Tuoreessa kuukausiennusteessa näkyy selvä käänne pohjoisen pallonpuoliskon säähän. Suomeen se tietää mahdollisesti runsaasti uutta lunta.
Muutoksen säätilassa aiheuttaa meteorologi Markus Mäntykannaksen mukaan se, että ilmamassojen sijaintia säätelevä polaaripyörre uhkaa lähitulevaisuudessa heiketä rajusti.
Polaaripyörre hajoaa vuosittain luonnollisista syistä kevään aikana, kun pohjoinen napa-alue lämpenee suhteessa voimakkaammin kuin eteläisemmät leveysasteet, Mäntykannas selvittää.
Tämä tasoittaa lämpötilaeroja ja johtaa napa-alueen tuulijärjestelmän heikkenemiseen.
– Hämmästyttävää on, että ECMWF:n (Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen) keskipitkä sääennuste heikentää polaaripyörrettä nyt niin rajusti, että sen lopullinen hajoaminen saattaa tapahtua yli kuukauden etuajassa maaliskuussa, Mäntykannas kirjoittaa Forecan blogissa.
Jos polaaripyörre hajoaa jo maaliskuussa, hyytävän talvisään todennäköisyys kasvaa ja jarruttaa Mäntykannaksen mukaan kevään saapumista jossain päin keskileveysasteita maaliskuun aikana.
Mahdolliset takapakit kevään saapumiseen koettaisiin huhtikuun sijasta jo maaliskuussa.
– Takatalvien todennäköisyys voi vähetä meillä huhti–toukokuussa, jos polaaripyörre poistuu päiväjärjestyksestämme jo alkukevään aikana.
Lue myös: Pekka Pouta ensi viikosta: "Erittäin iso muutos"
Ensi viikolla Suomikin hyytyy
Tämä viikko alkoi Suomessa hyvin leutona, kun Ahvenanmaalla kivuttiin ensimmäistä kertaa tänä vuonna kaksinumeroisiin lukemiin.
Vieläkin korkeampia lämpötiloja voidaan mitata huomenna torstaina.
– Sunnuntain aikana pohjoisesta alkaa purkautua kylmempää ilmaa – juuri samaan ajanhetkeen ajoittuu polaaripyörteen raju heikkeneminen, Mäntykannas kertoo.
Ensi viikolla matalapaineet tuovat ennusteen mukaan reippaita lumisateita Skandinaviaan ja mahdollisesti myös Etelä- ja Keski-Suomeen.
– Potentiaalia on jopa 20 sentin lumikertymille, mikä voi keväisen jakson ja ensimmäisten leskenlehtien puhkeamisen kynnyksellä tuntua brutaalilta, Mäntykannas toteaa.
Matalapaineiden reittiin ja kylmenemisen voimakkuuteen liittyy Mäntykannaksen mukaan kuitenkin vielä epävarmuutta.
Isossa kuvassa kylmeneminen näyttää jäävän väliaikaiseksi.
– Merkit eivät siis viittaa siihen, että aikainen kevät olisi Suomessa peruttu. Kylmimmät alueet näyttävät ECMWF:n pitkän ennusteen valossa jäävän Siperiaan ja Pohjois-Amerikkaan.