joka tekee siitä äärimmäisen tarttuvan, mutta edeltäjiään vaarattomamman

Tutkijat ovat mahdollisesti selvittäneet syyn sille, miksi omikron Englannista ja Skotlannista saatujen alustavien tietojen mukaan on noin 40–60 prosenttia vaarattomampi kuin koronaviruksen aiemmat muunnokset. Asiasta kertoo The Guardian.

Syynä omikronin vaarattomuuteen esimerkiksi deltamuunnokseen nähden näyttäisi olevan se, että omikron todennäköisemmin tarttuu kurkkuun kuin keuhkoihin.

Tämänkaltaiseen tulokseen on päädytty peräti kuudessa tutkimuksessa, The Guardian kirjoittaa. Huomioitavaa kuitenkin on, etteivät tutkimustulokset ole vielä vertaisarvioituja. Neljä tutkimuksista on julkaistu jouluaaton jälkeen.

– Asian ydin on se, että omikron näyttää tarttuvan tehokkaammin ylempiin hengitysteihin, professori Deenan Pillay Lontoon yliopistosta sanoo.

Jos virus taas tarttuu tehokkaasti keuhkoihin, niin se on ihmiselle vaarallisempi.

Omikronin kurkkuun tarttumisen toinen merkittävä seuraus on se, että kurkkuun pesiytyminen tekee viruksesta myös tehokkaammin tarttuvan.

– Alustavasti näyttää siltä, että tämä on hyvä uutinen. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että voimme laskea puolustuksemme. Jos on riskiryhmässä, niin seuraukset eivät silti ole hyvät. Omikron on aiheuttanut kuolemantapauksia. Kaikki eivät voi repiä maskeja naamaltaan ja juhlia, toteaa omikronia tutkiva professori James Stewart Liverpoolin yliopistosta.

Lue myös:

    Uusimmat