Lähes koko Suomea on hellinyt poikkeuksellisen upea kevät, kun lämpöasteet ovat kohonneet monin paikoin hellelukemiin. Mitä helmikuun lumimyräkässä Suomeen saapunut pandakaksikko on tuumannut suomalaisesta hellejaksosta?
Ähtärin pandat Lumi ja Pyry on totuttu näkemään villinä lumileikeissä. Lämpöä on piisannut jopa niin paljon, että moni ihminenkin on kokenut toukokuisen sään tukalaksi. Pandan paksu karvapeite vaikuttaa olevan omiaan raisuihinkin leikkeihin pakkasessa. Pandahoitaja Anna Palmroth kuitenkin vakuuttaa, etteivät lämpimätkään säät ole pandoille vieraita – ei edes tänä keväänä koettu poikkeuksellisen nopeasti alkanut ja koviin lämpöasteisiin noussut hellekeli.
– Siellä päin Kiinaa, mistä nämä kaverit ovat kotoisin, kevät taittuu lämpimäksi hyvin nopeasti, eli pandat ovat tottuneet rytinällä tulevaan kevääseen, Palmroth sanoo.
– Lämpimällä kelillä pandat käyvät uimassa ja istuskelemassa vedessä enemmän kuin viileämpinä päivinä.
Palmroth muistuttaa, että pandoilla on sisätarhoissa hyvä ilmastointi, jonka avulla sisätilat pysyvät kovallakin helteellä viileämpänä. Pandat saavat kulkea sisä- ja ulkotarhojen välillä vapaasti, joten ne voivat valita mieluisan paikan sään mukaan.
Tarhojen tapahtumia voit seurata suorana miljoonayleisön keränneen pandaliven kautta. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.
Pandalive
Selkeät vuodenajat parasta pentuhaaveille
Pandat eivät nuku talviunta, joten niiden luontaisessa käytöksessä ei ole suurtakaan eroa eri vuodenaikoina. Pandat elävät luonnonoloissa Kiinassa korkeassa vuoristossa, jopa 4000 metrin korkeudessa. Siellä ne ovat tottuneet lumeen ja kylmyyteen, mutta myös vuodenaikojen vaihteluun.
Suomen neljä vuodenaikaa ja luminen talvi olivatkin yksi valttikortti siinä, että pandat saatiin Kiinasta tänne. Ähtärin mukaan he tarjoavat pandoille laajimmat luonnonmukaiset tilat Kiinan ulkopuolella.
Toiveissa on, että Ähtärissä pandat voisivat innostua lisääntymisestä valon ja kevään myötä. Se ei tapahdu vielä nyt ensimmäisenä keväänä, mutta seuraavalle keväälle on jo ladattu suuret toiveet.
Tutkimushuoneessa seurataan pandojen hormonitoimintaa erilaisten näytteiden avulla otollisen lisääntymisajan havaitsemiseksi. Se on tärkeää, sillä uros ja naaras parittelevat yleensä huhti-toukokuussa ja naaraan kiima saattaa kestää vain 48 tuntia.
Lämpöä piisaa tulevinakin päivinä
Poikkeuksellisen lämpimät lähipäivät saavat jatkoa loppukuustakin, kertoo MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.
Sunnuntaina korkeapaine tulee jälleen Suomen ylle. Lämmin sää jatkuu siis ensi viikon alkupuolella.
– En ihan usko kolmeenkymmeneen asteeseen alkuviikosta, Pouta tosin topputtelee reippaimpia ennusteita.
Viikon päästä olevasta lakkiaisviikonlopustakin on tämän hetkisen tiedon mukaan tulossa lämmin ainakin etelässä. Pohjoisessa voi tosin päättäjäisviikonloppuna tulla sateita.
Ennätyslämmin sää jatkuu tältä näkymin ainakin kesäkuun puolelle. Kesäkuun ensimmäiseltä täydeltä viikolta eteenpäin ennusteet käyvät kuitenkin epävarmoiksi.
Näistä kuvista ei ole kuin muutama kuukausi! Pandat esiteltiin yleisölle 17. helmikuuta eikä Lumin lumiriemulla ollut rajoja:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.