Täysin poikkeuksellinen ruuhka sairaalassa: Kirurgi soitti paikallislehteen, jotta ihmiset eivät kiipeäisi katolle – paljon murtumia ja yksi halvaantuminen

1:48img
Märkä lumi uhkaa varsinkin suurten hallien kattorakenteita.
Julkaistu 18.02.2019 05:46

Mirja Kolttola

mirja.kolttola@mtv.fi

Pohjois-Karjalan Keskussairaalaan on runsaan lumitilanteen myötä tullut tällä viikolla kymmenkunta potilasta, jotka ovat tippuneet katolta pudotettuaan lunta. Putoamiset ovat aiheuttaneet vakavia murtumia ja jopa halvaantumisen.

Kirurgi Ville Vänni kertoo, että yleensä heillä leikataan suunnilleen kymmenen lantionmurtumaa vuodessa. Tällä viikolla lantionmurtumia on tullut viisi. Leikkauksessa on ollut myös reisi-, lonkka- ja säärimurtumia, yksi rintakehävamma ja joitakin rankamurtumia.

Lue myös: Suojasää ja sateet kasvattavat katon lumikuormaa – huolehdi turvallisesta lumen pudotuksesta

Osa lumenpudottajista on selvinnyt säikähdyksellä, mutta toiset on lähetetty yliopistolliseen sairaalaan leikattaviksi. Leikkausjono saadaan purettua ensi viikolla, jos uusia putoamisia ei tule.

Sairaala täyttyi murtumista

Ruuhkahuippu on ollut niin poikkeuksellinen, että sairaalan täytyttyä Vänni soitti itse Karjalaisen toimitukseen ja pyysi paikallislehteä kertomaan ihmisille, ettei omakotitalojen katoille tarvitse kiivetä.

– Yksikin näistä on liikaa, koska eiväthän omakotitalon katot sorru. Omakotitalon katon korjaaminen on helpompaa ja turvallisempaa kuin lantion korjaaminen.

Vammat voivat olla niin vakavia, että ne johtavat eläköitymiseen tai pysyvään toimintakyvyn häviämiseen.

Omakotitalon katto ei sorru

Vännin mukaan kaikki henkilöt ovat olleet yksityishenkilöitä, jotka ovat putsanneet yksityisomistuksessa olevien talojen kattoja. Heistä kaikki ovat miehiä. Ikä vaihtelee keski-iästä reippaastikin ylöspäin.

– Uutisissa on varoteltu siitä, että katoilta pitää pudottaa lunta, mutta ymmärtääkseni se tarkoittaa tällaisia matalakattoisia, pinta-alaltaan isoja hallirakennuksia, maneeseja ja muita. Tällaisista jyrkistä omakotitalon katoista, etenkin peltikatoista, lumi lähtee liukkaasti ja ukko siinä mukana.

– Putoamismatka on kuitenkin niin iso, että eriasteisia vammoja yleensä syntyy, enemmän tai vähemmän, Vänni sanoo.

Vaikeimpia katolta putoamisesta syntyviä vammoja ovat rankamurtumat ja lantionmurtumat, joihin liittyy halvaantumisia. Sen lisäksi voi tulla raajamurtumia, jotka yleensä pystytään kuntouttamaan, mutta näidenkin kohdalla työkyvyttömyys ja hoito voi kestää kuukausia.

– Säärimurtumista, joita meillä on nyt muutama odottamassa leikkausta, toipumisaika on kolmesta kuuteen kuukautta.

Myös yläraajoja murtuu, mutta tällä kertaa ylärajaamurtumia on ollut vähemmän. Vänni ei osaa sanoa tähän syytä.

– Sieltähän tullaan aina sattumanvaraisessa asennossa alas.

Kallista leikkiä elämällä

Kirurgi muistaa samanlaisen huipun olleen vuonna 2010, kun erään pakkasjakson jälkeen uutisissa oli kehotettu puhdistamaan kattoja. Silloin yhden päivänä aikana tuli viisi kaularankamurtumaa.

Lue myös: Lumen pudotuksen hyödyt, riskit ja vastuu

Väärinkäsitys on ollut yleinen myös muualla Suomessa. Lunta ei pitäisi mennä pudottamaan katolta omin päin.

– Tietenkin nämä lukumäärät ovat sinänsä pieniä, mutta yhden tällaisen murtuman hinta on kymmeniä tuhansia euroja. Ja siihen liittyvä inhimillinen tragedia on vältettävissä sillä, että sinne katolle ei mennä.

Ympäristökeskuksen mukaan omakoti-, pari- ja rivitalot eivät kuulu riskikohteisiin kattojen lumikuorman kestävyyden osalta, mutta katolta putoava lumi voi aiheuttaa vaaraa.

Tuoreimmat aiheesta

Lumi