Suuren lumikuorman aiheuttama vaara rakennuksille ei välttämättä poistu, vaikka lumen syvyys pienenee talojen katoilla silmämääräisesti arvioituna, varoittaa Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.
Hänen mukaansa lumi tasakatoilla vain tiivistyy, jos sataa vettä. Lumen paino kasvaa siten sateen verran.
– Voi tulla väärä kuvitelma, että kaikki on ohi, vaikka tilanne huononee edelleen, Vehviläinen muistuttaa.
Hänen mukaansa tilanne on vaarallinen Itä- ja Pohjois-Suomessa. Kymmenen hallin katto on sortunut lumikuorman alla. Lisäksi kolmen omakotitalon kuistit tuhoutuivat torstaina Rovaniemellä katoilta pudonneen lumen painosta.
Eniten kattoja on romahtanut varastorakennuksista, mutta joukossa on vaarallisempiakin tapauksia.
– Siellä on sellaisia kattoja, joiden alla olisi voinut olla enemmän ihmisiä, Vehviläinen kertoo.
Vaarallinen onnettomuus uhkasi keskiviikkona Iisalmessa, kun kalustehallin katto sortui. Torniossa puolestaan romahti vapaa-ajan hallin katto pari viikkoa sitten.
Vehviläisen mukaan tilanne on tällä hetkellä heikko Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa. Myös Pohjois-Pohjanmaalla lumikuormat ovat tavallista suurempia. Etelä-Suomessa lumet ovat jo suureksi osaksi sulaneet katoilta.
Tavallisesti omakotitalojen ja muiden pientalojen katot kestävät lumikuorman, mutta Rovaniemen tapaukset osoittavat, että kuistit ovat vaarassa.
Henkilövahinkoja korvataan
Tapaturmavakuutuskeskuksen viestintäpäällikkö Sanna Sinkkilä kertoo, että mahdollisia henkilövahinkoja korvataan työtapaturmina, jos katto romahtaa töissä olevien henkilöiden päälle. Vapaa-ajan vakuutuksissa on sama tilanne.
– On tapaturman tunnusmerkit täyttävä tilanne, kun katto romahtaa päälle, Sinkkilä sanoo.
Mahdollista on saada korvauksia myös vastuuvakuutuksista.
Aineellisia vahinkoja korvataan harvoin
Sen sijaan aineellisia vahinkoja korvataan harvoin. Finanssialan johtava asiantuntija Petri Mero kertoo, ettei lumesta johtuva katon romahdus ole korvattava vahinko vaan huollon laiminlyönti.
– Lumi pitää vakuutusehtojen mukaan poistaa. Meillä on lähtökohtana Suomessa, että katot kestävät lunta, Mero sanoo.
Vakuutus ei korvaa silloinkaan aineellisia vahinkoja, vaikka katon romahdukseen vaikuttaa suunnitteluvirhe kuten Laukaan suurta huomiota herättäneessä onnettomuudessa vuonna 2013.
Meron mukaan korvauksia voi kuitenkin saada sellaisessa tilanteessa, jossa Suomeen iskee niin kova lumimyräkkä, ettei lunta kerta kaikkiaan ehdi ottaa katolta pois.
– Täytyy muistaa, että jokainen vahinko tutkitaan erikseen. Tehdään vahinkotarkastus, jossa peilataan olosuhteita, missä vahinko on tapahtunut.