Lumi ja Pyry jättivät hyvästit suomalaisille: "Kaikkemme olemme yrittäneet, että pandat jäisivät"

Ähtäri sanoo jäähyväiset pandoille – vierailimme pandatalossa viimeisenä päivänä 7:13
Ähtäri sanoo jäähyväiset pandoille – vierailimme pandatalossa viimeisenä päivänä.

Tänään maanantaina oli viimeinen päivä jättää Ähtärin eläinpuiston pandoille Lumille ja Pyrylle hyvästit.

Maanantain jälkeen pandat siirretään karanteeniin, jossa ne viettävät vähintään 30 päivää. Tämän jälkeen pandat lähtevät Kiinaan.

Pandat Lumi ja Pyry ovat olleet eläinpuistossa vuodesta 2018. Vääntö siitä, että olisivatko pandat voineet jäädä Ähtäriin vai eivät on ollut raskasta, kertoo Ähtärin eläinpuiston toimitusjohtaja Arja Väliaho MTV Uutisille.

– Onhan se, mutta toisaalta olemme kovasti etsineet ratkaisuja ja aina kun on tullut jotain vähän valoisaa kohtaa, että voitaisiin pitää pandat täällä niin jostain syystä ne ovat aina kariutuneet.

– Siinä mielessä on kuitenkin hyvä mieli, että kaikkemme olemme yrittäneet, että pandat jäisivät, Väliaho jatkaa.

Pandoja ensimmäistä kertaa katsomaan tulleita Sofia Nevalaista ja Klaara Römmeliä harmitti pandojen lähteminen, muitta ymmärrystäkin löytyi.

– Haluaisin niitä enemmänkin käydä kuvailemassa ja ottamassa videota kun ne ovat niin söpöjä ja ihania, mutta se on niille kivempi, sanoo Nevalainen.

 – On se varmaan niillekin ihan kiva, pohtii Römmel.

Mahdollisuuksia kehittämiseen

Pandojen myötä lähtee myös iso osa eläinpuiston kustannuksista.

– Meille tulee uusia mahdollisuuksia kehittää meidän toimintaa muiden lajien osalta. Toivotaan, että julkisuuden myötä meitä pidetään luotettavana toimijana ja asiakkaat tulevat meille jatkossakin ja löydämme ratkaisun taloudellisiin ongelmiin.

Pandat lentävät aluksi erillisiin karanteenitiloihin Kiinassa. Sen jälkeen pandat on tarkoitus sijoittaa Ähtärin kumppanina Kiinassa toimivan jättiläispandojen suojelu- ja tutkimuskeskuksen tiloihin.

Lue myös:

    Uusimmat